Wandelen in het Sauerland

Net ten zuiden van het Sauerland ligt het Naturpark Rothaargebirge. Het is een aantrekkelijk heuvelachtig en bosrijk gebied, met naald- en loofhout, dat een geweldige rust uitstraalt. In de dalen liggen kleine verstilde dorpjes met vakwerkhuizen. In het kuuroord Bad Berleburg vind je het imposante Schloss Berleburg.

Houd je tijdens je wandelvakantie van rust en stilte, dan is dit het perfect wandelarrangement voor jou. Het kan maar zo dat je op een hele dag geen of bijna geen andere wandelaars tegenkomt!
De beschreven wandelingen voeren je over een grote diversiteit aan paden. Voorjaar en herfst zijn vaak buitengewoon kleurig zijn door de verkleuring van het loofhout.

Hoewel niet sneeuwzeker, moet je er wel rekening mee houden dat er ‘s winters sneeuw kan liggen, waardoor wandelen lastig of, bij veel sneeuw,  zelfs onmogelijk is. Uiteraard kun je dan op pad met sneeuwschoenen of langlaufski’s.

Accommodatie

Je kunt kiezen uit 2 accommodaties!
1. Hof Schneider.
Een werkende boerderij met melkvee, heerlijk rustig gelegen in het buitengebied op ruim 600 m hoogte. In de prachtige lichte ‘winterraum’ gebruik je de maaltijden en kun je genieten van het uitzicht naar buiten; in de herfst brandt hier een fraaie kachel.

2. Haus Erna. 
Een pension in de Altstadt van Berleburg, gelegen naast het imposante Schloss. Inbegrepen wellness mogelijkheden van de kliniek die er achter ligt: zwembad, sauna en dampfbad! Let op: hier geen avondmaaltijden! Berleburg biedt veel mogelijkheden om uit eten te gaan.

Lees voor meer informatie over de accommodaties de uitgebreide reisbeschrijving. Geef op het boekingsformulier aan wat je keuze is.

  • Boerderijpension, erg rustig en landelijk gelegen op 6 km van Berleburg
  • Pension in centrum Berleburg met zwembad, sauna en dampbad
  • Alle kamers met eigen sanitair
  • Duits gesproken

Dagprogramma Sauerland

Wandeling 1.
Rondwandeling Brücher, 11,5 km, 230 hm.
Maak op de dag van aankomst in het Sauerland kennis met het gebied en een aantal afgelegen boerderijen. Tevens een mooie training voor je klim- en daalspieren.

Wandeling 2.
Rondwandeling Goldeiche, 17 of 20 km, 420 of 510 hm.
Een afdaling brengt je in het dal van de Goldeiche, een bijzondere eik waarvan er in Europa maar een paar zijn. Het wandelen is relatief makkelijk vandaag. Onderweg kun je je voeten koelen in een Wassertretbecken.

Wandeling 3.
Rondwandeling Schieferpfad: 17 km, 460 hm.
Een ‘avontuurlijke’ wandeling, met start in Berleburg, veel over smalle, spannende en soms steile single track paden, laat je op een heel andere manier het gebied zien.

Wandeling 4.
Rondwandeling Wisentweg, 13/15 km, 440 hm.
Op ca 15 km van Berleburg leeft een groep Wisenten in het “wild” in een park, dat je kunt bezoeken. Hier is de Wisentweg aangelegd, een fraaie en erg afwisselende route, ook met relatief veel single track paden.

Sauerland: wandelen met Kaffee und Kuchen

Kaffee und Kuchen onderweg

Wandeling 5.
Rondwandeling Milanweg Nord, 22 km, 455 hm.
De Rotmilanweg is in mei 2014 geopend.Vanwege lokale meningsverschillen is een deel van de noordelijke markering weggehaald, maar met onze gedetailleerde beschrijving is de wandeling prima te volgen. Bospaden, smalle asfaltweggetjes, de indringende stilte en rust van het bos en weidse uitzichten maken dit een heerlijke wandeldag.

Wandeling 6.
Rondwandeling Elsoff, 14,5/21/24 km, 620 hm.
Afdalen door het romantische Garsbachtal, 18% klimmen, een kleine idyllisch gelegen begraafplaats, mooi vakwerk in Elsoff, een wassertretbecken en een lange klim weer terug. En weer die rust en stilte en weidse uitzichten onderweg.

Wandeling 7.
Rondwandeling Via Adrina, 11/21 km, 560 hm.
Een paar jaar geleden uitgeroepen tot 3 na mooiste wandeling van Duitsland! Boeiend en verrassend van de eerste tot de laatste meter. Uitdagend ook, met veel uitzichten over het dal van de slingerende Eder! Wandelen in optima forma!

Interessante links