Een wandel 4 of 5 – daagse; het ‘buitenland’ in Nederland

 

Geuldal en drielandenpunt.

Wandelen in Epen

Je bent op wandelvakantie in Nederland, maar waant jezelf elke dag in het buitenland. Dat is de beleving met deze wandel 4 of 5 – daagse vanuit Hotel Herberg ‘De Smidse’ in Epen. De wandeldagen worden gekenmerkt door adembenemende uitzichten, waarvan we normaal gesproken alleen in het buitenland genieten. Maar in Zuid-Limburg kan dat dus ook. Veel idyllische dorpen met vakwerkhuizen en afwisselende landschappen vormen het dagelijkse decor van deze reis. De tijd lijkt soms te hebben stilgestaan. We maken elke dag wél een paar honderd hoogtemeters. Dus neem je wandelstokken mee.

Voor de initiatiefnemers van Mooie Wandeling heeft deze regio in Zuid-Limburg een speciaal plekje in hun hart. Vanuit ‘De Smidse’ wandelen we iedere dag een andere windrichting op. Daarmee krijgen we een goede indruk van de prachtige omgeving van het Geuldal. We komen onder meer door de sfeervolle dorpen Mechelen, Gulpen, Slenaken, het ‘bergdorp’ Vijlen en over het drielandenpunt bij Vaals. Ook wandelen we enkele dagen een stukje door België. De omgeving is betoverend, met veel natuurschoon, typische Limburgse cultuur en gezellige terrasjes.

 

 

Unieke kenmerken van deze wandel 4 of 5 – daagse:

● Authentieke, nette accommodatie, met prachtig uitzicht en zonnig terras
● Op loopafstand van het centrum van Epen (met terrasjes en winkeltjes)
● Wandelingen direct vanuit de accommodatie; geen transfers
● Vier wandelingen door het omringende heuvellandschap van de Geul
● Bij de 5 – daagse is een facultatieve wandel– of rustdag ingelast
● Bezoek aan drielandenpunt en tweemaal de grens met België over
● We wandelen stukken van het Krijtlandpad en de Route des Vins
● Facultatieve verlenging mogelijk (tijdig reserveren is gewenst)

 

De locatie en accommodatie

Tijdens deze wandel 4 of 5 – daagse verblijven we in Herberg ‘De Smidse’; een bergschoen- en rugzakvriendelijk hotel met 24 bedden verdeeld over 10 eenvoudige, nette kamers. Je hebt heerlijke bedden, bloemetjesbehang en een rustieke sfeer, maar geen televisie of minibar op de kamer. Logeren als vroeger bij oma. Daar hoort een stevig en uitgebreid ontbijt in de Eetkamer bij. Een fantastisch uitzicht over het Geuldal, klassieke muziek en ouderwets gezellig porselein maken de beleving compleet.

We schrijven anno 1911. Het jaar dat Eli Heimans, de bioloog, een prachtig boekje schrijft over het betoverende Geuldal met zijn prachtige flora: “Uit ons Krijtland”. Vanaf die tijd heeft Epen zich ontwikkeld als toeristendorp. In ‘De Smidse” daarentegen is de tijd een beetje stil blijven staan. In 2007 neemt de 5e generatie Bessems het roer over. Yvo en Pauline, Ruud en Monique zorgen er met hun team voor dat De ‘Smidse’ een plek blijft waar het voor de wandelaar en natuurliefhebber goed toeven is. Je kunt er bijna altijd buiten in de zon zitten. Binnen in de herberg wordt er dan voor jou gekookt. Kortom: geen hectiek, rustig genietend van alles wat er om je heen gebeurt en al wandelend terug naar de basis.

 

Programma

Het programma dat wij aanbieden duurt 4 of 5 dagen met een arrangement dat begint op een zondag. Je bent uiteraard vrij om naar eigen inzicht gebruik te maken van de programma onderdelen. Niks moet, alles mag. Zelf weet je het beste hoe je wilt genieten van rust, ruimte en natuur. Liever een dag ontspannen rondom Epen. Vooral doen als jij dat wilt. Het programma is, met beide benen op de lokale grond, compleet verzorgd met overnachtingen, maaltijden en de reisbegeleider. Verlenging op de heen- of terugweg kan ook geregeld worden, maar reserveer dan wel tijdig. Epen en omgeving is heel populair en daarom starten we op zondag, met vervolgens rustige wandeldagen.

 

Zondag

’s Ochtends kun je (de bagage) inchecken. Na een kop koffie of thee en de (eigen) lunch vertrekken we rond 12.30 uur vanuit de Smidse voor een rondwandeling van circa 12 kilometer langs de voor de streek kenmerkende, mooie vakwerkhuizen. Door het heuvellandschap en langs de Geul, waar de bever zich nog echt laat gelden, wandelen we naar Bommerig. Onderweg pauzeren we in Camerig en Kuttingen. De wandeling door het coulissenlandschap en langs het hoger gelegen bos biedt schitterende uitzichten over de weilanden, met tot slot eventueel een bezoek aan de oude watermolen. Tegen het einde van de middag zijn we terug om te genieten van een drankje en / of de ambachtelijke, zelfgemaakte Limburgse vlaai op het schitterende terras van ‘De Smidse’.

 

Maandag

Na het ontbijt wacht ons de pittige wandeling naar het drielandenpunt bij Vaals. De rondwandeling van 22 kilometer loopt over delen van het ‘Krijtpad’, door het Vijlenerbos en langs de grens met België. Halverwege de dag bereiken we het drielandenpunt. Daar kunnen we onze lunch nuttigen, van de omgeving en uitzichten genieten, of nog wat hoger komen door de uitkijktoren te beklimmen. Na de lunch vervolgen we onze weg door direct de grens met België over te steken onderweg naar Gemmenich en het buurtschap Tersaessen. Over de golfbaan lopen wij het Geuldal weer in op de terugweg naar ‘De Smidse’. Ook vandaag zijn prachtige uitzichten ons deel.

 

Dinsdag

Vandaag zien we veel kloosters, maar onderweg ook een zeer afwisselend landschap met vakwerkhuizen, typische Limburgse boerenhoeves, wijngaarden, holle wegen door het bos en glooiende weilanden. Tijdens deze rondwandeling lopen we aanvankelijk langs De Geul, het snelst stromende riviertje van Nederland. We wandelen langs de Selzerbeek en een deel van de Route des Vins bij Nijswiller. Onderweg lunchen we in het veld. Op de Gulpenerberg genieten we van een prachtig uitzicht, voordat we richting Mechelen wandelen. Daar kunnen we kiezen voor een snelle weg terug (maximaal 16 kilometer), of een extra lusje (maximaal 21 kilometer) om via Schweiberg terug te keren in het centrum van Epen. Dalend zien we in de verte de uitlopers van de Eiffel en de Ardennen.

 

Woensdag

Deze wandeldag starten we opnieuw vanuit ‘De Smidse’. We lopen zuidwaarts over een glooiend landschap met mooie vergezichten. Al snel steken we de grens met België over. In Teuven kunnen we de authentieke herberg Moeder de Gans bezoeken voor een drankje. Door het Roebelsbos keren we terug in Nederland, waar we afdalen naar het intieme plaatsje Slenaken. We nuttigen onze lunch in het veld en maken vervolgens een pittige klim om via Heijenrath en de Eperheide terug te keren in Epen. Deze rondwandeling is circa 17 kilometer en de laatste van dit arrangement. We zijn dan uiterlijk om 15 uur terug, zodat degene die wat verder moeten reizen op tijd thuis kunnen zijn. Liefhebbers voor een hapje en drankje kunnen uiteraard nog even van het prachtige uitzicht vanaf het terras genieten.

 

Begeleiding van het programma 

De wandelingen worden begeleid door een wandelreisleider, die de regio goed kent. Tijdens de wandelingen krijg je extra informatie over de natuur en cultuur.

 

Corona

Puur genieten en veiligheid staan bovenaan. Wij houden ons uiteraard volledig aan de regels en gaan er vanuit dat onze gasten deze ook in acht nemen: vermijd drukte, houd 1,5 meter afstand en blijf altijd thuis bij klachten.