Tsjechië en Polen: wandelen op de grens

Let op: Dit arrangement is voorlopig niet te boeken.

Ten oosten van het Reuzengebergte wordt de grens van Tsjechië en Polen gevormd door het aantrekkelijke Esdoorngebergte: een heerlijk wandelgebied. Vlakbij, in de Broumovske Steny en het Nationale Park van Adrspach kun je dwalen tussen bizarre zandsteenformaties.

Als uitvloeisel van de tweede wereldoorlog werden in 1945 en 1946 ongeveer 3 miljoen mensen gedeporteerd vanuit het Sudetenland (het grensgebied van Tsjechië) en Silezië (het huidige Polen). Deze enorme deportatie laat nog steeds zijn sporen na. Sociaal, economisch, maar ook letterlijk met nog vele sporen in het landschap. Verlaten boerderijen, kerken, kerkhoven en zelfs verdwenen dorpen vertellen het verhaal van deze mensen.

In de wandelbeschrijvingen zullen juist deze sporen naar voren komen en aangegeven en verlevendigd worden d.m.v. oude foto’s, oude namenlijsten, verhalen over bewoners etc. Op deze manier zul je het landschap met andere ogen gaan zien.

Je verblijft op 2 locaties: één in Tsjechië en één in Polen. Vanuit beide locaties maak je dagtochten. Je loopt van de ene accommodatie naar de andere en weer terug.

Accommodaties

In Tsjechië logeer je in een ruime en zeer comfortabele vakantiewoning, voorzien van alle gemakken. Iedere ochtend wordt er voor een ontbijt gezorgd en koffie en thee zijn aanwezig. De woning ligt in Vernerovice tussen Broumov en Adrspach in. In het kleine dorpje is op loopafstand een kleine supermarkt en een restaurant, waar je, voor onze begrippen, nog erg goedkoop kunt eten.

In Polen logeer je in het monumentale pand van de Russisch Orthodoxe gemeenschap, gelegen in het sfeervolle Sokolowsko. Dit pand is vanwege zijn historische betekenis met Europese subsidie volledig gerestaureerd. In het huis is een restaurant. De kamers hebben allemaal douche en toilet. Het huidige Sokolowsko was vroeger het beroemde Luftkurort Görbersdorf.

  • Kamers met eigen sanitair
  • Zeer ruim en luxe appartement in Tsjechië
  • Bijzondere accommodatie in Polen
  • Gebied met veel historie
  • Nederlands gesproken

Dagprogramma Sudetenland – Silezië.

Dag 1.
Aankomst.
Je auto kan deze week bij de vakantiewoning blijven staan. Je ontvangt een informatiemap met o.a. diverse wandel- en fietsroutes. Wandelroutes zijn er van 5 tot wel 35 km! Fietsen of MTB’s zijn te huur.

Dag 2.
Rondwandeling naar keuze.
Na het ontbijt ontvang je van onze Nederlandse contactpersoon informatie over het programma voor de komende week. In januari/februari is er ook mogelijkheid voor skiën, snowboarden of langlaufen in de buurt. Al het materiaal is te huur.Wandelen in Tsjechië en Polen

Dag 3.
Lijnwandeling naar Sokolowsko in Polen, ± 15 of 20 km.
Door een zeer afwisselend gebied loop je eerst naar Zdonov. Hier steek je de Poolse grens over naar Mieroszow. Dan gaat het door de velden bergop, om aan de andere kant af te dalen naar de accommodatie in het dorpje Sokolowsko. Hier vind je toch nog wel de sfeer uit vervlogen tijden, hoewel ook Polen snel moderniseert.

Dag 4.
Rondwandeling naar keuze.

Vandaag kun je kiezen uit een aantal wandelingen van verschillende lengtes en zwaarte rond Sokolowsko. B.v. een wandeling naar de berghut Andreasbaude , waar in 1936 koningin Wilhelmina en prinses Juliana twee weken wintersportvakantie hielden. Ook mountainbiken of paardrijden is hier mogelijk.

Dag 5.
Lijnwandeling terug naar Vernerovice, ±. 20 km.
Je loopt een stuk letterlijk langs/over de grens, soms met het ene been in Polen en het andere in Tsjechië. Eerst gaat het bergop naar de Ruprechtice Spicak, met 880 m de hoogste berg in dit gebied. Vervolgens loop je via Ruprechtice bergaf terug naar Vernerovice.Sudetenland - Silezië: wandelen in Tsjechië en Polen

Dag 6.
Rondwandeling Adrspach.
Een aanrader is om met het boemeltreintje of bus een bezoek te brengen aan het rotspark van Teplice en Adrspach. Dit nationale park is zonder twijfel een van de mooiste plekken in Tsjechië met spectaculaire wandelingen door grillig gevormde rotsformaties. Ook een wandeling door de Bromovské Steny, waar je fraaie  rotsformaties vindt is een optie of een bezoek aan het klooster of de oudste houten kerk van Tsjechië in Broumov. Keuze mogelijkheden genoeg. Onze collega ter plaatse is je graag behulpzaam.

Dag 7.
Vandaag nog een dag om een mooie wandeling te maken.
Je krijgt genoeg keuzemogelijkheden aangereikt.

Dag 8.
Vertrek na het ontbijt.

Detailinfo
Boek Reis