Wandelen in de Achterhoek met Pinksteren

Pinksteren

Helaas geen pinksterreis in 2024. Wandel mee met Pinksteren in de Achterhoek (7 – 9 juni 2025). Een paar dagen stevig stappen met een groep in misschien wel het mooiste wandelgebied van Nederland.
We logeren in een comfortabele en gastvrije accommodatie met een prima keuken.

Het thema deze dagen zijn de vele landgoederen (kastelen) waar de Achterhoek rond Vorden en Lochem rijk aan is. We lopen o.a. langs de Wiersse, ‘t Medler, het Onstein en de Cloese. Wandelen in de Achterhoek: kasteel HackfortDe afwisseling in het coulisselandschap is groot: bos, kleinschalig agrarisch gebied, statige landgoederen, prachtige bomenlanen, karakteristieke boerderijen en de heuvels van de Lochemse Berg.

We ontmoeten elkaar op het station van Vorden. De wandelingen die we lopen zijn rond de 20 km per dag. De begeleider kent de streek op z’n duimpje. Horeca is in het buitengebied dun gezaaid, dus zullen we geregeld een beschutte plek in het bos zoeken voor een pauze.

Accommodatie

We logeren op een voormalige boerderij in het buitengebied. Hier zijn comfortabele tweepersoonskamers gebouwd, alle met eigen sanitair. In het sfeervolle restaurant worden de prima maaltijden geserveerd waarbij o.a. vlees van eigen boerderij op tafel komt.

  • 2-Pk of 2-Pk voor alleengebruik
  • Prima keuken
  • Ligging aan de rand van het natuurgebied Het Groote Veld
  • Gescheiden bedden.

Dagprogramma Achterhoek Pinksteren Vorden

Dag 1
Lijnwandeling Groote Veld, 18,5 km.
We ontmoeten elkaar op het kleine station van Vorden. Eerst wandelen we naar het statige Huize Enzerinck. Dan steken we het bosgebied van het Groote Veld over naar de Berkelvallei, naar landgoed de Velhorst. Via smalle zandpaden lopen we door bos en over kleine heidevelden naar de accommodatie waar we aan het eind van de middag aankomen.Kastelen in de Achterhoek: kasteel de Wiersse

Dag 2
Rondwandeling Wiersse, 20 km.
De kastelen ‘t Medler, de Wiersse en Onstein en Wientjesvoort vormen het decor van de wandeling vandaag. Statige beukenlanen, zandwegen, oude boomgroepen en weilanden vormen een intiem coulisselandschap: de Achterhoek op z’n mooist

Dag 3.
Rondwandeling Hackfort, 16km.

De wandeling begint vanaf de parkeerplaats tegenover de ingang van kasteel Vorden. Het is de Achterhoek in optima forma: een afwisselende wandeling door weilanden, langs akkers en door kleine bosjes, fraaie doorkijkjes, etc. We lopen eerst naar kasteel Vorden. Voor het kasteel slaan we af. Langs de Vordense Beek en een stukje door het dorp lopen we in de richting van het landgoed Hackfort. Het is hier Achterhoek in optima forma, een kleinschalig landschap, met beken en kleine klassieke boerderijen. We steken bij de watermolen de Hackfortse Beek over en komen zo uit voor het fraaie kasteel. Van alle kastelen die je deze dagen tegenkomt is Vorden eigenlijk het enige ‘echte’ kasteel. Na afloop keren we terug naar het station van Vorden en nemen afscheid.

Interessante links: