Wandelen in Drenthe

Vier dagen ontspannen wandelen in Drenthe is vier dagen wandelen door 3 verschillende en boeiende landschappen: de Drentse Hooglanden, de Hondsrug en het Hunzedal. Je overnacht iedere nacht in een andere B&B, de één nog mooier dan de andere. Op de Drentse Hooglanden liggen de bossen en heidevelden van Grolloo en Orvelte. Op de nattere delen en rond de vennen is het in het najaar wit van de veenpluis.Wandelen in Drenthe o.a. langs een hunebed

De Hondsrug wordt gevormd door stukken intiem coulissen landschap met es- en brinkdorpen, grafheuvels en eeuwenoude hunebedden. Een groot contrast met de Hooglanden en Hondsrug vormt de etappe van Valthe naar Drouwen door het Hunzedal. Het wandelen hier is veel weidser en opener met graslanden en veel vogels. Je wandelt o.a. langs de oevers van het Achterste Diep, waarvan de loop tegenwoordig weer sterk meandert. Ga op ontdekking in je eigen land!

Accommodatie

Je logeert in 4 verschillende gastvrije B&B’s, met enthousiaste en betrokken eigenaars, die ook zorgen voor het bagagevervoer. De accommodaties zijn ruim en liggen heerlijk rustig, allemaal met een grote tuin. Het aantal kamers per B&B varieert van 2 tot 5.

  • Sfeervolle en comfortabele B&B’s
  • Kamers met gedeeld sanitair
  • Prima ontbijt en lunchpakket
  • Hond welkom
  • Wifi aanwezig

Dagprogramma Wandelen in Drenthe

Dag 1.
Aankomst in de eerste B&B bij Orvelte.
Je kunt eventueel Westerbork en/of Orvelte bezoeken. Wandelinformatie en GPS liggen voor je klaar.

Dag 2.
Etappe 1: Orvelte – Valthe: ca 20 km.
Je start je wandeling met een klein stukje langs het Oranjekanaal. Al snel loop je in het bos en langs heidevennen waar koeien de vegetatie open houden. Variatie is troef deze eerste dag: de stilte van het bos, ruige graslanden en vennen en golvende heidevelden. Via het fraaie centrum van Odoorn wandel je  naar Valthe.

Dag 3.
Etappe 2: Valthe – Drouwen: ca 20 km of 17 km.
Via het Hunzebos wandel je naar het esdorpje Exloo en vandaar verder naar de Hunze. Via het talud volg je dit nu weer sterk kronkelende riviertje. Op diverse plaatsen passeer je vistrappen die gemaakt zijn van zwerfkeien. Je komt hier veel vogels tegen. Via oude veenontginningen loop je naar je B&B in Drouwen met uitzicht over de es. Door wijziging in de toegankelijkheid kan deze wandeling er in 2017 iets anders uitzienWandelen in Drenthe, vlakbij Valthe

Dag 4.
Etappe 3: Drouwen – Grolloo: ca 20 km.
Al snel na de start komt je door het fraaie natuurgebied van het Drouwenerzand. Later wandel je langs een aantal hunebedden. Ook ligt hier een “boomkroonpad”. Na een bosrijk stuk over de Hondsrug kom je in het stroomdal van het Anderensche Diepje weer in een heel ander landschap uit om te eindigen in het centrum van Grolloo waar je overnacht in een eeuwenoude (voormalige) boerderij.

Dag 5.
Etappe 4: Grolloo – Orvelte: ca 20 km.
Al vrij snel na vertrek wandel je over een houten vlonderbrug dwars door het Grolloërveen. Geniet van de rust, stilte en ruimte van dit deel van Drenthe. De route voert je verder door bossen met af en toe uitzichten over heide en vennen en het Elper Veld. Na het begrazingsgebied ‘De Tweelingen’ loop je langs akkerland het laatste stukje naar de B&B waar je een paar dagen geleden bent begonnen.
Hier eindigt het arrangement. Het is uiteraard mogelijk een extra nacht te boeken.

I.v.m. beschikbaarheid van kamers in de B&B’s kan het voorkomen dat de volgorde van de wandelingen anders is omdat je in een andere plaats start of dat je misschien een keer 2 x in dezelfde B&B slaapt waarbij dan de transfers zijn inbegrepen.

Detailinfo
Boek Reis