Jurassic Coast Trektocht

De Jurassic Coast is beroemd vanwege de geologie en de vele fossielen die er worden gevonden; de gesteentes in dit gebied zijn tot 185 miljoen jaar oud! Omdat de geologie van de Jurassic Coast zo bijzonder is, is dit deel van het South West Coast Path, over een afstand van ca 150 km, uitgeroepen tot World Heritage Site. Op sommige plaatsen zijn grote aantallen fossielen te vinden, zoals bijvoorbeeld aan het strand bij Lyme Regis. De kliffen variëren prachtig in kleur van wit (kalksteen) tot rood-bruin en geel.

De kust kent een lange geschiedenis van bewoning, visserij, smokkelen en landbouw. Als je er oog voor hebt kom je iedere dag bijzonderheden tegen. De route voert je vaak letterlijk over de – hoge – klifkust. Soms ook zijn de kliffen te gevaarlijk, vanwege afkalven, en loop je met een boog om de gevaarlijke stukken heen. Hoewel de kust nergens hoger is dan 200 meter, wandel je de meeste dagen toch aanzienlijke en soms steile hoogteverschillen.

Geniet van de zilte zeelucht, de uitzichten, de wind, de schapen en de vaak eeuwenoude pubs waar je onderweg een stop kunt maken voor een lunch of een kop koffie.

Accommodatie Jurassic Coast

Uitzicht over de Jurassic CoastOp deze trektocht overnacht je in sfeervolle en gastvrije B&B accommodaties. De accommodaties zijn vaak kleinschalig met slechts enkele kamers. Uit eten kan in de accommodatie of ergens in de buurt.

 • Kamers in principe met eigen sanitair
 • Kleinschalig en gastvrij
 • Contact met de eigenaren
 • Spectaculaire kliffen, mooie stranden
 • Trektocht langs 150 km World Heritage Site
 • Engels gesproken
 • Hond niet toegelaten
 • Ook 10 en 7 -daagse versie mogelijk.

Dagprogramma Jurassic Coast

Dag 01. Aankomst Exmouth.
Je eerste overnachting aan de Jurassic Coast.

Dag 02. Exmouth naar Sidmouth: 20,5 km
Een niet al te zware wandeling als begin van de trektocht. Vlak voor Exmouth beklim je High Peak en Peak Hill.
Markering aan de Jurassic Coast

Dag 03. Sidmouth naar Beer: 14,5 km
Je begint gelijk met klimmen en dalen, onderweg zie je verschillende kleuren van de kliffen. Na een mogelijke pubstop in Branscombe loopt je een prachtig smal pad door de Hooken Underkliffs, voordat je afdaalt naar het pittoreske Beer. Indien vol overnachting in Seaton.

Dag 04. Beer naar Lyme Regis via the Undercliffs: 13,7 km
De ‘Underkliffs’ zijn gevormd door landverschuivingen van de kliffen in het verleden. De weelderige begroeiing doet wel wat denken aan tropisch bos. Een mooie maar pittige wandeling. Aan het eind daal je via een trap af naar het stadje Lyme Regis met z’n grote strand.

Dag 05. Lyme Regis vrije dag.
Rond Lyme Regis zijn grote aantallen fossielen te vinden. Bezoek het museum en ga op zoek naar fossielen langs het strand of boek een excursie. Ook de Cobb, met de kleine haven, is een bezoek waard.

Dag 06. Lyme Regis naar West Bay: 13,7 km
Bij de omleiding van het kustpad wandel je eerst een stuk landinwaarts. Na Charmouth kom je weer aan de kust en beklim je o.a. de Golden Cap, het hoogste punt aan de zuidkust. The Anchor, gelegen aan het strand, is een fraaie pub voor een pauze voordat je de volgende kliffen beklimt.

Dag 07. West Bay naar Abbotsbury: 14,5 km.Pub aan Jurassic Coast
Een paar meter na de start kun je vertrekken voor de steile klim over de hier indrukwekkend steile kliffen, maar je kunt ook kiezen voor een makkelijkere start via het licht glooiende golfterrein. Bij West Bexinton kun je kiezen voor een vlakke route of voor een stuk via de hogere route van de South Dorset Ridgeway.

Dag 08. Abbotsbury naar Weymouth: 23,3 km
Een langere maar grotendeels vlakke wandeleing langs de Fleet Lagoon. Dit vogelrijke gebied wordt van de zee gescheiden door de ca 25 km lange Chesil Beach, een enorm ‘kiezelstrand’.

Dag 09. Weymouth naar Lulworth: 23,3 km
Een spectaculaire dag vandaag. Na een ontspannen start wandel je weer over imposante kliffen en langs afgelegen stranden en baaien. Je passeert de prachtige Durdle Door (rotsboog in zee) en de bekende Lulworth Cove. Misschien lunch in de Smugglers Inn? Indien vol, 2e nacht Weymouth.

Dag 10: Vrije dag Lulworth.

Dag 11: Lulworth to Kingston 20 km.
Vandaag loop je een van de mooiste en meest spectaculaire etappes van de Jurassic Coast Path. Het is geen makkelijke etappe, jJe wandelt over de hoge kalkkliffen bij Lulworth, langs Worbarrow Bay en Kimmeridge, en nog een indrukwekkende baai: Chapman’s Pool.

Dag 12: Kingston to Swanage 17 km.
Je wandelt langs Chapmans Pool en verder naar het charmante dorpje Worth Matravers. Hier vind je de traditionele en zeer populaire “cider and pasty inn”: The Square & Compass.

Dag 13: Swanage to Studland 12 km.
Je mag hopen op een zonnige dag vandaag: je loopt langs oogverblindend witte krijtkliffen. Ca 1,5 km na Ballard Down liggen de prachtige witte rotsen en pilaren van Old Harry Rocks in zee.
Het laatste deel van de trektocht gaat langs Studland Bay. Je eindigt bij de ferry van South Haven Point. Hier neem je een bus terug naar Swanage voor je laatste overnachting

Dag 14: Vertrek

Via de knop “alle reisinfo” aan de rechterkant, kun je de uitgebreide reisinformatie downloaden.
Let op de afwijkende annuleringsvoorwaarden!

2019-12-06T16:51:29+00:00

2 reacties

 1. Eduard / Travellers 4 september 2018 om 16:48 - Antwoorden

  Engeland – Jurassic Coast

  Onderstaande enthousiaste reactie ontving ik van 2 wandelaars die de hele Jurassic Coast Path (Zuidkust Engeland) hebben gelopen, dus zelfs langer als in ons programma staat beschreven.

  “Over de reis:
  Ik wil morgen weer terug en opnieuw beginnen in Exmouth 🙂
  We hebben genoten van het landschap, van de wandelingen en de fantastische ontmoetingen. De begeleiding en informatie van John en Debbie: in 1 woord fantastisch. Wat een gevoel voor detail en wat een kennis van het gebied hebben die mensen. Je merkt dat ze de wandeling op hun duimpje kennen. De aanbevelingen voor restaurants en tussenstops: geweldig goed.
  Tips voor onze vrije dagen: heel leuk en attent. En wat een service. Op alle kaarten tot in detail wandeldagen en locaties geschreven. Tussendoor tijdens een regenachtige dag adviseerden ze ons via een sms om misschien wat later te beginnen zodra het weer zou opklaren. Dat deden ze heel beleefd, maar beslist met een reden: op een bepaald stuk op een heuvel was het namelijk niet fijn geweest tijdens een regenbui.
  De B&B’s waren uitstekend met hele leuke mensen die het je oprecht naar de zin willen maken, op goed gekozen locaties. Sommige sprongen er echt positief uit: Lyme Regis, Abbotsbury en Lulworth vergeet ik niet meer.
  We zijn blij dat we het advies hebben opgevolgd om het hele traject te lopen. De wandeling van Lulworth naar Kingston was dan wel een hele zware, maar mooi. En Studland Bay vond ik smaken naar meer.
  Enige nadeel was wel: met het openbaar vervoer van Swanage naar Exeter kost je bijna een dag. Of zoals een Engelse zei op Dorchester station die ons op weg hielp: “It’s quite a challenge.” Het bleek een goede keuze om onze laatste overnachting in de B&B te laten vallen en op ons gemak met bussen, treinen en taxi’s naar Exeter te gaan en daar een hotel te nemen. (Gewone taxi rechtstreeks bleek erg duur, vliegveld-taxiservice kon of wilde niet, en huurauto durfden wij niet aan.) En: Exeter bleek verrassend leuk!
  Ik raad iedereen aan om de Jurassic Coast wandeling in z’n geheel te doen en als ik het kan overdoen dan doe ik het weer heel traag verspreid over meerdere dagen. Onze vrije dagen in Beer, Lulworth, Abbotsbury: ze voelden als cadeautjes.

  Over de accommodaties:
  Zoals hierboven al gezegd: de ligging van de B&B’s waren allemaal heel goed gekozen. Ontbijt: fantastisch. Iedereen maakte er zoveel werk van, heel bijzonder. Ontvangst en de adviezen en de praatjes: onvergetelijk. Ik vond de mensen zonder uitzondering oprecht aardig en gastvrij. Bedden en de ruimte in de kamers waren soms een beetje mwah, maar dat maakte voor het totaal niets uit.

  Wat had u nog graag van te voren willen weten?
  Nee. Wij waren best wel wat tijd kwijt om onze terugreis van Swanage naar Exeter uit te zoeken en te regelen maar dat vind ik geen probleem. Zie ik als eigen verantwoordelijkheid.

  Wat had u graag anders gezien?
  Niets. Ik weet inmiddels uit ervaring dat als er bij een wandeling staat “difficulty: moderate” en er klimmers en dalers tussen zitten, ik het zwaar krijg. Maar ik ben dan ook een beroerde klimmer. Mijn partner (berggeit met goede conditie) deed het fluitend. Nou ja, fluitend. We hebben beiden behoorlijk lopen zweten. Heerlijk 🙂

  Waarom deze reis geboekt?
  Een wandelvakantie in Engeland stond al jaren op het programma. En we wilden heel graag naar de kust. Bovendien wisten we van de Cleveland Way dat het via Travellers prima in orde is. Vakantie naar Engeland is daarom voor ons: bij Travellers iets uitzoeken.”

  Als het bovenstaande gelezen hebt wil je natuurlijk zelf ook deze trektocht lopen 🙂
  Dat kan natuurlijk.
  Informatie en meer foto’s (en boekingsformulier) vind je op:
  https://www.travellers.nl/wandelvakanties/jurassic-coast/

 2. Ans van den Broek 27 juni 2018 om 12:40 - Antwoorden

  Engeland – Jurassic Coast

  Terug gekomen van een schitterende wandeltocht langs the Jurassic Coast.
  Het was een prachtige tocht, zeer de moeite waard. Acht dagen gelopen langs de zee. Met de meest fantastische rotsformaties in zee die als grote pilaren omhoog komen uit het water. Klimmen en dalen, hoog boven de zee lopen om daarna af te dalen, de natuur is er prachtig. De “under” Cliffs was ook een hele mooie ervaring, alsof je door een woud loopt.
  Chesil Beach is prachtig om te zien liggen als je hoog op de Cliffs loopt, daarna afdalen en in een mooi natuurgebied terecht komen.
  Eindigen in Lulworth Cove is een hele mooie afsluiting. We zijn overal gastvrij ontvangen, alles was goed geregeld, net zoals de vorige keren dat we met Travellers weg zijn geweest.
  Dit is echt een aanrader!

Laat hier een reactie achter

STO Garant

Dit aanbod valt onder de garantie van STO Garant.
Je kunt de voorwaarden van deze garantieregeling vinden op de website van STO Garant (www.sto-garant.nl/downloads).