Wandelen in het Westerwald

UPDATE: tijdelijke verkoopstop in verband met nieuwe eigenaar en veel hogere tarieven.

Het Westerwald is een laaggebergte met hoogtes tussen de 100 en 400 meter. Het ligt in de Duitse deelstaten Rijnland-Palts, Noordrijn-Westfalen en Hessen. Het gebergte wordt begrensd door de rivieren de Rijn in het westen, de Sieg in het noorden, de Dill in het oosten, en de Lahn in het zuiden.

Het heuvelachtige landschap is voor ca. veertig procent bedekt met veelal gemengd bos. Dit relatief onbekende gebied ligt op slechts een paar uur rijden van Nederland en biedt wandelaars bijzonder veel afwisseling. Het gebied kent veel kleine riviertjes en beken, intieme dalen, dorpen met vakwerkhuizen en rustgevende bossen.

De dorpen Roßbach, Waldbreitbach, Hausen und Niederbreitbach zijn “staatlich anerkannten Luftkurorte”. We hebben rond deze dorpen zes wandelingen uitgezet en gedetailleerd beschreven. Vier wandelingen beginnen bij het hotel, voor de andere twee moet je een stukje rijden naar de start.

Accommodatie

Het prima familiehotel waar je logeert ligt pal aan het riviertje de Wied, net buiten het dorpje Rossbach. Het hotel in het WesterwaldJe hebt een fraai en weids uitzicht over het Wieddal en de heuvels in de omgeving. Op de eerste en tweede etage zijn twintig kamers. Vanuit het sfeervolle restaurant kijk je op de Wied. Er is nog een grote eetzaal die gebruikt kan worden voor groepen. Vanuit de accommodatie loop je in een minuut of tien naar het dorp.

  • Restaurant heeft uitzicht op de rivier
  • Alle kamers met eigen sanitair
  • Alle kamers tv en balkon
  • Heerlijk groot en zonnig buitenterras aan de rivier
  • Duits gesproken
  • Hond welkom

Dagprogramma Westerwald

Wandeling 1.
Rondwandeling Weissenfels; 8,2 km. 270 hm.
Een wandeling vanuit het hotel die je kennis laat maken met de omgeving. Ideaal als korte inloopwandeling op de dag van aankomst. Een pittige klim brengt je naar een uitzichtpunt hoog boven de Wied. Door het bos gaat het weer terug.

Wandeling 2.
Rondwandeling Mahlberg, 10 of 15 km. 425 m ↕.
De start is 9 km van het hotel. Bij de Mahlberg is in het verleden basalt gewonnen, zoals op wel meer plaatsen in het Westerwald. Er zijn nog fraaie basaltformaties zichtbaar.

Wandeling 3.
Rondwandeling Rossbacher Häubchen: 16 km. 560 m ↕.
Via de fraai gelegen Nescher Mühle loop je naar de ‘huisberg’ van Rossbach. Ook hier is in het verleden basalt gewonnen. Op de top van het Häubchen zijn nog fraaie basaltzuilen te zien. Ook heb je hier een schitterend overzicht over het dal van de Wied diep onder je.

Wandeling 4.
Rondwandeling Walbachsmühle: 19,5 km. 480 m ↕.
Het eerste en laatste deel van de wandeling voert je langs de oevers van de Wied. Je loopt o.a. langs de indrukwekkende gebouwen van de Westerwald Kliniken en later het St. Josefhaus.

Wandeling 5.
Rondwandeling Bronnenhuisje: 10,5 km of 16,5 km. 535 m ↕.westerwald uitzicht tijdens een wandeling
In het eerste deel vandaag zit een steile klim over een smal pad. Vanaf het dorpje Reifert daal je via een prachtige route af naar het Walbachtal. Om het bronnenhuisje te vinden zul je misschien even wat moeten zoeken, zoveel wandelaars komen er niet.

Wandeling 6.
Rondwandeling Datzeroth; 12,5 km / 13,5 km. 460 m ↕.
Een bosrijke wandeling in heerlijke rust met vele verrassingen. De wandeling begint en eindigt in het dorpje Niederbreitbach. Deze dag is niet zo lang. Misschien heb je ‘s middags wel tijd om naar de Rijn te rijden, die de grens vormt van het Westerwald in het westen. Naar het fraaie vakwerkdorp Linz-am-Rhein is het maar 12 km.