Sauerland

Wandelen in het Sauerland

Net ten zuiden van het Sauerland ligt het Naturpark Rothaargebirge. Het is een aantrekkelijk heuvelachtig en bosrijk gebied, met naald- en loofhout, dat een geweldige rust uitstraalt. In de dalen liggen kleine verstilde dorpjes met vakwerkhuizen. In het kuuroord Bad Berleburg vind je het imposante Schloss Berleburg.

Houd je tijdens je wandelvakantie van rust en stilte, dan is dit het perfect wandelarrangement voor jou. Het kan maar zo dat je op een hele dag geen of bijna geen andere wandelaars tegenkomt!
De beschreven wandelingen voeren je over een grote diversiteit aan paden. Voorjaar en herfst zijn vaak buitengewoon kleurig zijn door de verkleuring van het loofhout.

Hoewel niet sneeuwzeker, moet je er wel rekening mee houden dat er ‘s winters sneeuw kan liggen, waardoor wandelen lastig of, bij veel sneeuw,  zelfs onmogelijk is. Uiteraard kun je dan op pad met sneeuwschoenen of langlaufski’s.

Accommodatie

Je kunt kiezen uit 2 accommodaties!
1. Hof Schneider.
Een werkende boerderij met melkvee, heerlijk rustig gelegen in het buitengebied op ruim 600 m hoogte. In de prachtige lichte ‘winterraum’ gebruik je de maaltijden en kun je genieten van het uitzicht naar buiten; in de herfst brandt hier een fraaie kachel.

2. Haus Erna.
Een pension in de Altstadt van Berleburg, gelegen naast het imposante Schloss. Inbegrepen wellness mogelijkheden van de kliniek die er achter ligt: zwembad, sauna en dampfbad! Let op: hier geen avondmaaltijden! Berleburg biedt veel mogelijkheden om uit eten te gaan.

Lees voor meer informatie over de accommodaties de uitgebreide reisbeschrijving. Geef op het boekingsformulier aan wat je keuze is.

 • Boerderijpension, erg rustig en landelijk gelegen op 6 km van Berleburg
 • Pension in centrum Berleburg met zwembad, sauna en dampbad
 • Alle kamers met eigen sanitair
 • Duits gesproken

Dagprogramma Sauerland

Wandeling 1.
Rondwandeling Brücher, 11,5 km, 230 hm.
Maak op de dag van aankomst in het Sauerland kennis met het gebied en een aantal afgelegen boerderijen. Tevens een mooie training voor je klim- en daalspieren.

Wandeling 2.
Rondwandeling Goldeiche, 17 of 20 km, 420 of 510 hm.
Een afdaling brengt je in het dal van de Goldeiche, een bijzondere eik waarvan er in Europa maar een paar zijn. Het wandelen is relatief makkelijk vandaag. Onderweg kun je je voeten koelen in een Wassertretbecken.

Wandeling 3.
Rondwandeling Schieferpfad: 17 km, 460 hm.
Een ‘avontuurlijke’ wandeling, met start in Berleburg, veel over smalle, spannende en soms steile single track paden, laat je op een heel andere manier het gebied zien.

Wandeling 4.
Rondwandeling Wisentweg, 13/15 km, 440 hm.
Op ca 15 km van Berleburg leeft een groep Wisenten in het “wild” in een park, dat je kunt bezoeken. Hier is de Wisentweg aangelegd, een fraaie en erg afwisselende route, ook met relatief veel single track paden.

Sauerland: wandelen met Kaffee und Kuchen

Kaffee und Kuchen onderweg

Wandeling 5.
Rondwandeling Milanweg Nord, 22 km, 455 hm.
De Rotmilanweg is in mei 2014 geopend.Vanwege lokale meningsverschillen is een deel van de noordelijke markering weggehaald, maar met onze gedetailleerde beschrijving is de wandeling prima te volgen. Bospaden, smalle asfaltweggetjes, de indringende stilte en rust van het bos en weidse uitzichten maken dit een heerlijke wandeldag.

Wandeling 6.
Rondwandeling Elsoff, 14,5/21/24 km, 620 hm.
Afdalen door het romantische Garsbachtal, 18% klimmen, een kleine idyllisch gelegen begraafplaats, mooi vakwerk in Elsoff, een wassertretbecken en een lange klim weer terug. En weer die rust en stilte en weidse uitzichten onderweg.

Wandeling 7.
Rondwandeling Via Adrina, 11/21 km, 560 hm.
Een paar jaar geleden uitgeroepen tot 3 na mooiste wandeling van Duitsland! Boeiend en verrassend van de eerste tot de laatste meter. Uitdagend ook, met veel uitzichten over het dal van de slingerende Eder! Wandelen in optima forma!

Interessante links

2020-07-09T13:32:27+00:00

15 reacties

 1. Henny en Leo 13 februari 2020 om 21:14 - Antwoorden

  Duitsland – Sauerland

  Duitsland Hof Schneider februari 2020
  Wij hebben ontzettend genoten van ons verblijf in Sauerland. Prachtige wandelingen in de sneeuw. Rust en stilte. Bijzonder gastvrij verblijf met heerlijk eten. Wij komen hier zeker nog een keer terug.

 2. wendy 16 mei 2019 om 09:22 - Antwoorden

  Duitsland – Sauerland

  Prachtig gebied. In mei ook erg rustig. Heerlijk gewandeld. Voor ons sportieve gezin waren de wandelingen wel een beetje tam. We hebben ons goed vermaakt.
  Hof Schneider is geweldig. Erg vriendelijke mensen, zeer gastvrij, prima eten. Vlees en melk van de boerderij. Waar krijg je dat nog. Blij vlees!
  Prima route beschrijving en kaarten.
  Helemaal in orde.

 3. Annemarie Schlingmann 24 maart 2019 om 14:34 - Antwoorden

  Duitsland – Sauerland

  Sauerland, standplaatsvakantie in Bauernhofpension Schneider in de buurt van Bad Berleburg.
  Wij zijn hier 6 dagen geweest, in maart 2019
  Zeer fijne accomodatie! De gastheer/vrouw zeer vriendelijk en gastvrij.
  Zeer goed ontbijt, lunchpakket en avondmaaltijd. Heerlijk vlees van eigen koeien. Meer dan voldoende.
  Mooie eetruimte met aansluitend terras met uitzicht op de heuvels van Sauerland.
  Ruime kamer, eenvoudig ingericht, maar van alle gemakken voorzien. Fijne douche ook.
  We hebben vier mooie wandelingen gemaakt. Met name de Milan Hohe routes vinden wij aan te raden.
  Al met al een zeer fijn verblijf gehad!

 4. Teartse van der Zee 22 september 2017 om 21:35 - Antwoorden

  Duitsland – Sauerland

  Sauerland, standplaatsvakantie in Bauernhofpension Schneider in de buurt van Bad Berleburg.

  We hebben zes nachten in september 2017 verbleven in dit fantastische en gastvrije onderkomen. Een mooie kamer, een super ontbijt, een overdadig avondmaal en vooral die heerlijke rust en dat fantastische uitzicht. Sauerland is een prachtig wandelgebied met eindeloos veel wandelwegen, waar je heerlijk autovrij kunt wandelen. Wij hebben deze keer gekozen voor een standplaatsvakantie ipv een trektocht; het is meer ontspannen als je niet elke ochtend met je koffer klaar moet staan en van dag tot dag kunt bepalen welke wandeling je gaat maken.

 5. Yvonne 21 april 2017 om 18:39 - Antwoorden

  Duitsland Sauerland, Hof Schneider, met Pasen 2017.
  Prachtig wandelgebied met zeer afwisselende wandelingen. We hebben ook een gedeelte van de kunstroute op de Rothaarsteig gelopen, het grote gouden ei schitterde ons tegemoet, heel toepasselijk.
  De sfeer op Hof Schneider is gemoedelijk en vriendelijk, gastvrij met veel Paas details.
  Kortom, een plek en gebied om te koesteren.

Laat hier een reactie achter

STO Garant

Dit aanbod valt niet onder de garantie van STO Garant.
Je kunt de voorwaarden van deze garantieregeling vinden op de website van STO Garant (www.sto-garant.nl/downloads).