Wallis, trektocht tussen vierduizenders

Deze trektocht in Wallis verbindt twee Haute Routes met elkaar tot een indrukwekkende wandeling met uitzichten op de hoogste toppen van de Zwitserse Alpen. Je wandelt door een gebied met vele indrukwekkende 4000-ers. Via de Simplon Pas loop je naar het Mattertal en vervolgens naar het Saastal voor een overnachting in het autovrije Saas Fee. Dan loop je weer hoog boven het Mattertal via Grächen en de Europahütte via de Koningsweg en over de langste hangbrug ter wereld (!) naar Zermatt.

De pyramide-achtige vorm van de Matterhorn is het kenmerk geworden van het bergdorp Zermatt dat er door beroemd is geworden. Het is de beloning van de laatste wandeldag: het uitzicht op de Matterhorn die hoog uittorent boven Zermatt.

Houd rekening met 5 tot 7 loopuren per dag. De hoogteverschillen op deze tocht zijn voor alpiene begrippen niet enorm, maar toch zijn de dagen behoorlijk lang met stevige hoogteverschillen.
Bijna iedere etappe kent trouwens een kortere / lichtere variant (soms door gebruik te maken van een bus of kabelbaan: zie de detailinformatie).

Accommodatie

Zes keer overnacht je in een hotel. Eén nacht slaap je in de Europahütte, een berghut waar geslapen wordt op slaapzaaltjes van max 12 personen. Op dag twee en de dag naar de Europahütte is bagagevervoer niet mogelijk. Je moet voor deze nachten je overnachtingsspullen zelf meenemen. Je bagage staat dan in de volgende accommodatie weer te wachten.

  • Kamers met eigen sanitair, behalve Europahütte
  • Over de langste hangbrug ter wereld
  • 2 Nachten geen bagagevervoer
  • Overnachting in berghut
  • Duits gesproken
  • Hond niet toegelaten

Dagprogramma Wallis trektocht

Dag 1.
Aankomst Brig.
Het hotel ligt niet zo ver van het station.

Dag 2.
Wandeling Brig – Simplon, 21 km – 7,5 uur; 1250 m. stijgen/1020 m dalen (of 14 km – 5 uur) .
Vanuit Brig even met de bus, dan een kabelbaan naar Rosswald en je bent boven in de bergen! De Simplonpas lijkt dichtbij, maar het is een stevige wandeling. Deels via de historische ‘Stockalperweg’ klim je naar de pas.Wandeltrektocht in Zwitserland Wallis: uitzicht op de Matterhorn

Dag 3: Simplon – Visperterminen, 15 km / 5,5 uur; 920m / 1500m. (of 12 km – 4,5 uur)
Via de Bistinepass naar de eenzame en ruige Nanz vallei. Via de Gebidum pas klim je vallei weer uit op weg naar Visperterminen.

Dag 4.
Visperterminen – Saas Fee, 24 km / 7,5 uur; 1120m / 1280m (of 21 km – 6,5 uur).
Met de kabelbaar terug naar het punt van gister en vervolgens wandel je langzaam omhoog naar het kleine dorpje Oberfinilu.
Je steekt de steile helling van de Weissmies over voordat je afdaalt naar Saas Grund en verder loopt naar het autovrije Saas Fee.

Dag 5.
Wandeling Saas Fee – Grächen, 19 km – 8 uur; 1000 m / 1100 m (of 16 km – 6,5 uur).
Dit is het beeld dat je graag ziet in de Alpen: hoog boven het Mattertal, met indrukwekkende uitzichten naar beneden en op de sneeuwbedekte vierduizenders rondom.

Dag 6.
Wandeling Grächen – Europahutte, 14 km – 7 uur; 1030 m / 400 m (of 3 km – 2,5 uur).
Dit is een populaire wandelroute in Wallis hoog boven het Mattertal, met indrukwekkende uitzichten naar het dal ver beneden je en op de witte toppen rondom, volop genieten over een van de mooiste routes in dit deel van Zwitserland. Vanavond kun je nagenieten op het terras van de hoog gelegen Europahutte.

Zwitserland: langste voetbrug van Europa na de EuropahutteDag 7.
Wandeling Europahutte – Zermatt, 14 km – 4,5 uur; 250 m / 850 m.
Vlak na de Europahutte loop je over de in 2017 aangelegde langste voetgangershangbrug ter wereld (ca 500 m lang), die het Grabengufer-ravijn overspant. Daarna kom je weer op de ‘originele’ Europaweg, die o.a. door kleine tunnels gaat en deels in de berghelling is uitgehakt. Na een mogelijke pauzestop op Täschalp, met zicht op de indrukwekkende Weisshorn, daal je af naar je eindbestemming Zermatt.

Dag 8.
Een fraaie treinreis door het Mattertal brengt je terug naar Brig, waar de trektocht eindigt.

Interessante links