Tsjechië Reuzengebergte

Wandelen in het Reuzengebergte

Aan de oostkant van het Reuzengebergte (Oostbohemen), tegen de grens met Polen, ligt een verrassend aantrekkelijk gebied voor een wandelvakantie. Hier kun je nog altijd de sfeer proeven en voelen uit de jaren 50, het leven verloopt nog een paar versnellingen lager als bij ons. Tsjechië verwestert snel, maar je mag er in velerlei opzicht – nog – niet dezelfde eisen stellen als in Nederland. Het aanbod in supermarkten is in onze ogen bijvoorbeeld nog vaak beperkt.Wandelen in het Reuzengebergte

Het is een gevarieerd heuvelachtig tot bergachtig gebied met grote akkers en extensief gebruikte graslanden, kleine bossen met veel loofhout, idyllische dorpjes met oude huizen (in Polen van hout) en prima wandelmogelijkheden. Kenmerkend voor de streek zijn spectaculaire zandsteenformaties die je zult tegenkomen op de wandelingen in de Broumovske Steny en het Nationale Park van Adrspach.

Een aantal wandelingen vertrekt vanuit de accommodatie, voor een aantal andere heb je de auto nodig. De afstanden naar de start van de andere wandelingen varieert van 6 tot ca. 15 km, waarmee je ook een mooi beeld krijgt van de omgeving. We hebben 9 wandelingen voorbereid en beschreven waaruit je kunt kiezen. Sommige wandelingen kun je onderweg inkorten. Er zitten redelijk hoogteverschillen in de etappes.

Accommodatie

Je logeert 8 dagen/7 nachten in een riante vakantiewoning, voorzien van alle gemakken (bad, douche, keuken, terras) en geschikt voor max. 6 personen, gelegen in een klein dorpje, dichtbij de grens met Polen. Voor inkopen kun je terecht in de lokale kleine supermarkt. Iedere ochtend wordt er voor een ontbijt gezorgd en koffie en thee is aanwezig. Onze collega’s ter plaatse zijn Nederlanders. Aankomst/vertrek alleen op zaterdag.

Dagprogramma Reuzengebergte

Wandeling 1.
Rondwandeling Amerika, 28 / 17 km.
Een forse rondwandeling die onder de Broumovske Steny langs gaat. In Mezimesti kun je de trein terug nemen waardoor de afstand totaal verkort wordt tot 17 km wordt.

Wandeling 2.
Rondwandeling Janovicky, 19 km.
Een wandeling de heuvels in naar het wintersportplaatsje Janovicky op de grens met Polen.wandelvakantie Reuzengebergte in Tsjechië:

Wandeling 3.
Rondwandeling Krinice, 8,0 / 7, 8 / 13 km.
Opties voor een kortere dagwandeling.

Wandeling 4.
Rondwandeling Sokolowsko, 28 km.
Een lange maar mooie wandeling. Je klimt de bergrug, die de grens met Polen vormt over om uit te komen in het voormalige kuuroord Sokolowsko. Een prachtig dorpje met houten huizen en een indrukwekkend vervallen oud kuuroord. Het lijkt wel alsof de tijd het hier nog niet helemaal kan bijbenen.

Wandeling 5.
Rondwandeling Novy Dvur, 16 km.
Een wandeling met relatief weinig hoogteverschil, o.a. langs het zeer kleine Novy Dvur en een kerkruïne.

Wandeling 6.
Rondwandeling Zdonov, 17 km.
Door een weids landschap en later door het bos klim je naar een cafeetje op de grens met Polen. Via Zdonov terug.Wandelen tussen de rotsen in Adrspach

Wandeling 7.
Rondwandeling Adrspach, 10 km.
Met de auto moet je een paar kilometer rijden tot de parkeerplaats bij het nationale park Adrspach. Het wordt een bijzondere wandeldag tussen de bizarre en ruige rotsformaties waar het park beroemd om is. Honderden hoge rotstorens, nauwe passages, trappen en uitzichtpunten.

Wandeling 8.
Rondwandeling Hvesda, 17 km.
Klim naar de bergketen van de Broumovske Steny en de kruiskapel Hvesda. Vanaf de bergkam kun je genieten van weidse uitzichten op de Poolse grens en nog meer rotsformaties.

2019-11-26T10:58:48+00:00

8 reacties

 1. Wim en Harriët Roskam 26 september 2015 om 18:18 - Antwoorden

  Tsjechië – Reuzengebergte
  Wie echt een unieke vakantie wil beleven, kunnen we de wandelvakantie Tsjechië bij het reuzengebergte (Vernerovice) van harte aanbevelen. Een andere wereld, met restantjes Oostblok en een indrukwekkende Duitse erfenis (ik werd geboeid door de geschiedenis van het gebied).
  Rust, natuur (reeën en een das liepen om ons huis), volkskunst, de onvolprezen gastvrijheid en verzorging van/door Bert en Mien maakten dit tot een onvergetelijke vakantie. Ons vakantiehuis was ruim, voorzien van alle westerse gemakken (inclusief wasmachine, vaatwasser, wifi, tv met alle NL zenders, enz.).
  Een aanrader voor wie erop uit wil trekken, wil ontdekken en tot rust wil komen.
  En … een mooie vakantie hoeft niet duur te zijn.

 2. Hennie en Maria 11 augustus 2014 om 20:50 - Antwoorden

  Bestemming/onderwerp: Tsjechië, Reuzengebergte

  Complimenten voor de gastvrijheid en goede zorgen van Bert en Mien op camping actief. De locatie de Roos is een aanrader, daarbij het keurig verzorgde en gevarieerde ontbijt welke iedere ochtend voor je deur in een gezellige mand klaar stond.
  De natuur is zeer afwisselend, de wandelingen van licht tot zwaar echt de moeite waard. Een gebied dat door zijn eenvoud en geschiedenis rust uitstraalt. Een plek waar je weer dicht bij jezelf komt. Zeer geschikt voor sportieve wandelaars en fietsers.

 3. De Boer 20 juli 2014 om 00:33 - Antwoorden

  Bestemming/onderwerp: Tsjechië Reuzengebergte< br />
  Mooie locatie met erg vriendelijke eigenaren. Zeer goede verzorging van ontbijt. Prachtig gebied om te wandelen. 6 dagen wandelen is te kort om de gehele mooie omgeving te kunnen zien. We gaan vast nog eens die kant op. We hebben het bijzonder naar onze zin gehad.

 4. Jan & Ria Dorrestein 19 augustus 2012 om 13:15 - Antwoorden

  Bestemming/onderwerp: Tsjechië Reuzengebergte

  We hebben genoten van de wandelingen, er was veel moois te zien onderweg. Het gebied is rustig, op de wandeling van Adrspach na, die zeker de moeite waard is en als je ’s ochtends vroeg gaat valt de drukte mee. Het boswachters huis in Vernerovice is een mooi opgeknapt huis aan de rand van het dorp en van alle gemakken voorzien, het was er ongelooflijk stil.
  Ook de ontbijtservice van Mien en Bert was geweldig, iedere ochtend een mand met lekkers bij de voordeur. Het was geen probleem om nog een dagje bij te boeken (de dag van ons vertrek was het koud en nat), want we wilden nog rondtrekken in Tsjechië met de tent en dan is het prettig als het mooi weer is.
  Als je een dag niet wilt lopen zijn er genoeg mooie plaatsjes in de omgeving om te bezichtigen. Kortom we hebben genoten.

 5. An en Johan 1 augustus 2012 om 21:03 - Antwoorden

  Bestemming/onderwerp: Tsjechië, Reuzengebergte

  Helemaal zoals beschreven op de website. Een fantastisch wandelgebied en uitstekende verblijfs-accomodatie bij Bert en Mien. Het minder zonnige weer en enkele flinke buien tussendoor tijdens ons verblijf, verandert niets aan onze positieve ervaring. Een aanrader!

Laat hier een reactie achter

STO Garant

Dit aanbod valt niet onder de garantie van STO Garant.
Je kunt de voorwaarden van deze garantieregeling vinden op de website van STO Garant (www.sto-garant.nl/downloads).