Achterhoek met Pinksteren

Na het succes van de afgelopen 5 jaar organiseren we dit wandelarrangement in de Achterhoek met Pinksteren (van 22 – 24 mei) opnieuw in 2021.

Wandel mee in het voorjaar in het gebied rond Lochem en Barchem. Een paar dagen ontspannen genieten met een kleine groep in één van de mooiste wandelgebieden van Nederland.

De meeste wandelaars verbazen zich over de grote landschappelijke variatie in dit deel van Nederland. We beginnen met een rondje rond het fraaie Kasteel Ruurlo, met daarin Museum More, dat vlakbij Ruurlo ligt. Verder wandelen over landgoed Beekvliet, met later op de dag een uniek stukje “Natura2000” natuurgebied, langs de Berkel en de Slinge, karakteristieke Achterhoekse boerderijen en we klimmen over de ‘bergen’ bij Lochem en Barchem.

We ontmoeten elkaar op het kleine station van Ruurlo. De begeleider kent de streek op z’n duimpje. Horeca is in het buitengebied dun gezaaid, dus zullen we geregeld ergens onderweg op een mooie plek een pauze maken.

Accommodatie

We overnachten in een comfortabel en luxe hotel aan de voet van de Kale Berg bij Barchem. Het is er heerlijk rustig en je zult gewekt worden door zingende vogels. We hebben de beschikking over een ruim aantal 1-pk’s.

  • Ruime 2-persoonskamers met eigen sanitair
  • Eenvoudige eenpersoonskamers met gedeeld sanitair
  • Eenpersoonskamers met eigen sanitair
  • Prima keuken
  • Ligging aan de voet van de Kale Berg
  • Hond niet toegestaan

Dagprogramma Achterhoek Pinksteren

Dag 1: Lijnwandeling Ruurlo – Barchem, ca. 16 km.
We ontmoeten elkaar op het kleine station van Ruurlo.
Vlakbij het station ligt het prachtige gerestaureerde Kasteel Ruurlo, sinds 2017 jaar onderdeel van Museum More, waar de werken van Carel Willink nu zijn tentoon gesteld. We maken een korte lus door de tuin om het kasteel van buiten te bewonderen.

Wandelen Achterhoek: Kasteel Ruurlo

Kasteel Ruurlo

Via zandpaden, kleine bosjes, langs boerderijen en weilanden lopen we naar Huize “De Wiersse”. Vlak voor Barchem wandelen we door het natuurgebied “Het Hagebeek” Wie weet bloeien de orchideeën al! We zijn dan al vlakbij het hotel dat ligt aan de voet van de Kale Berg.

Dag 2: Rondwandeling Beekvliet, Lebbenbrugge en Stelkampsveld, 18 km.
Huize Beekvliet, bij Borculo, ligt voornaam aan de Slinge. Op het landgoed liggen diverse gave kleine boerderijen. Een stukje stroomopwaarts is de laatste jaren de loop van de Slinge weer een stuk natuurlijker geworden, met geleidelijke oevers en een aantal meanderende bochten.

Via de eeuwenoude museum herberg “Lebbenbrugge” komen we in het Stelkampsveld. Dit prachtige gebiedje valt onder de “Natura 2000” richtlijn, vanwege de hoge natuurwaarde.

Dag 3: Rondwandeling Berkel en De Heest, 11 km.Achterhoek wandelen rondom Barchem
Na het ontbijt trekken we de wandelschoenen weer aan en gelijk aan de andere kant van de weg lopen we de Kale Berg op. We steken over naar de Berkel en lopen langs de oever van Berkel naar het kleine landgoed “De Heest”. Met wat geluk staan de weilanden vol bloeiende bloemen.

Een mooie route voert ons naar Barchem. Van hieruit beklimmen we nog de Kale Berg voordat we teruglopen naar het hotel, waar we  met elkaar nog wat kunnen drinken voordat iedereen vertrekt.

Interessante links: