Welke invloed heeft extreem veel sneeuwval en mogelijk lawinerisico op sneeuwschoenwandelen?

Sneeuwschoenwandelgids Erika van ‘Sneeuwhaas-winterwandelen’ was in de eerste week van januari met een try-out groep in het Oostenrijkse ‘Tote Gebirge’ op de Tauplitzalm (1650m). Het gebied werd getroffen door veel sneeuwval. Op de 1 meter sneeuw die reeds in december was gevallen kwam er dagelijks nog eens zo’n 30 á 50 cm bij. Bovendien was er op enkele dagen tot windkracht 8, die de sneeuw constant verplaatste. De plaatselijke bevolking werkte dag en nacht met grote inzet om de toegangswegen vrij te houden en de bevoorrading op het hoogplateau van de Tauplitzalm te waarborgen.

Het resultaat van extreem veel sneeuw en sterke wind is dat het lawinerisico exponentieel stijgt. Hoog lawinerisico betekent dat lawines spontaan ontstaan op hellingen van meer dan 25 graden. Als je in deze omstandigheden de bergen in gaat, moet je uit de buurt blijven van deze hellingen en ook  inschatten hoever een lawine doorloopt als ze de berghelling af komt. Veel sneeuw betekent dat er al van een kleine helling immense massa’s sneeuw af kunnen komen.

Zonder kennis over het gebied en de berghellingen, die met slecht weer niet te zien zijn, mag je zeker niet de bergen in. Het raadplegen van de weersvoorspellingen, lawineberichten en de plaatselijke deskundigen, is onder deze omstandigheden dan ook een ‘must’.

Sneeuwhaas heeft opgeleide gidsen die ook met slecht zicht op basis van kaartmateriaal en de informatie van de lokale autoriteiten weten waar je veilig kan wandelen. De wandelgids zorgt voor een veilige route! Hij/zij kan dan mogelijk flink afwijken van het voorgenomen programma. Het weer levert ook op eenvoudiger routes een buitengewone ervaring op. Onder deze omstandigheden kun je al dicht bij de bewoonde wereld ongerepte natuur beleven. Denk aan metershoge sneeuw op een glooiende hoogvlakte, een dal langs een verijst beekje of aan verstilde ondergesneeuwde bossen. Wat is er mooier dan vergezeld door dwarrelende sneeuwvlokken je eigen spoor te banen in een witte zachte sneeuwdeken.

De eerste sneeuwschoenloper voorin een groep moet bij diepe sneeuw al over een kleine afstand een flinke inspanning leveren. Daarom zal de gids deelnemers vragen afwisselend voor hem/haar uit te lopen om zo het eerste spoor te maken. (Achter) in de groep lopen is gemakkelijker, het pad wordt door degenen die voor je lopen aangetrapt. Een steile helling is dan sowieso niet meer te doen en ook qua lawinerisico onverantwoord.

Er valt dus veel sneeuwpret te beleven als je tot je heupen in de sneeuw wegzakt, op een glooiende hoogvlakte met ruige wind of in het dal in een verstild bos. En na de inspanning heb je een rozig voldaan gevoel en is het heerlijk ontspannen met een warm drankje, in het zwembad een baantje te trekken of de spieren te verwennen in de warme sauna.

Er is deze winter nog plaats op 6 sneeuwschoenreizen: sommige reizen zijn bijna vol, sommige plaatsen zijn alleen nog op aanvraag.

Reageer dus snel als je mee wilt!

Kijk onder de “Data Groepreizen” of onder “Sneeuwschoenwandelen” voor de details

Op de foto met de gele jas: Erika in een enorm pak sneeuw in Steiermark vorige week.