Zwarte Woud wandeltrektocht

***** Deze reis is voorlopig niet te boeken *****

 

Het Zwarte Woud, een ideaal gebied voor een wandelvakantie, ligt in het zuiden van Duitsland. Het is een met bossen bedekt middelgebergte. Het rijst tamelijk steil op vanuit de Rijnvlakte en heeft een geleidelijke afvlakking aan de oostzijde. In het zuidwesten – waar deze wandeltrektocht zich afspeelt – liggen de hoogste toppen. De wandelingen voeren je o.a. over de 3 hoogste toppen van het Zwarte Woud: de Feldberg (1493 m), de Seebuck en de Herzogenhorn.

Deze wandelvakantie voert je uiteraard langs een aantal toeristische plekken, maar het grootste deel van de route wandel je in rust en stilte. Vanaf de hoge toppen heb je bij helder weer zicht over de Vogezen, Jura en soms zelfs op de besneeuwde vierduizenders van de Zwitserse Alpen, zo’n 100 tot 150 kilometer naar het zuiden!

Onderweg kom je geregeld langs berghutten waar je kunt pauzeren. Je zult je verbazen over de prachtige grote boerderijen in de kenmerkende bouwstijl van het Zwarte Woud. Je wandelt per dag zo tussen de 4 en 5 uur (zonder pauzes). Het gebied nodigt uit tot vaak stoppen en pauzeren!

Accommodaties

Je overnacht in drie verschillende Gasthöfe. Twee ervan liggen in een klein dorpje en één ligt wat meer buitenaf. De accommodaties zijn gastvrij en erg comfortabel. De 2 nachten in Menzenschwand kun je met de Gästekarte gebruik maken van een groot deel van de spa faciliteiten op een paar minuten van de accommodatie.

  • Kamers met eigen sanitair
  • Gratis health spa in Menzenschwand
  • Beklimmen van de hoogste toppen
  • Duits gesproken
  • Hond niet toegestaan

Dagprogramma Zwarte Woud

Dag 1.
Aankomst in Hinterzarten.

Dag 2. Lijnwandeling Titisee / dal van de Zartenbach – 4h30, 420 m stijgen / 180 m dalen

Via de Bruderhaldenhöhen (960m) wandel je naar het mooie gletsjermeer van de Titisee. Via het dal van de Zartenbach wandel je verder naar de Mathislesweiher, een klein idyllisch meertje dat  verborgen ligt in een dennenbos. Het hotel, met overdekt zwembad, sauna en solarium, ligt op ca 1100 m in het dorpje Bärental.

Zwarte Woud wandeltrektocht

Dag 3. Rondwandeling Bärental – 6h, 780 m / 780 m.

Vandaag beklim je de twee hoogste toppen in het Zwarte Woud: de Seebuck en de Feldberg. Via de noordzijde van de Feldberg klim je naar de top en vandaar wandel je naar de top van van de Seebuck en het grote Bismarckdenkmal. Hier heb je een indrukwekkend uitzicht op de Feldsee en de Raimartihof ver onder je en waar je nu naar afdaalt. Bij de fraaie Berggasthof Raimartihof kun je een pauze maken. Het gebouw stamt uit 1710 en is gebouwd in de traditionele stijl van het Zwarte Woud

Dag 4. Lijnwandeling naar Menzenschwand – 4h, 240 m / 440 m.

Via het veen-moeras van Hirschbäder kom je uit bij de Zwei-Seen-Blick. Hier heb je uitzicht over zowel het grootste meer (Schluchsee) als het meest beroemde meer (Titisee) van het Zwarte Woud.

Vanaf hier wandel je langs de watervallen van de Menzenschwander Alb die van de Feldberg komen. Het water heeft hier in de loop van de tijd een indrukwekkende kloof uitgesleten. Het dorpje Menzenschwand, waar je 2 nachten slaapt,  is een van de meest typische en schilderachtige dorpen van het Zwarte Woud.

Dag 5. Rondwandeling Menzenschwand, 15,5 km – 5h, 745 m / 745 m

Door het dal van de Krunkelbach klim je eerst naar de Herzogenhorn, de op 3 na hoogste top in het Zwarte Woud, vanwaar je 360 ° uitzicht hebt over het gehele Zwarte Woud, de Vogezen en zelfs de Alpen. Later op de dag gaat het nog een keer weer bergop naar de top van de Spiesshorn, voordat je je in de Spa in Menzenschwand heerlijk kunt ontspannen.

Dag 6. Lijnwandeling naar de Schluchsee en terug naar Hinterzarten, 12 km, 3 of 4h, 365 m / 315 m.

Na de klim naar het Äulener Kreuz daal je af naar het dal van de Krummenbach, dat je volgt tot de Schluchsee, het grootste meer van het Zwarte Woud. Vanaf de karakteristieke boerderij Unterkrummenhof kun je de rondvaartboot nemen naar het stationnetje bij Schluchsee. Je kunt ook verder de Seerundweg om het meer nemen naar Aha en daar op de Dreiseenbahn stappen terug naar Hinterzarten (ca. 30 minuten).

Dag 7.
Na het ontbijt vertrek.

Detailinfo
Boek Reis