Westerwald

Wandelen in het Westerwald

Het Westerwald is een laaggebergte met hoogtes tussen de 100 en 400 meter. Het ligt in de Duitse deelstaten Rijnland-Palts, Noordrijn-Westfalen en Hessen. Het gebergte wordt begrensd door de rivieren de Rijn in het westen, de Sieg in het noorden, de Dill in het oosten, en de Lahn in het zuiden.

Het heuvelachtige landschap is voor ca. veertig procent bedekt met veelal gemengd bos. Dit relatief onbekende gebied ligt op slechts een paar uur rijden van Nederland en biedt wandelaars bijzonder veel afwisseling. Het gebied kent veel kleine riviertjes en beken, intieme dalen, dorpen met vakwerkhuizen en rustgevende bossen.

De dorpen Roßbach, Waldbreitbach, Hausen und Niederbreitbach zijn “staatlich anerkannten Luftkurorte”. We hebben rond deze dorpen zes wandelingen uitgezet en gedetailleerd beschreven. Vier wandelingen beginnen bij het hotel, voor de andere twee moet je een stukje rijden naar de start.

Accommodatie

Het prima familiehotel waar je logeert ligt pal aan het riviertje de Wied, net buiten het dorpje Rossbach. Het hotel in het WesterwaldJe hebt een fraai en weids uitzicht over het Wieddal en de heuvels in de omgeving. Op de eerste en tweede etage zijn twintig kamers. Vanuit het sfeervolle restaurant kijk je op de Wied. Er is nog een grote eetzaal die gebruikt kan worden voor groepen. Vanuit de accommodatie loop je in een minuut of tien naar het dorp.

 • Restaurant heeft uitzicht op de rivier
 • Alle kamers met eigen sanitair
 • Alle kamers tv en balkon
 • Heerlijk groot en zonnig buitenterras aan de rivier
 • Duits gesproken
 • Hond welkom

Dagprogramma Westerwald

Wandeling 1.
Rondwandeling Weissenfels; 8,2 km. 270 hm.
Een wandeling vanuit het hotel die je kennis laat maken met de omgeving. Ideaal als korte inloopwandeling op de dag van aankomst. Een pittige klim brengt je naar een uitzichtpunt hoog boven de Wied. Door het bos gaat het weer terug.

Wandeling 2.
Rondwandeling Mahlberg, 10 of 15 km. 425 m ↕.
De start is 9 km van het hotel. Bij de Mahlberg is in het verleden basalt gewonnen, zoals op wel meer plaatsen in het Westerwald. Er zijn nog fraaie basaltformaties zichtbaar.

Wandeling 3.
Rondwandeling Rossbacher Häubchen: 16 km. 560 m ↕.
Via de fraai gelegen Nescher Mühle loop je naar de ‘huisberg’ van Rossbach. Ook hier is in het verleden basalt gewonnen. Op de top van het Häubchen zijn nog fraaie basaltzuilen te zien. Ook heb je hier een schitterend overzicht over het dal van de Wied diep onder je.

Wandeling 4.
Rondwandeling Walbachsmühle: 19,5 km. 480 m ↕.
Het eerste en laatste deel van de wandeling voert je langs de oevers van de Wied. Je loopt o.a. langs de indrukwekkende gebouwen van de Westerwald Kliniken en later het St. Josefhaus.

Wandeling 5.
Rondwandeling Bronnenhuisje: 10,5 km of 16,5 km. 535 m ↕.westerwald uitzicht tijdens een wandeling
In het eerste deel vandaag zit een steile klim over een smal pad. Vanaf het dorpje Reifert daal je via een prachtige route af naar het Walbachtal. Om het bronnenhuisje te vinden zul je misschien even wat moeten zoeken, zoveel wandelaars komen er niet.

Wandeling 6.
Rondwandeling Datzeroth; 12,5 km / 13,5 km. 460 m ↕.
Een bosrijke wandeling in heerlijke rust met vele verrassingen. De wandeling begint en eindigt in het dorpje Niederbreitbach. Deze dag is niet zo lang. Misschien heb je ‘s middags wel tijd om naar de Rijn te rijden, die de grens vormt van het Westerwald in het westen. Naar het fraaie vakwerkdorp Linz-am-Rhein is het maar 12 km.

2019-11-15T10:34:55+00:00

21 reacties

 1. carla 23 oktober 2014 om 09:28 - Antwoorden

  Bestemming/onderwerp: Duitsland – Westerwald

  16.10.2014/19.10.2014

  Waren wij met vrienden in Hotel Strand-Cafe in Rosbach
  Een geweldige ervaring, mooi hotel aardige bediening en vooral een prachtige omgeving.
  De uitgestippelde wandel routes zijn super,grotendeels onverhard
  Dus met deze herfst periode schitterend

 2. Ineke Domhof 8 juni 2014 om 14:14 - Antwoorden

  Bestemming/onderwerp: Duitsland – Westerwald

  Met hemelvaart het Westerwald arrangement gedaan.
  Heel mooie streek, lekker rustig, mooie afwisselende natuur en fraaie, afwisselende wandelingen door Eduard uitgezet.Helemaal top.
  Zeker de moeite waard om nog een keer naar toe te gaan.
  Ik heb genoten.

 3. Rob van den Haak 7 mei 2014 om 13:02 - Antwoorden

  Bestemming/onderwerp: Groepsreis Westerwald mei 2014

  Heerlijk enkele dagen er tussen uit en gezien mijn ervaring met Travellers ook deze keer volop genoten.
  Gastvrije accommodatie, niet bepaald klein maar dat vertaalt zich niet naar de persoonlijke benadering door eigenaar en personeel.
  De kamer is gezellig en voldoende ruim en de bedden en sanitair laten niets te wensen over.
  Na de wandeling is het aan het eind van de middag heerlijk toeven op het terras aan de Wied. Maar wel erg moeilijk om weerstand te bieden aan de verleiding van een stuk Kuchen of Torte. Ongelooflijk lekker en groot zodat je daarna wel een probleem met het avondeten hebt.
  Het eten?. Ach daarvoor is hier te weinig ruimte. Een overvloedig ontbijt met zeker zeven soorten brood, veelal nog enigszins warm. En het beleg is zo royaal dat de keus moeilijk is. Heerlijk zelf lunchpakket maken en veel extra’s daarbij zoals sap, fruit, joggert en mueslirepen. Iedereen at teveel en nam te veel mee.
  Het avondeten liet niets te wensen over, ruim voldoende en smakelijk en ook vegetariërs komen niet te kort.
  Mooie wandelingen gemaakt en qua lengte zelfs voor een gelegenheidswandelaar als ik, zeer goed te doen. Afwisselend door bos en open gebieden met fantastische uitzichten en af en toe een voldaan gevoel na een pittige klim.
  Onze gids (Klaartje) deed haar werk fantastisch. Regelmatig interessante informatie en altijd actief op de achtergrond aanwezig.
  Ik ga nu zeven jaar met Travellers op pad en zie steeds meer het voordeel van een kleine organisatie.

 4. R Langestraat 29 april 2014 om 15:02 - Antwoorden

  Bestemming/onderwerp: Westerwald, Duitsland

  We hebben rond Pasen 2014 vier dagen gewandeld in het Westerwald in Duitsland. We hebben genoten van de enorme rust in het bosrijke en landelijke gebied. Perfect om een paar dagen goed te ontspannen. De wandelingen zijn duidelijk beschreven en prima te doen, ook voor niet-zo-geoefende wandelaars. ‘s ochtends bij het (uitgebreide) ontbijt smeerden we onze eigen broodjes voor de lunch. Daarbij kregen we fruit, yoghurt, sap en koek mee – een uitstekende lunch dus! De avondmaaltijden waren heerlijk, en vooral ook erg veel.

  Bedankt voor de goede organisatie!

 5. Ans 19 augustus 2013 om 20:49 - Antwoorden

  Bestemming/onderwerp: Westerwald

  Het Westerwald in iets meer dan 3 uur rijden vanaf Amsterdam en dan ben je er helemaal uit. Een prachtige omgeving met hele afwisselende wandelingen en mooie vergezichten. Onze kamer had een mooi balkon met uitzicht op een beekje en heuvels. Het eten was prima, de lunch mochten we zelf samenstellen uit het uitgebreide ontbijtbuffet, dus geen kleffe boterhammen, maar heerlijke verse bolletjes met allerlei soorten beleg, fruit en yoghurt. Zelfs aan de plastic lepels werd gedacht: Een aanrader.

Laat hier een reactie achter

STO Garant

Dit aanbod valt niet onder de garantie van STO Garant.
Je kunt de voorwaarden van deze garantieregeling vinden op de website van STO Garant (www.sto-garant.nl/downloads).