Trektocht Cleveland Way

De 175 km lange – hoefijzervormige – Cleveland Way begint in het charmante marktplaatsje Helmsley. Je wandelt door lieflijke dalen, langs de imposante ruïne van Rievaulx Abbey en verder over de Moors, langs de rand van de Yorkshire Moors naar Osmotherley. Over de verlaten toppen van de Cleveland Hills met uitzicht over uitgestrekte heidevlakten loop je naar de kust.

Op het tweede deel van de Cleveland Way volg je het kustpad; de ene keer hoog over de kliffen, dan weer onderlangs het water. Je komt in plaatsen als Whitby en de oude badplaats Scarborough, maar ook in kleine vissersdorpjes als Robin Hood’s Bay. Je eindigt in Filey vanwaar je makkelijk naar Hull kunt reizen om de ferry terug naar Nederland te nemen.

Tijdens het wandelen loop je alleen met een dagrugzak met daarin de spullen die je onderweg nodig hebt. Een lunchpakket koop je onderweg in een dorpje of kun je in je B&B bestellen.

Accommodatie

Je overnacht in sfeervolle B&B accommodaties. Deze zijn veelal kleinschalig met slechts enkele kamers. De accommodatie kan modern zijn of juist een sfeervol oud huis. Over het algemeen wordt de kwaliteit en gastvrijheid van de B&B’s geroemd. Ook de ligging is soms heel bijzonder. Zo overnacht je op deze trektocht aan de kust in het pittoreske vissersplaatsje Staithes. Uit eten kan meestal in de buurt; als dat niet mogelijk is boeken we de maaltijd in je accommodatie.

  • Kamers met eigen sanitair
  • Kleinschalig
  • Gastvrij
  • Contact met de eigenaren.
  • Engels gesproken
  • Hond niet toegelaten

Dagprogramma Cleveland Way

Dag 1.
Aankomst in Helmsley. Als je via Hull reist kun je onderweg een stop maken om de oude stad York te bezoeken.Trektocht over de Cleveland Way: Rievaulx Abbey

Dag 2.
Lijnwandeling van Helmsley naar Sutton Bank, 16 km.
Vlak na de start loop je langs de middeleeuwse Rievaulx Abbey. Later op de dag kom je bovenlangs de White Horse.

Dag 3.
Lijnwandeling van Sutton Bank naar Osmotherley, 19 km.
Je wandelt over een oude drove road met vele vergezichten.

Dag 4.
Lijnwandeling van Osmotherley naar Clay Bank, 19 km.
Een dag over de toppen Cleveland Hills met af en toe pittige klimmetjes.

Dag 5.
Lijnwandeling van Clay Bank naar Kilsdale, 16 km.
De Moors op hun best: uitzichten in het Bilsdale en over Kildale Moor, en over het laagland in het noorden en westen.

Dag 6.
Lijnwandeling van Kilsdale naar Saltburn, 24 km.
Dwars over Guisborough Moor wandel je richting kust, waar het landschap liefelijker wordt. De Cleveland Way verandert nu van sfeer. De komende dagen loop je langs de kust.Vissersplaatsje Staithes aan de kunst op de Cleveland Way

Dag 7.
Lijnwandeling van Saltburn naar Staithes, 14 km.
Een korte kustwandeling over de kliffen. Overnachting in het schilderachtige vissersplaatsje Staithes.

Dag 8.
Lijnwandeling van Staithes naar Whitby, 18 km.
Je wandelt vandaag over een indrukwekkende klifkust, met kleine vissersplaatsjes als Runswick Bay en Sandsend. Overnachting in het vissers- en toeristenplaatsje Whitby.

Cleveland Way: het pittoreske Robin Hood's Bay

Robin Hood’s Bay

Dag 9.
Lijnwandeling van Whitby naar Robin Hood’s Bay.
Een trap met 186 treden brengt je langs Whitby Abbey weer hoog boven zee. Je loopt zuidwaarts om te eindigen bij het beschut gelegen plaatsje Robin Hoods Bay, het eindpunt van de Coast to Coast.

Dag 10.
Lijnwandeling van Robin Hood’s Bay naar Scarborough, 22 km.
Links de Noorzee en rechts de Flyingdales Moors, zo loop je naar de badplaats Scarborough. Van oudsher een bekende Engelse badplaats, nu zie en voel je er veel vergane glorie.

Dag 11.
Lijnwandeling van Scarborough naar Filey, 16 km.
Op de laatste etappe van de Cleveland Way wandel je naar Filey met z’n beroemde kliffen.

Dag 12.
Na het ontbijt vertrek.