Pyreneeën trektocht

Een Pyreneeën trektocht op z’n mooist. Op zo’n 200 km ten noordwesten van Barcelona ligt de regio Pallars. Hier is door een aantal eigenaren van accommodatie de Shepherd’s Trail ontwikkeld, een trektocht van ruim 100 km.
Je wandelt hier door de uitlopers van de Pyreneeën, tussen de 500 en 1500 meter hoogte. In het noorden grenst dit gebied aan het imposante berggebied Aigüestortes National Park.
trektocht in de Catalaanse pyreneeën
De wandelingen brengen je naar een onbekend maar prachtig deel van de Pyreneeën: o.a. de Pla de Corts vlakte, het Vall Fosca, Vall de Manyanet en het fraaie meer van Montcortes.

De trektocht kent geen technische moeilijkheden maar wel behoorlijke afstanden en hoogteverschillen; een goede wandelconditie is dus wenselijk. Bijna twee derde van de afstand wandel je over smalle berg- en schapenpaden. Een aantal van deze oude verbindingspaden tussen bergdorpjes, waarover de herders met hun schapen trokken, zijn speciaal voor deze trektocht opnieuw begaanbaar gemaakt.
De trektocht is gebaseerd op kleinschaligheid en duurzaamheid, waarbij de opbrengsten deels weer worden geïnvesteerd in de streek, zoals bijvoorbeeld in het onderhoud van oude wandelpaden. In 2017 is ook een lichtere variant boekbaar met kortere etappes en minder hoogtemeters!

Accommodatie

Je slaapt in de accommodaties van de initiatiefnemers voor deze trektocht zoals Casa Fasersia, Casa Macianet en Casa Leonardo. Iedere accommodatie heeft z’n eigen sfeer en verhaal en je maakt kennis met de Catalaanse gastvrijheid waar de maaltijden een feest zijn voor de zintuigen.

  • Kleinschalig
  • Kamers met eigen sanitair
  • Engels gesproken
  • Wifi aanwezig
  • Geen honden
  • Ook lichtere variant mogelijk. Download de ‘detailinfo‘.

Dagprogramma.

Dag 01. Aankomst la Pobla de Segur.
De meest voor de hand liggende manier om la Pobla te bereiken is met een vlucht naar Barcelona. Van Barcelona kun je verder met de trein/bus of huurauto. Probeer met een vroege vlucht aan te komen en met een late (middag)vlucht te vertrekken, zo heb je de meeste tijd om La Pobla te bereiken.

Dag 02.
Lijnwandeling: La Pobla de Segur – Peramea, 19,5 km, ↑ 1125 m, ↓ 760 m.
Vanuit La Pobla wandel je over het oude pad naar Montsor. Dit pad slingert bergop en is op sommige plaatsen uitgehouwen in de rotsen. De uitzichten op de omgeving zijn adembenemend: naar het noorden liggen de rotsen van Montsor en naar het zuiden heb je in de verte zicht op het Sant Antoni reservoir en de langgerekte bergketen van El Montsec.

Dag 03. pyreneeën trektocht, de shepherds trail
Etappe 02: Peramea – Beranui, 14,5 km, ↑ 1190 m, ↓ 1080 m.
Via smalle wandelpaden klim je naar de top van Serraspina, vroeger een belangrijke plek voor hekserij in de regio Pallars. Hier, op het kruispunt van valleien, werden in vroeger tijd bijeenkomsten gehouden van heksen……
Via het fraaie Vall Fosca daal je af richting Gramenet een verlaten dorpje dat grotendeels overgroeid. De laatste inwoonster vertrok er in 1966. De legende met de hagel, die bij dit dorpje hoort, staat beschreven in het uitgebreide routeboek dat je ontvangt.

Dag 04.
Etappe 03: Beranui – Les-Esglésies, 23 km, ↑ 985 m, ↓ 860 m.
Via een oud pad wandel je naar La Plana de Mont-ros en dan begint de klim naar Castell-estaó. Onderweg passeer je een aantal kleine dorpjes waarvan de traditionele architectuur nog goed bewaard is gebleven. Eenmaal boven heb je een prachtig uitzichten over het Vall Fosca.
De eikenbossen waar je hier door heen wandelt zijn tot midden vorige eeuw gebruikt voor de productie van houtskool.
Het pad voert je verder bergafwaarts naar het Torres klooster en de Devil’s Bridge. Deze Devil’s Bridge is een indrukwekkend staaltje van bouwtechniek, met name vanwege de hoogte waarop brug is gemaakt. Ook bij deze plek hoort weer een legende!

Dag 05.
Etappe 04: les Esglésies – Senterada, 25 km, ↑ 1320 m, ↓ 1630 m.
In deze streek worden op diverse plaatsen lokale producten gemaakt die typisch zijn voor dit deel van de Pyreneeën zoals de xolís en secallona worst. Iets van de route af, in Corroncui en Puigcerver wordt biologische schapenkaas en geitenkaas gemaakt.
Na ruim 15 km wandel je op een heuvelrug langs een dolmen die bekend is als de “Haunted House”, een mooie plek voor een pauze.
Vannacht slaap je in Casa Leonardo, een bijzondere en verrassende accommodatie om te logeren. Zo was het vroeger ooit de supermarkt van het dorp en tegenwoordig is het net een klein museum. Je kunt nagenieten van deze lange dag op het terras in de schaduw aan de rivier.

Dag 06. Wandelen in de pyreneeen: naar lake Montcortes
Etappe 05: Senterada – la Pobla de Segur, 22 + 3 km, ↑ 1461 m, ↓ 1683 m.
Je klimt bergop afwisselend door open terrein en bos. Na ca 2 uur kom je bij het op ruim 1000 meter hoogte gelegen Estany de Montcortès ook wel het Fifth Lake genoemd. Zie foto hiernaast. Een bijzonder meer want het wordt niet gevoed door rivieren die er in stromen, maar door ondergronds water.
In het dorpje Montsor kun je kiezen uit 2 opties om terug te wandelen naar Pobla-de-Segur.
Een optie is geschikt voor ervaren wandelaars die geen last hebben van hoogtevrees omdat er 2 stukken in zitten met ladders en kabels. Wil je dan niet, dan neem je de “Old Montsor Route”.
Vanuit La Pobla is het vervolgens nog 3 km en 250 klimmen naar je accommodatie.

Dag 07. Vertrek na het ontbijt.

Interessante links: