Hadrians Wall

Hadrian’s Wall is in 122 n.C. in opdracht van de Romeinse keizer Hadrianus gebouwd. Tegenwoordig staat Hadrians Wall op de Unesco werelderfgoedlijst. Langs de muur bevinden zich talloze overblijfselen van garnizoensplaatsen, forten en milecastles. Bezoekerscentra en borden onderweg geven uitleg over de geschiedenis van de Muur.

Hadrians Wall Path begint aan de kust bij het Segedunum bij Wallsend en voert langs de River Tyne dwars door Newcastle, met z’n vele bruggen. Je wandelt dan verder door het golvende en lege landschap van Northumberland naar Carlise. Het laatste deel voert langs de Solway Firth naar het eind in Bowness on Solway. Per dag loop je tussen de 19 en 24 km, terwijl je onderweg op sommige etappes af en toe pittige hoogteverschillen tegenkomt.

Accommodatie

hadrians-wall, Millenium Bridge in Newcastle

Millenium Bridge in Newcastle

Je overnacht in sfeervolle en gastvrije B&B accommodaties. De accommodaties zijn meestal kleinschalig met slechts enkele kamers. De accommodatie kan modern zijn of juist een sfeervol oud huis. Over het algemeen wordt de kwaliteit en gastvrijheid van de B&B’s geroemd. Ook de ligging is soms heel bijzonder.

Zo is de kans groot dat je overnacht bij Kath Dowle en haar man op Saughy Rigg Farm bij het gehucht Twice Brewed. Een landelijk gelegen boerderij waar veel gedaan wordt aan energiebesparing en hergebruik, zoals zonneboilers en warmte onttrekking aan het grondwater. Zij kunnen ook een avondmaaltijd verzorgen. Uit eten kan meestal in de buurt; als dat niet mogelijk is boeken we de maaltijd in je accommodatie.

 • Kamers in principe met eigen sanitair
 • Kleinschalig, soms zeer landelijk gelegen
 • Gastvrij
 • Contact met de eigenaren
 • Engels gesproken
 • Hond niet toegelaten

Dagprogramma Hadrians Wall

Dag 1.
Aankomst Newcastle.
Je eerste overnachting is in een prima hotel in het centrum van Newcastle zodat je makkelijk de stad kunt verkennen.

Hadrians Wall vlakbij Housesteads

Dag 2.
Lijnwandeling van Newcastle (Wallsend) naar Heddon-on-the-Wall, 24 km.
Je begint aan Hadrians Wall bij het Segedumum, de restanten van het meest oostelijke van de Romeinse forten aan de Muur. Je wandelt ontspannen en rustig langs de oever van de River Tyne dwars door Newcastle, met terrasjes aan de kade. Indrukwekkend zijn de fraaie bruggen over de rivier. Als je de stad achter je laat wordt het stiller.

Dag 3.
Lijnwandeling van Heddon-on-the-Wall naar Chollerford, 24 km.
Bij Heddon-on-the-Wall zie je de eerste restanten van de Muur en maak je kennis met de wachttorens en milecastles die langs de Muur gebouwd zijn.

Dag 4.
Lijnwandeling van Chollerford naar Once Brewed, 19 km.
Vandaag loop je langs één van de fraaiste delen van de muur en het grote Housteads Roman Fort. De route voert je over een hoge kam in het landschap met prachtige vergezichten.Richtingaanwijzer in Burgh by Sands, hadrias wall

Dag 5.
Lijnwandeling van Once Brewed naar Banks, 22 km.
Vlak na het vertrek klim je naar het hoogste punt op de route. Ook nu loop je eerst weer over de heuvelkam. Verbaas je over de bouwkunst van de Romeinen die deze muur 2000 jaar geleden al gebouwd hebben.

Dag 6.
Lijnwandeling van Banks naar Carlisle, 22 km.
Van de Muur is steeds minder te zien, het landschap wordt liefelijker en langs de oever van River Eden loop je verrassend mooi Carlisle binnen.

Dag 7.
Lijnwandeling van Carlisle naar Bowness-on-Solway, 24 km.
De route wordt nu heel anders, vlakker. Je kijkt uit over de brede Solway Estuary. Bij hoog water zee en bij laag water veel zand- en slikplaten. Aan je rechterhand ligt aan de overkant Schotland. Bij het kleine dorp Bowness bereik je het eind van Hadrian’s Wall.

Dag 8.
Na het ontbijt vertrek.

Je kunt ook boeken voor 9 of 10 dagen.
De etappe-indeling is dan iets anders.
Via de knop “detailinfo” hieronder, kun je de uitgebreide reisinformatie opvragen.

Interessante links:

2020-01-09T18:04:45+00:00

21 reacties

 1. Marijn van Zon 5 augustus 2019 om 04:49 - Antwoorden

  Engeland – Hadrian’s Wall

  Wij liepen Hadrian’s Wall begin juli van oost naar west. Aan het begin van de eerste dag een prachtige zonsopgang boven de Noordzee bij Whitley Bay. De eerste etappe met de drukte van de stad Newcastle on Tyne. Daarna steeds rustiger.
  De muur zelf laat nog even op zich wachten.
  Prachtige natuur. Veel onverhard lopen. De derde en de vierde dag door leeg land met nogal wat stijgen en dalen. Overnachtingen en vervoer bagage perfect georganiseerd.
  Mooie ontmoetingen met de beheerders van de B&B’s. Iedere ochtend een vers bereid Engels ontbijt als start van de dag. Af en toe verontschuldigingen over de Brexit-chaos en leuke gesprekken.
  Onderweg bijzondere vogels getroffen die ook Hadrian’s Wall liepen. Geen regen gehad en dat draagt natuurlijk ook bij aan onze hoge waardering, maar daar heeft zelfs Travellers geen invloed op.
  Petje af voor de organisatie door Travellers. Echt een aanrader!

Laat hier een reactie achter

STO Garant

Dit aanbod valt onder de garantie van STO Garant.
Je kunt de voorwaarden van deze garantieregeling vinden op de website van STO Garant (www.sto-garant.nl/downloads).