Sneeuwschoenwandelen Tirol

Sneeuwschoenwandelen is een ideale wintersport voor wandelaars.
Waar een pak sneeuw ‘normaal’ wandelen moeilijk tot zelfs onmogelijk kan maken, is de sneeuwwandelaar juist erg blij met een – dik – pak sneeuw.
Je gespt een paar sneeuwschoenen onder je wandelschoenen, trekt een paar gamaschen aan, pakt je stokken en zonder verdere hulpmiddelen loop je genietend de witte en stille sneeuwwereld in!
Wandelen op sneeuwschoenen is vergelijkbaar met ‘gewoon’ wandelen. Alleen als je voorop loopt om een spoor te maken in diepe(re) sneeuw vraagt dat wel meer energie.
We organiseren deze sneeuwwandelreizen samen met Sneeuwhaas, die zorgen voor de uitvoering van de reizen.

Deze reis naar Tirol in Oostenrijk is bij uitstek geschikt voor liefhebbers van rust, stilte en imposante natuur.
Het gehucht Praxmar, waar we verblijven, ligt centraal in Tirol tussen gletsjers en indrukwekkende bergreuzen. Het ligt ten zuiden van Innsbruck. Het is een bergbeklimmersdorp, met slechts 170 inwoners, en ligt op bijna 1.700 meter, waardoor de kans op een pak sneeuw maximaal is. Er is veel ongerepte bergnatuur waar we deze week optimaal van genieten. Er is een reis is met o.a. de Kerstvakantie en de voorjaarsvakantie!

  • Gastvrij hotel met goede keuken
  • Kleine Finse en infrarood sauna
  • 2-Persoonskamers alleen met 2-persoonsbed
  • 1-Persoonskamers mogelijk (met eigen of gedeeld sanitair)
  • Keuze uit Ontspannen, actieve en Sportieve weken
  • Ervaren begeleiding
  • Reis per trein

Bekijk ook onze andere sneeuwschoenwandelvakanties.

Italië – Dolomieten
Oostenrijk – Steiermark
Oostenrijk – Hohe Tauern

Accommodatie

Het hotel Praxmar bij het sneeuwschoenwandelarrangement in TirolWe zijn te gast in Alpengasthof Praxmar. In dit fijne en gastvrije familiehotel is het heerlijk vertoeven en goed eten na een sportieve winterdag. Het restaurant heeft een groot zonneterras en serveert zowel bij het uitgebreide ontbijt als bij de avondmaaltijd eigen gemaakte streekproducten.
Er is een kleine Finse en infrarood sauna. De rodelbaan ligt op ca 2 min lopen van het hotel.
We hebben de beschikking over een aantal 2-persoonskamers (alleen met een 2-persoons bed) en een aantal 1-pk’s (met eigen en gedeeld sanitair). Alle maaltijden zijn inbegrepen. Wifi is aanwezig.

Sneeuwwandel programma.

Het programma voor de lichtere en zwaardere reis is hetzelfde, alleen zijn bij de lichtere reis de dagafstanden korter en hoogteverschillen minder. Het aantal wandeluren zal bepalend zijn.
Het programma is altijd voorbehoud van de weersomstandigheden, waarbij de begeleider uiteindelijk bepaalt wat er zal gebeuren.
De wandelingen beginnen vaak bij het hotel maar af en toe maken we ook gebruik van openbaar vervoer, taxibusjes of een kabelbaan om bij de start te komen.


Tirol 01: zo 14 jan – zo 21 jan.
ca. 4-5 wandeluren per dag, ca. 400 – 600 meter ↗ en/of ↘ en → 7 – 12 km.

❆❆
Tirol 02: zo 21 jan – zo 28 jan
ca. 6-7 wandeluren per dag, tot 1000 meter ↗ en/of ↘ en → 15 km.

❆❆
Tirol 03: zo 10 mrt – zo 17 mrt
ca. 5-6 wandeluren per dag, ca. 500 – 800 meter ↗ en/of ↘ en → 10 – 15 km.

Dag 01.
Treinreis Utrecht / Arnhem – Innsbruck. Transfer naar hotel in de avond.

Dag 2 – 07. Sneeuwwandelingen
Per dag wordt er gekeken welke tocht er gemaakt kan worden. De reisbegeleider is een ervaren sneeuwschoenwandelaar die de bergen goed kent. De weersverwachting en sneeuwcondities zijn bepalend voor de keuze.
Sommige wandelingen vertrekken vanaf het hotel, maar er zijn ook wandelingen die beginnen op een andere plek. Het vervoer daarvoor is inbegrepen. Ook kan er een enkele keer gebruik gemaakt worden van een kabelbaan. De kosten hiervoor zijn niet inbegrepen.
Op dag 2 krijg je ook instructie over het gebruik van de veiligheidsmaterialen.

Een korte beschrijving van mogelijke tochten:

=> Het Lüsense dal
Op de tocht vandaag worden we omringd door de witte bergwereld met de indrukwekkende gletsjer van de ‘Längentaler Ferner. Geleidelijk aan stijgen we richting het hoogste punt dat we die dag kunnen bereiken, het Westfahlenhaus. De hut is ook in de winter open en wordt gerund door de ‘Deutsche Alpenverein’.

=> Juifenalm
’s Morgens klimmen we langzaam bergop naar het Gasthaus dat bovenop de Juifenalm ligt. Met mooi weer hebben we vanaf het fraaie zonneterras een schitterend uitzicht over de bergwereld rondom ons. Als optie kunnen we de Achselkogel (2100m) beklimmen.

=> Fotschertal – Axamer Kälberweide
De wandeling door de witte wereld van het Fotscherdal gaat glooiend door een prachtig beekdal, met sprookjesachtig bos. Onderweg maken we een pauze bij een van de Gasthöfe of Hütten die we voorbij komen. Via de Axamer Kälberalm sneeuwschoenen we terug.

=> St. Sigmund – Neue Pforzheimer Hütte
Vanuit het pittoreske ’St. Sigmund im Sellrain’ wandelen we door het bos langs de kabbelende Gleirschbach. Dan gaat het geleidelijk omhoog naar de Vordere Gleirschalmhütte en verderop naar een idyllische pauzeplek. Daarvandaan is het nog een korte klim naar de prachtig gelegen Pforzheimer Hütte.

=> Kollenzeiger
We lopen via de ‘Schäfalm’ en komen al snel boven de boomgrens. Doorlopend hebben we uitzicht op de witte bergreuzen en andere routes van deze wandelweek. Voordat we afdalen naar de ‘Kollenzeiger’ gaan we eerst nog hogerop naar het hoogste punt van de wandeling.

=> Zirmalm – Narrenböden
We starten bij de ‘Zirmalm’ en kunnen via de zuidhellingen van de ‘Narrenböden’ naar circa 2.600m doorklimmen. Onze pauze houden we in het open terrein in een windluw kommetje met een ongeëvenaard bergpanorama. Op de achtergrond zien we de bergenketen van het ‘Natuurpark Ötztal’.

=> Rond de Kogelalm, Schönbichl en Zirmkogel
De Kogelhütte is een almhut die eigendom is van de familie Melmer, onze gastvrije hoteleigenaren. Vanuit hier loopt een wandelpad langs een geprepareerde rodelbaan terug naar het hotel. Mogelijk klimmen we nog door naar de ‘Schönbichl’ over een mooie en wat steilere helling in open terrein.

=> Kühtai – Längental
Een sneeuwwandeldag door het Längental met zicht op 3000ers als de Acherkogel, Sulzkogel en Kraspesspitze. We starten vanuit het dichtbij gelegen Kühtai. Bij een van de stuwmeren hier, weg van de drukte, beginnen we op 1900 meter. Door het Längental klimmen we uiteindelijk naar zo’n 2450 meter.

=> Kühtai – 5 meren
We wandelen in een hooggelegen dal op 2.000m in het kleinschalige skigebied Kühtai. De imponerende 100m hoge stuwdam van het Speicher Finstertal is deze wandeling ruimschoots waard. We nemen de Dreiseenbahn lift omhoog naar 2.400m. Daar hebben we meteen een prachtig uitzicht. Constant hebben we een prachtig bergpanorama en zicht op 2 stuwmeren.

Dag 08.
Vroeg in de ochtend transfer naar het station en aansluiten met de trein terug naar Nederland. Uitstappen kan in Arnhem of Utrecht.

Klik op de albumlink voor een foto serie van een van de Tirol reizen.