Westerwald

Wandelen in het Westerwald

Het Westerwald is een laaggebergte met hoogtes tussen de 100 en 400 meter. Het ligt in de Duitse deelstaten Rijnland-Palts, Noordrijn-Westfalen en Hessen. Het gebergte wordt begrensd door de rivieren de Rijn in het westen, de Sieg in het noorden, de Dill in het oosten, en de Lahn in het zuiden.

Het heuvelachtige landschap is voor ca. veertig procent bedekt met veelal gemengd bos. Dit relatief onbekende gebied ligt op slechts een paar uur rijden van Nederland en biedt wandelaars bijzonder veel afwisseling. Het gebied kent veel kleine riviertjes en beken, intieme dalen, dorpen met vakwerkhuizen en rustgevende bossen.

De dorpen Roßbach, Waldbreitbach, Hausen und Niederbreitbach zijn “staatlich anerkannten Luftkurorte”. We hebben rond deze dorpen zes wandelingen uitgezet en gedetailleerd beschreven. Vier wandelingen beginnen bij het hotel, voor de andere twee moet je een stukje rijden naar de start.

Accommodatie

Het prima familiehotel waar je logeert ligt pal aan het riviertje de Wied, net buiten het dorpje Rossbach. Het hotel in het WesterwaldJe hebt een fraai en weids uitzicht over het Wieddal en de heuvels in de omgeving. Op de eerste en tweede etage zijn twintig kamers. Vanuit het sfeervolle restaurant kijk je op de Wied. Er is nog een grote eetzaal die gebruikt kan worden voor groepen. Vanuit de accommodatie loop je in een minuut of tien naar het dorp.

 • Restaurant heeft uitzicht op de rivier
 • Alle kamers met eigen sanitair
 • Alle kamers tv en balkon
 • Heerlijk groot en zonnig buitenterras aan de rivier
 • Duits gesproken
 • Hond welkom

Dagprogramma Westerwald

Wandeling 1.
Rondwandeling Weissenfels; 8,2 km. 270 hm.
Een wandeling vanuit het hotel die je kennis laat maken met de omgeving. Ideaal als korte inloopwandeling op de dag van aankomst. Een pittige klim brengt je naar een uitzichtpunt hoog boven de Wied. Door het bos gaat het weer terug.

Wandeling 2.
Rondwandeling Mahlberg, 10 of 15 km. 425 m ↕.
De start is 9 km van het hotel. Bij de Mahlberg is in het verleden basalt gewonnen, zoals op wel meer plaatsen in het Westerwald. Er zijn nog fraaie basaltformaties zichtbaar.

Wandeling 3.
Rondwandeling Rossbacher Häubchen: 16 km. 560 m ↕.
Via de fraai gelegen Nescher Mühle loop je naar de ‘huisberg’ van Rossbach. Ook hier is in het verleden basalt gewonnen. Op de top van het Häubchen zijn nog fraaie basaltzuilen te zien. Ook heb je hier een schitterend overzicht over het dal van de Wied diep onder je.

Wandeling 4.
Rondwandeling Walbachsmühle: 19,5 km. 480 m ↕.
Het eerste en laatste deel van de wandeling voert je langs de oevers van de Wied. Je loopt o.a. langs de indrukwekkende gebouwen van de Westerwald Kliniken en later het St. Josefhaus.

Wandeling 5.
Rondwandeling Bronnenhuisje: 10,5 km of 16,5 km. 535 m ↕.westerwald uitzicht tijdens een wandeling
In het eerste deel vandaag zit een steile klim over een smal pad. Vanaf het dorpje Reifert daal je via een prachtige route af naar het Walbachtal. Om het bronnenhuisje te vinden zul je misschien even wat moeten zoeken, zoveel wandelaars komen er niet.

Wandeling 6.
Rondwandeling Datzeroth; 12,5 km / 13,5 km. 460 m ↕.
Een bosrijke wandeling in heerlijke rust met vele verrassingen. De wandeling begint en eindigt in het dorpje Niederbreitbach. Deze dag is niet zo lang. Misschien heb je ‘s middags wel tijd om naar de Rijn te rijden, die de grens vormt van het Westerwald in het westen. Naar het fraaie vakwerkdorp Linz-am-Rhein is het maar 12 km.

2019-11-15T10:34:55+00:00

23 reacties

 1. John en Janny Dodde 24 juni 2013 om 14:53 - Antwoorden

  Bestemming/onderwerp: Westerwald

  van 17-24 juni een prachtige week gehad in het Strand Cafe in Rossbach. Onze complimenten gaan uit voor de wijze waarop de kaarten zijn ingetekend, de route beschrijvingen zijn weergegeven. Hoe de paadjes allemaal gevonden zijn en de manier van de lusjes verder met de auto, blijft een raadsel maar de wandelingen waren prachtig. De Horeca onderweg was praktisch overal gesloten, maar met het drinken dat wij bij ons hadden hebben wij ons goed gered zelfs in de zeer warme dagen. & ..onderweg aan een lokale bewoner drinken vragen, was ook geen probleem.
  Onze complimenten derhalve ook het gekozen hotel, was levendig en het eten was helemaal OKAY. Het enige waar wij ons .b.t. de toekomst enigszins zorgen overmaken is het gegeven dat volgens ons Travellers geen lid is van het garantiefonds? Dat zou voor mensen een drempel kunnen zijn.

  Geachte LS

  Geef graag een aanvulling op ons vorig bericht betreffende de ANVR e.d. De regeling die Travellers heeft ontworpen, alsmede regeling uitgestelde betaling en het wettelijk contact daarover met o.a. de consumenten autoriteit, waarborgen o.i. de geldelijke regelingen richting de consument.
  Wij zullen zeker volgend jaar kijken naar een andere reis met Travellers, want het Westerwald is zoals in ons vorig bericht geschreven ,meer dan prima bevallen. Graag tot een volgende keer. John en Janny Dodde

 2. Gert van Ee 16 mei 2013 om 20:55 - Antwoorden

  Bestemming/onderwerp: Westerwald

  Onze jaarlijkse wandeling van vriend Ernest en mij ging dit keer naar het Westerwald.
  Een prachtig wandelgebied met mooie uitzichten, bos en open landschappen afwisselend per dag. Ieder dag redelijk weer en na afloop van een heerlijke, soms wat inspannende, wandeltocht een overheerlijk weizenbier.
  Een prima onderkomen, hoewel de naam Strand-Café een heel ander beeld oproept. Een niet zo groot hotel met veel persoonlijke aandacht. Prima bediening en heel goede kwaliteit eten.
  We hadden geluk met het weer maar ook met hotel gasten die ook via Travellers wandelden; gezellige mensen.
  We hadden nog meer geluk op de een na laatste dag met een sperwer die een spreeuw had geslagen en een Zwarte ooievaar. Daarna nog een ree in het bos. Kortom: zeker nog een keer terug!

 3. Anna Wagenmans 20 augustus 2012 om 15:50 - Antwoorden

  Bestemming/onderwerp: Duitsland / Westerwald

  Op pakweg 3 uur rijden van Zutphen kwamen we in een zeer mooi en rustig gebied. Het Westerwald, Voor ons geheel onbekend. Prachtige natuur en mooie afwisselende wandelingen. Veel mooie vogels gezien, twee wezels en woelmuizen. Het was erg warm ( ± 30 gr ) dus het klimmen viel niet altijd mee.
  We kunnen het iedereen aanraden als je een paar dagen wilt wandelen.

 4. Leanne bekel 1 maart 2012 om 21:33 - Antwoorden

  Bestemming/onderwerp: westerwald

  Voor een paar heerlijk relaxte dagen, een heel goed en mooi gelegen hotel met erg vriendelijke mensen, geweldig goed verzorgd, zowel ontbijt als lunchpakket en avondeten. We hadden een heerlijke slaapkamer met aparte zitruimte.
  De wandelingen zijn vanuit het hotel goed te doen met af en toe lekkere klimmetjes. Afwisselend gebied, vooral omdat je kan kiezen uit bos of meer open wandelingen. Goede beschrijvingen. We zijn er nu twee keer geweest, zowel in de herfst als in de winter en allebei even mooi.

 5. Han en Sijtske 30 augustus 2011 om 22:28 - Antwoorden

  Bestemming/onderwerp: Westerwald

  Heerlijk gewandeld in het Westerwald. Verrassende tochten in een voor ons onbekend wandelgebied. Goed gemarkeerd en mooie natuur. Ook de Wied is prachtig. Zeker de moeite waard om te ontdekken. Op een van onze tochten hebben we nog twee zwarte ooievaars uit de Wied op zien vliegen. Prachtig! En aan het einde van dag weer aankomen in ons hotel. Prima eten in een gemutliche omgeving en elke dag beginnen met een heerlijk ontbijtbuffet. Kortom we hebben genoten!

Laat hier een reactie achter

STO Garant

Dit aanbod valt niet onder de garantie van STO Garant.
Je kunt de voorwaarden van deze garantieregeling vinden op de website van STO Garant (www.sto-garant.nl/downloads).