Sneeuwschoenwandelen Tirol

Sneeuwschoenwandelen is een ideale wintersport voor wandelaars.
Waar een pak sneeuw ‘normaal’ wandelen moeilijk tot zelfs onmogelijk kan maken, is de sneeuwwandelaar juist erg blij met een – dik – pak sneeuw.
Je gespt een paar sneeuwschoenen onder je wandelschoenen, trekt een paar gamaschen aan, pakt je stokken en zonder verdere hulpmiddelen loop je genietend de witte en stille sneeuwwereld in!
Wandelen op sneeuwschoenen is vergelijkbaar met ‘gewoon’ wandelen. Alleen als je voorop loopt om een spoor te maken in diepe(re) sneeuw vraagt dat wel meer energie.
We organiseren deze sneeuwschoenreizen samen met Erika en Rob van Sneeuwhaas, twee zeer ervaren sneeuwschoenbegeleiders.

Deze reis naar Tirol in Oostenrijk is bij uitstek geschikt voor liefhebbers van rust, stilte en imposante natuur.
Het gehucht Praxmar, waar we verblijven, ligt centraal in Tirol tussen gletsjers en bergreuzen. Het ligt ten zuiden van Innsbruck. Het is een bergbeklimmersdorp, met slechts 170 inwoners, en ligt op bijna 1.700 meter, waardoor de kans op een pak sneeuw maximaal is. Er is veel ongerepte bergnatuur waar we deze week optimaal van zullen gaan genieten.

De reis met Kerst en het lange weekend zijn de lichtere reizen. Op de andere twee reizen zijn de wandelingen uitdagender.

  • Gastvrij hotel met goede keuken
  • Kleine Finse en infrarood sauna
  • 1-persoonskamer – beperkt – mogelijk
  • 1 Lichte en 2 zwaardere reizen
  • Ervaren begeleiding
  • Reis per trein
  • €50 vroegboekkorting, tot 3 mnd voor vertrek, voor eerste 5 boekers.

Bekijk ook deze sneeuwschoenwandelvakanties.

Italië – Dolomieten
Oostenrijk – Steiermark
Oostenrijk – Vorarlberg

Accommodatie

Het hotel Praxmar bij het sneeuwschoenwandelarrangement in TirolWe logeren deze week in Alpengasthof Praxmar. In dit fijne en gastvrije familiehotel is het heerlijk vertoeven en goed eten na een sportieve winterdag. Het restaurant heeft een groot zonneterras en serveert zowel bij het uitgebreide ontbijt als bij de avondmaaltijd eigen gemaakte streekproducten.
Er is een kleine Finse en infrarood sauna. De rodelbaan ligt op ca 2 min lopen van het hotel.
We hebben de beschikking over een aantal 2-persoonskamers (op indeling) en een beperkt aantal 1-pk’s. Alle maaltijden zijn inbegrepen. Wifi is aanwezig.

Op de reis van 17 feb. wordt in ander hotel overnacht (zie detailinfo)

Sneeuwwandel programma.

Je kunt kiezen uit 3 reizen. Tirol-02 is een lang weekend, de andere reizen zijn 8 dagen.
Het programma voor de lichtere en zwaardere reis is hetzelfde, alleen zijn bij de lichtere reis de dagafstanden korter en hoogteverschillen minder. Het aantal wandeluren zal bepalend zijn.
Het programma is altijd voorbehoud van de weersomstandigheden, waarbij de begeleider uiteindelijk bepaalt wat er zal gebeuren.
De wandelingen beginnen vaak bij het hotel maar af en toe maken we ook gebruik van openbaar vervoer, taxibusjes of een kabelbaan om bij de start te komen.

Lichte reizen:
TIR 01: niet meer te boeken
TIR 02: do 18 jan – zo 21 jan 2018. Niet meer te boeken
TIR 03: za 17 feb – za 24 feb 2018. Niet meer te boeken

ca 4,5 wandeluren per dag, 300 – 500 meter stijgen en/of dalen, afstand 8 – 12 km.

Zwaardere reizen:
TIR 04: za 24 feb – za 03 mrt 2018. Vertrekgarantie!
ca 5,5 wandeluren per dag, 500 – 1000 meter stijgen en/of dalen, afstand 12 – 15 km.

Dag 01.
Treinreis Utrecht / Arnhem – Innsbruck. Transfer naar hotel in de avond.

Dag 2 – 07. Sneeuwwandelingen
Per dag wordt er gekeken welke tocht er gemaakt kan worden. De reisbegeleider is een ervaren sneeuwschoenwandelaar die de bergen goed kent. De weersverwachting en sneeuwcondities zijn bepalend voor de keuze.
Sommige wandelingen vetrekken vanaf het hotel, maar er zijn ook wandelingen die beginnen op een andere plek. Het vervoer daarvoor is inbegrepen. Ook kan er een enkele keer gebruik gemaakt worden van een kabelbaan. De kosten hiervoor zijn niet inbegrepen.

Een korte beschrijving van de mogelijke tochten:

=> Westfahlenhaus
Het Westfahlenhaus, gelegen op 2300 meter is het doel; een hut van de Alpienverrein die op een bijzondere plek in de bergen ligt. Op de weg er heen hebben we continu zicht op de imposante Lüsner Fernerkogel (3300 m). Vanuit de hut hebben we o.a. zicht op de indrukwekkende gletsjer van de Längentaler Ferner (2700 – 3300 m). Naast de hut ligt een fraaie kleine kapel. Via een andere route wandelen we terug.

=> Juifenalm
De rondwandeling langs de Juifenalm is een mooie verkenning van het gebied waar we deze week met onze sneeuwschoenen zullen rondwandelen.
’s Morgens klimmen we langzaam bergop naar het Gasthaus dat bovenop de Juifenalm ligt. Met mooi weer hebben we vanaf het fraaie zonneterras een schitterend uitzicht over de bergwereld rondom ons. Als optie kunnen we de Achselkogel (2100m) beklimmen.

=> Kühtai – Längental
Een sneeuwwandeldag door het Längental met zicht op 3000ers als de Acherkogel, Sulzkogel en Kraspesspitze. We starten vanuit het dichtbij gelegen Kühtai. Bij een van de stuwmeren hier, weg van de drukte, beginnen we op 1900 meter. Door het Längental klimmen we uiteindelijk naar zo’n 2450 meter.

=> Fotschertal – Axamer Kälberweide
 Twee sneeuwschoenwandelaars in de bergen van TirolDe wandeling door de witte wereld van het Fotscherdal gaat glooiend door een prachtig beekdal, met sprookjesachtig bos. Onderweg maken we een pauze bij een van de ‘Gasthöfe en Hütten’ die we voorbij komen. Via de Axamer Kälberalm sneeuwschoenen we terug.

=> St. Sigmund – Vorder Gleirschalmhütte
Verstilde natuur en knusse berghutten staan bij deze wandeling centraal. We starten in het pittoreske St. Sigmund im Sellrain op zo’n 1500m hoogte en klimmen over open terrein geleidelijk naar de Vorder Gleirschalmhütte op 1900m. Onderweg zijn er meerdere berghutten die uitnodigen voor een stop.

=> Kollenzeiger
Deze rondwandeling, in de richting de 3000 meter hoge Zischgeles, levert prachtige vergezichten op. Al snel zijn we boven boomgrens, waardoor we weidse vergezichten hebben op de witte bergreuzen om ons heen. Het hoogste punt vandaag is 2500m, voordat we afdalen via de op 2200m gelegen Kollenzeiger.

=> Zirmalm – Narrenböden
We sneeuwwandelen over de zonnige zuidhellingen van de Narrenböden, ten oosten van het Biosphärenreservat Gossenköllensee, naar een hoogte van circa 2500 m. Heel in de verte zien we het skigebied Kühtai en de plaatsjes Griess en St. Sigmund im Sellrain.

=> Kühtai – 5 meren
We nemen vandaag de Dreiseenbahn lift omhoog naar 2400m. Op die hoogte hebben we meteen een prachtig uitzicht. Boven langs de skipistes van Kühtai lopen we afwisselend stijgend en dalend naar de stuwdam van het Speicher Finstertal. Constant hebben we onder ons zicht op beide stuwmeren die hier liggen. Via een aantal verscholen bergmeertjes dalen we af naar Kühtai.

=> Schönbichl en Zirmkogel
Vanuit het hotel wandelen we naar het westen en al snel zijn we boven de boomgrens. We klimmen door het bos naar open terrein en via het Schöntal naar de top van de Schönbichl op bijna 2350m. Onze route voert verder via de Koglalm naar de Zirmkogel. Op de terugweg naar beneden lopen we een deel langs de rodelbaan die hier ligt.

Dag 08.
Vroeg in de ochtend transfer naar het station en aansluiten met de trein terug naar Nederland. Uitstappen kan in Arnhem of Utrecht.

Detailinfo
Boek Reis