De Jurassic Coast is beroemd vanwege de geologie en de vele fossielen die er worden gevonden; de gesteentes in dit gebied zijn tot 185 miljoen jaar oud! Omdat de geologie van de Jurassic Coast zo bijzonder is, is dit deel van het South West Coast Path, over een afstand van ca 150 km, uitgeroepen tot World Heritage Site. Op sommige plaatsen zijn grote aantallen fossielen te vinden, zoals bijvoorbeeld aan het strand bij Lyme Regis. De kliffen variëren prachtig in kleur van wit (kalksteen) tot rood-bruin en geel.

De kust kent een lange geschiedenis van bewoning, visserij, smokkelen en landbouw. Als je er oog voor hebt kom je iedere dag bijzonderheden tegen. De route voert je vaak letterlijk over de – hoge – klifkust. Soms ook zijn de kliffen te gevaarlijk, vanwege afkalven, en loop je met een boog om de gevaarlijke stukken heen. Hoewel de kust nergens hoger is dan 200 meter, wandel je de meeste dagen toch aanzienlijke en soms steile hoogteverschillen.

Geniet van de zilte zeelucht, de uitzichten, de wind, de schapen en de vaak eeuwenoude pubs waar je onderweg een stop kunt maken voor een lunch of een kop koffie.

Accommodatie Jurassic Coast

Uitzicht over de Jurassic CoastOp deze trektocht overnacht je in sfeervolle en gastvrije B&B accommodaties. De accommodaties zijn vaak kleinschalig met slechts enkele kamers. Uit eten kan in de accommodatie of ergens in de buurt.

  • Kamers in principe met eigen sanitair
  • Kleinschalig en gastvrij
  • Contact met de eigenaren
  • Spectaculaire kliffen, mooie stranden
  • Trektocht langs 150 km World Heritage Site
  • Engels gesproken
  • Hond niet toegelaten
  • Ook 10 en 7 -daagse versie mogelijk.

Dagprogramma Jurassic Coast

Dag 01. Aankomst Exmouth.
Je eerste overnachting aan de Jurassic Coast.

Dag 02. Exmouth naar Sidmouth: 20,5 km
Een niet al te zware wandeling als begin van de trektocht. Vlak voor Exmouth beklim je High Peak en Peak Hill.
Markering aan de Jurassic Coast

Dag 03. Sidmouth naar Beer: 14,5 km
Je begint gelijk met klimmen en dalen, onderweg zie je verschillende kleuren van de kliffen. Na een mogelijke pubstop in Branscombe loopt je een prachtig smal pad door de Hooken Underkliffs, voordat je afdaalt naar het pittoreske Beer. Indien vol overnachting in Seaton.

Dag 04. Beer naar Lyme Regis via the Undercliffs: 13,7 km
De ‘Underkliffs’ zijn gevormd door landverschuivingen van de kliffen in het verleden. De weelderige begroeiing doet wel wat denken aan tropisch bos. Een mooie maar pittige wandeling. Aan het eind daal je via een trap af naar het stadje Lyme Regis met z’n grote strand.

Dag 05. Lyme Regis vrije dag.
Rond Lyme Regis zijn grote aantallen fossielen te vinden. Bezoek het museum en ga op zoek naar fossielen langs het strand of boek een excursie. Ook de Cobb, met de kleine haven, is een bezoek waard.

Dag 06. Lyme Regis naar West Bay: 13,7 km
Bij de omleiding van het kustpad wandel je eerst een stuk landinwaarts. Na Charmouth kom je weer aan de kust en beklim je o.a. de Golden Cap, het hoogste punt aan de zuidkust. The Anchor, gelegen aan het strand, is een fraaie pub voor een pauze voordat je de volgende kliffen beklimt.

Dag 07. West Bay naar Abbotsbury: 14,5 km.Pub aan Jurassic Coast
Een paar meter na de start kun je vertrekken voor de steile klim over de hier indrukwekkend steile kliffen, maar je kunt ook kiezen voor een makkelijkere start via het licht glooiende golfterrein. Bij West Bexinton kun je kiezen voor een vlakke route of voor een stuk via de hogere route van de South Dorset Ridgeway.

Dag 08. Abbotsbury naar Weymouth: 23,3 km
Een langere maar grotendeels vlakke wandeleing langs de Fleet Lagoon. Dit vogelrijke gebied wordt van de zee gescheiden door de ca 25 km lange Chesil Beach, een enorm ‘kiezelstrand’.

Dag 09. Weymouth naar Lulworth: 23,3 km
Een spectaculaire dag vandaag. Na een ontspannen start wandel je weer over imposante kliffen en langs afgelegen stranden en baaien. Je passeert de prachtige Durdle Door (rotsboog in zee) en de bekende Lulworth Cove. Misschien lunch in de Smugglers Inn? Indien vol, 2e nacht Weymouth.

Dag 10: Vrije dag Lulworth.

Dag 11: Lulworth to Kingston 20 km.
Vandaag loop je een van de mooiste en meest spectaculaire etappes van de Jurassic Coast Path. Het is geen makkelijke etappe, jJe wandelt over de hoge kalkkliffen bij Lulworth, langs Worbarrow Bay en Kimmeridge, en nog een indrukwekkende baai: Chapman’s Pool.

Dag 12: Kingston to Swanage 17 km.
Je wandelt langs Chapmans Pool en verder naar het charmante dorpje Worth Matravers. Hier vind je de traditionele en zeer populaire “cider and pasty inn”: The Square & Compass.

Dag 13: Swanage to Studland 12 km.
Je mag hopen op een zonnige dag vandaag: je loopt langs oogverblindend witte krijtkliffen. Ca 1,5 km na Ballard Down liggen de prachtige witte rotsen en pilaren van Old Harry Rocks in zee.
Het laatste deel van de trektocht gaat langs Studland Bay. Je eindigt bij de ferry van South Haven Point. Hier neem je een bus terug naar Swanage voor je laatste overnachting

Dag 14: Vertrek

Via de knop “alle reisinfo” aan de rechterkant, kun je de uitgebreide reisinformatie downloaden.
Let op de afwijkende annuleringsvoorwaarden!