Wandelen in de Achterhoek; langs Berg en Berkel

Wandelen in de Achterhoek doen we al meer dan 30 jaar, het is de ‘thuisstreek’ van Travellers! De Achterhoek behoort naar onze mening tot één van de mooiste wandelgebieden van Nederland en daarmee kan dit arrangement wel eens behoren tot de mooiste wandelarrangementen van Nederland :-).

In de Achterhoek tref je een zeer gevarieerd coulissen landschap aan met gemengde bossen, lanen, kleinschalige landbouw met karakteristieke boerderijen, veel landgoederen met statige kastelen/landhuizen, rustige weggetjes en veel zandpaden en riviertjes als de Slinge en de Berkel. Verrassend bij dit arrangement is voor velen misschien wel het heuvelachtige karakter van de omgeving van het hotel. Het ligt direct aan de voet van de Kale Berg en het natuurgebied van de Lochemse berg.

We hebben onze kennis van de streek waar we wonen gebruikt om de mooiste wandelingen te bedenken. We hebben wandelingen beschreven van 10 tot ruim 20 kilometer. Op sommige wandelingen kun je uit verschillende afstanden.

Accommodatie

Je bent een paar dagen te gast in het prachtige Woodbrooke Hotel met daarom heen 17 ha landgoed. Het ligt letterlijk aan de voet van de Kale Berg. De oorsprong van het Woodbrooke Hotel ligt al in het begin van de vorige eeuw.

Wandelenin de Achterhoek - hotel in Barchem

Een aantal jaar geleden is het voormalige conferentiecentrum overgenomen om een hotel functie te krijgen. Het hoofdgebouw en een aantal bijgebouwen hebben toen een grote facelift gekregen. In het hoofdgebouw, met een indrukwekkend grote rieten kap, zijn een aantal luxe, ruime 2-persoonskamers en een aantal ruime en luxe 1-persoons kamers. Deze kamers hebben een zitje en een ruime moderne badkamer. Er is beneden een grote, gezellige en lichte bar, met gemakkelijke stoelen en een open haard. Daarnaast ligt de eetzaal, met zicht op de tuin.
In een aantal rietgedekte bijgebouwen, op enkele tientallen meters van het hotel, zijn luxe boskamers en studio’s gemaakt, die tegen een toeslag ook te boeken zijn.

  • Ruime luxe kamers met eigen sanitair
  • Prima keuken
  • Ligging aan de rand van het natuurgebied de Lochemse Berg
  • Groot buitenterras
  • Bezoek mogelijk aan Museum More in kasteel Ruurlo, met werk van Carel Willink
  • Hond welkom (€ 17,50 p.n.).

Dagprogramma Achterhoek Berg en Berkel

Wandelen in de Achterhoek: bloeiende Parnassia

Wandeling 1. Bergenwandeling: 13 of 10 km.
Deze relatief korte wandeling is bedacht voor de dag van aankomst.
Je wandelt via de Paaschberg naar Lochem. Via een deel van Lochem met statige villa’s loop je naar de voet van de Lochemse Berg om via de top van de Kale Berg terug te wandelen.

Wandeling 2. Heest en Hagenbeek, 16 km (of 6 km en 11,5 km).
Via de Lochemse Berg wandel je naar kasteel De Cloese aan de Berkel. Langs de oever van de Berkel loop je naar de prachtige kleine havezate “De Heest”. Aan de andere kant van Barchem wandel je door het ‘nieuwe’ natte natuurgebied Het Hagenbeek, rijk aan o.a. bijzondere planten.

Achterhoek, wandelen over landgoed Verwolde

Wandeling 3. Kastelen Ampsen en Verwolde, 18,5 km.
Start van deze wandeling is het station van Lochem, 6 km met auto (of fiets). Je wandelt over landgoed Ampsen langs kleine heidevelden en natte broekbossen.
Dwars door Ampsen loop je naar het volgende landgoed: Verwolde, bekend van de dikste eik van Nederland, waar je uiteraard langs wandelt. Langs kasteel Ampsen en via een smal slingerpaadje met prachtige oude bomen loop je uiteindelijk weer terug.

Wandeling 4. Beekvliet en Stelkampsveld, 17,5 km
De Achterhoek op z’n mooist! Eerst wandel je naar Huize Beekvliet, gelegen aan het water. Op weg naar Museumboerderij de Lebbenbrugge trek je jezelf eerst met een klein pontje over de Slinge. Het Stelkampsveld is een bijzonder natuurgebied (Natura 2000) waar de laatste tijd veel aan natuuruitbreiding is gedaan. Via een oude Hessenweg wandel je terug naar Barchem.

Wandeling 5. Doolhof en Kasteel, 20,5 km of 17 km
Deze wandeling begint achter Ruurlo, ca 7 km rijden.
Als snel loop je over het ‘Natte Laarzenpad”. Via Brandenborch wandel je naar het statige landgoed De Wiersse. Met een bocht loop je naar Ruurlo en naar het vlakbij gelegen kasteel Ruurlo. Het kasteel is verbouwd tot tweede vestiging van Museum More. Hier wordt voornamelijk werk van de Nederlandse kunstschilder Carel Willink tentoongesteld. Een bezoek aan de tuin, Oranjerie of Museum is mogelijk. Daarna loop je door de stilte van de boswachterij Ruurlo terug.

Interessante links: