Wallis Trektocht

Wallis, trektocht tussen vierduizenders

Deze trektocht in Wallis verbindt twee Haute Routes met elkaar tot een indrukwekkende wandeling met uitzichten op de hoogste toppen van de Zwitserse Alpen. Je wandelt door een gebied met vele indrukwekkende 4000-ers. Via de Simplon Pas loop je naar het Mattertal en vervolgens naar het Saastal voor een overnachting in het autovrije Saas Fee. Dan loop je weer hoog boven het Mattertal via Grächen en de Europahütte via de Koningsweg en over de langste hangbrug ter wereld (!) naar Zermatt.

De pyramide-achtige vorm van de Matterhorn is het kenmerk geworden van het bergdorp Zermatt dat er door beroemd is geworden. Het is de beloning van de laatste wandeldag: het uitzicht op de Matterhorn die hoog uittorent boven Zermatt.

Houd rekening met 5 tot 7 loopuren per dag. De hoogteverschillen op deze tocht zijn voor alpiene begrippen niet enorm, maar toch zijn de dagen behoorlijk lang met stevige hoogteverschillen.
Bijna iedere etappe kent trouwens een kortere / lichtere variant (soms door gebruik te maken van een bus of kabelbaan: zie de detailinformatie).

Accommodatie

Zes keer overnacht je in een hotel. Eén nacht slaap je in de Europahütte, een berghut waar geslapen wordt op slaapzaaltjes van max 12 personen. Op dag twee en de dag naar de Europahütte is bagagevervoer niet mogelijk. Je moet voor deze nachten je overnachtingsspullen zelf meenemen. Je bagage staat dan in de volgende accommodatie weer te wachten.

 • Kamers met eigen sanitair, behalve Europahütte
 • Over de langste hangbrug ter wereld
 • 2 Nachten geen bagagevervoer
 • Overnachting in berghut
 • Duits gesproken
 • Hond niet toegelaten

Dagprogramma Wallis trektocht

Dag 1.
Aankomst Brig.
Het hotel ligt niet zo ver van het station.

Dag 2.
Wandeling Brig – Simplon, 21 km – 7,5 uur; 1250 m. stijgen/1020 m dalen (of 14 km – 5 uur) .
Vanuit Brig even met de bus, dan een kabelbaan naar Rosswald en je bent boven in de bergen! De Simplonpas lijkt dichtbij, maar het is een stevige wandeling. Deels via de historische ‘Stockalperweg’ klim je naar de pas.Wandeltrektocht in Zwitserland Wallis: uitzicht op de Matterhorn

Dag 3: Simplon – Visperterminen, 15 km / 5,5 uur; 920m  / 1500m. (of 12 km – 4,5 uur)
Via de Bistinepass naar de eenzame en ruige Nanz vallei. Via de Gebidum pas klim je vallei weer uit op weg naar Visperterminen.

Dag 4.
Visperterminen – Saas Fee, 24 km / 7,5 uur; 1120m / 1280m (of 21 km – 6,5 uur).
Met de kabelbaar terug naar het punt van gister en vervolgens wandel je langzaam omhoog naar het kleine dorpje Oberfinilu.
Je steekt de steile helling van de Weissmies over voordat je afdaalt naar Saas Grund en verder loopt naar het autovrije Saas Fee.

Dag 5.
Wandeling Saas Fee – Grächen, 19 km – 8 uur; 1000 m / 1100 m (of 16 km – 6,5 uur).
Dit is het beeld dat je graag ziet in de Alpen: hoog boven het Mattertal, met indrukwekkende uitzichten naar beneden en op de sneeuwbedekte vierduizenders rondom.

Dag 6.
Wandeling Grächen – Europahutte, 14 km – 7 uur; 1030 m / 400 m (of 3 km – 2,5 uur).
Dit is een populaire wandelroute in Wallis hoog boven het Mattertal, met indrukwekkende uitzichten naar het dal ver beneden je en op de witte toppen rondom, volop genieten over een van de mooiste routes in dit deel van Zwitserland. Vanavond kun je nagenieten op het terras van de hoog gelegen Europahutte.

Zwitserland: langste voetbrug van Europa na de EuropahutteDag 7.
Wandeling Europahutte – Zermatt, 14 km – 4,5 uur; 250 m / 850 m.
Vlak na de Europahutte loop je over de in 2017 aangelegde langste voetgangershangbrug ter wereld (ca 500 m lang), die het Grabengufer-ravijn overspant. Daarna kom je weer op de ‘originele’ Europaweg, die o.a. door kleine tunnels gaat en deels in de berghelling is uitgehakt. Na een mogelijke pauzestop op Täschalp, met zicht op de indrukwekkende Weisshorn, daal je af naar je eindbestemming Zermatt.

Dag 8.
Een fraaie treinreis door het Mattertal brengt je terug naar Brig, waar de trektocht eindigt.

Interessante links

2019-11-11T14:22:00+00:00

4 reacties

 1. Leyla Dikken en Wilma de Koster 14 augustus 2018 om 15:23 - Antwoorden

  Zwitserland – Wallis

  Gelopen in de eerste week van augustus
  Wat een prachtig land is Zwitserland en wat een ontzettend mooie wandelingen!
  Sommige wandelingen waren iets te lang voor ons (mede door het warme weer); in de beschrijvingen waren meer dan voldoende mogelijkheden om de etappes aan te passen naar believen. Ook de hotels en het eten waren perfect geregeld.
  Het verblijf in de Europahutte was een ware belevenis (voor ons die nog nooit in zo een hut overnacht hebben). Het uitzicht op het terras was ongeëvenaard. En dan die lange Europa brug, stoer om daarover heen te mogen lopen. Kortom wij hebben ons enorm vermaakt.

 2. Harm Deckers 23 juli 2016 om 21:12 - Antwoorden

  Zwitserse Alpen – Wallis Trektocht

  Fantastisch wandelavontuur in Wallis. De route over de flanken van de vierduizenders is enorm gevarieerd, vrijwel onafgebroken van een adembenemende alpine schoonheid, en behoort zonder twijfel tot een van de spectaculairste in de Alpen. Een kleine kanttekening: dit is niet voor de ‘faint of heart’ in verband met paden die hier en daar langs diep gapende afgronden leiden. Zo lang dat geen bezwaar is, enorm aan te raden. Onze hartelijke dank, Eduard, voor de geweldige organisatie!

 3. Jos Oegema 12 augustus 2014 om 20:44 - Antwoorden

  Bestemming/onderwerp: Zwitserland / Wallis Haute Route van Europa

  Pittige wandeltocht langs een prachtig panorama van besneeuwde 4000-ers, met aardige hotels en zeer gastvrije berghutten en -pensions. Het bagagetransport is uitstekend geregeld. De dagtrajecten zijn intensief door de lengte en de hoogteverschillen, maar het is dan ook alpien landschap met bergpaden waar je geen hoogtevrees bij moet hebben, Vrijwel iedere dag zijn er prima alternatieve routes aangegeven die zeker bij minder goed weer in een behoefte voorzien. Hoogtepunten voor mij waren de dag van Gspon naar Saas Fee en de tocht van Grächen naar de Europahütte, vooral vanwege het voortdurend wisselende uitzicht op alsmaar mooier wordende bergen.

 4. elfriede en hans 25 juli 2012 om 13:11 - Antwoorden

  Bestemming/onderwerp: Zwitserland – Haute route in Wallis

  Een indrukwekkende wandelreis door het geweldige berglandschap in Zwitserland. Je loopt voornamelijk boven de 2000 m en dus boven de boomgrens. Het zijn kleine paadjes langs de steile wanden, maar ook flinke klauterpartijen over keien/rotslawines waarbij je geconcentreerd moet lopen en bedenken waar je je stokken/voeten neerzet. Wandeldagen van 8.30 tot 18.00 uur, zonder dat je tijd hebt voor lange pauzes. Slecht enkele andere wandelaars tegen gekomen. We vonden het wel kicken als je na zo’n intensieve dag aan een biertje zat met uitzicht op de reuzen. Gelukkig hadden we zeer goed wandelweer en hebben we geen gebruik hoeven te maken van de alternatieve routes. Wel is er een deel van de Europaweg afgesloten, vanaf de Europahut richting Zermatt is er een hangbrug afgesloten. Maar de 3 alternatieven werden goed uitgelegd. Ook 1 x fout gelopen (450 m bergop en weer af)doordat de wind het bord een kwartslag had gedraaid! Maar goed het was een geweldige ervaring en we hebben genoten!!

Laat hier een reactie achter

STO Garant

Dit aanbod valt onder de garantie van STO Garant.
Je kunt de voorwaarden van deze garantieregeling vinden op de website van STO Garant (www.sto-garant.nl/downloads).