** Door omstandigheden voorlopig niet te boeken **

Op slechts enkele tientallen kilometers ten zuiden van Aken vind je in Duitsland het Nationalpark Eifel. Het Nationalpark is ongeveer 110 vierkante kilometer groot en hier geldt:  “Natur Natur sein lassen”. Het is een gevarieerd heuvelachtig gebied waar je geweldig kunt wandelen, met veel loofbossen, intieme rivierdalletjes, veel (stuw)meren en kleine dorpen met vaak prachtige vakwerkhuizen. Rursee in het Nationalpark EifelMonschau is beroemd vanwege de vele vakwerkhuizen. Een van de wandelingen voert je naar de immens grote en indrukwekkende Burg Vogelsang, tientallen jaren verboden militair terrein, nu onderdeel van het Nationalpark Eifel.

We hebben in dit gebied negen wandelingen beschreven variërend van 10 tot 27 km. De meeste wandelingen kun je inkorten. Het arrangement is alleen mogelijk met eigen vervoer omdat niet alle wandelingen niet vanaf de accommodatie vertrekken.

Accommodatie

Je uitvalsbasis voor een paar dagen is een eenvoudig maar sfeervol pension aan de rand van het dorpje Erkensrur. De weg loopt een paar kilometer verder aan het einde van het dal dood, waardoor het er heerlijk rustig is. Vanaf het terras of je balkon kun je genieten van het uitzicht over het kleine dal.

Het pension heeft zes ruime kamers. Twee kamers hebben eigen sanitair, de andere vier hebben een wastafel en delen het sanitair op de gang. In principe boeken we een kamer met sanitair. Beneden is een ruime en sfeervolle eet-/zitruimte waar de maaltijden worden geserveerd. De gastvrouw is een goede kok van de Duitse keuken. Vegetarisch eten is helaas niet mogelijk; vegetariërs kunnen het arrangement boeken zonder avondmaaltijden.

  • Kamers met tv
  • Heerlijk rustig gelegen
  • Zeer gastvrij
  • Buiten schaduw- en zonneterras
  • Hond toegestaan, maar niet in de eetruimte

Dagprogramma Nationalpark Eifel

Wandeling 1.
Wandeling rond Erkensruhr, 13 km.
Een verkenning van de gevarieerde directe omgeving rond de accommodatie voor op de dag van aankomst bijvoorbeeld.

Wandeling 2.
Lijnwandeling van Dreiborn naar Erkensruhr, 19 km.
Je wordt ‘s morgen weg gebracht naar het Schloss van Dreiborn. Onderweg kom je langs fraaie vakwerkboerderijen en de Oleftalsperre. De tweede helft van de wandeling voert je bijna alleen maar bergafwaarts door het bos terug.

Wandeling 3.
Rondwandeling rondom de Rurtalsperre, 10 tot 27 km.
Een wandeling rond de grote Rurtalstausee. De hele route is 27 km, maar van 1 mei – 31 oktober vaart er een ferry over het meer die het mogelijk maakt om op diverse plaatsen de route in te korten.

Wandeling 4.
Rondwandeling Urfttalsperre, 10 km / 17 km / 23 km.
Een prachtige route door een voormalig militair oefenterrein dat sinds 2006 vrij toegankelijk is. Je loopt vaak vlak langs de oever van de Obersee waarbij je uitzichten hebt door de bomen heen op het water. Bij de Urfttalsperre kun je zien hoe de dam is gebouwd.

Wandeling 5.
Rondwandeling Abtei Mariawald, 11,5 km.
Ruim 20 kilometer vanaf de accommodatie ligt het prachtige Trappistenklooster Abtei Mariawald. De wandeling van hieruit gaat o.a. langs een zeer fraai Jugendstil-Kraftwerk, waar nog altijd stroom wordt opgewekt. Later, in Heimbach, kun je o.a. het kasteel bezoeken dat hoog boven het stadje ligt.

Wandeling 6.
Rondwandeling Het dal van de Rur, 17 km / 20 km.
Een zeer afwisselende wandeling die in eerste instantie hoog boven het dal van de Rur door het bos voert en waarbij je later op de terugweg vlak langs het slingerende riviertje wandelt. Aan het eind van de wandeling kun je in Einruhr heerlijk gebak eten.

Wandeling 7.Vakwerkhuizen in Monschau
Rondwandeling Monschau, 18 km.

Als je in deze streek bent mag een wandeling naar het schilderachtige Monschau niet ontbreken. Je loopt via een open gebied met weidse vergezichten naar Höfen, bekend van de enorme beukenhagen die in allerlei vormen zijn gesnoeid. Later op de dag kom je door het fraaie en drukke Monschau.

Wandeling 8
Rondwandeling Burg Vogelsang, 17,5 km / 22 km.
Tientallen jaren was de immense Burg Vogelsang en het omliggende gebied verboden toegang omdat het militair gebied was. Een paar jaar geleden echter is het hele gebied toegevoegd aan het Nationalpark Eifel. In de imposante Burg is nu een informatie centrum gevestigd dat zeer de moeite is. Een zeer gevarieerde en boeiende wandeling met weidse vergezichten.

Wandeling 9
Rondwandeling Dreiborner Hochfläche: 14 km / 16 km / 19 km.
Een wandeling door de stilte. Vanaf Hirschrott wandel je langs een beekje langzaam bergop naar de hoogvlakte, die in het voorjaar deels goudgeel gekleurd is door bloeiende brem. Geweldige vergezichten vanaf dit gebied waar vroeger de tanks oefenden, maar wat inmiddels een prachtig natuurgebied is geworden. Na een pauze in Dreiborn gaat het weer terug en langs een schitterend smal wandelpad weer bergafwaarts.

Interessante links