Wandeltrektocht in het Engadin

In het Zwitserse kanton Graubunden ligt het Engadin, een van de hoogste bergdalen van de Alpen. Het is onder te verdelen in Ober Engadin en Unter Engadin.
De vallei van het Unter Engadin heeft wandelaars veel te bieden:

  • pittoreske en zeer goed onderhouden en geconserveerde dorpen, gebouwd in de typische traditionele stijl van de streek
  • bergweiden met een uitbundige bloemenweelde en een indrukwekkende bergwereld
  • de thermische baden in Scuol.

Op deze trektocht wandel je behalve in het Engadin ook door het Zwitsers Nationaal Park. Dit nationale park is 169 km² groot en bestaat uit pure en oorspronkelijke bergwildernis. Om deze te beschermen zijn er zeer strikte regels van kracht waardoor je ervan uit kunt gaan dat je tijdens de wandelingen veel wild zult zien zoals steenbokken, herten, gemzen en gieren en ook een uitbundige flora.

Het beschreven programma hieronder geeft de langste wandelopties aan. Op deze tocht worden grote afstanden geklommen en gedaald! Op dag 5 bijvoorbeeld bijna 1800 m stijgen en 1560 meter dalen. Iedere dag is het echter mogelijk om een kortere en/of minder zware route te kiezen, soms gebruik makend van een stukje openbaar vervoer. In het routeboek staan ook slechtweer alternatieven aangegeven.

Accommodatie

De overnachtingen zijn in goede hotels, soms in een pittoresk dorp, maar ook een keer zeer eenzaam gelegen!

Dagprogramma Engadin en Zwitsers Nationaal Park

Dag 1.
Aankomst Scuol.
Scuol is bekend van z’n Spa en fraaie oude gebouwen.

Dag 2.
Lijnwandeling: Scuol, 24 km – 7 uur; 710 m stijgen / 1300 m dalen (of 18,5 km – 5,5 uur).
‘s Morgens ga je met de bus naar S-Charl van waaruit je terug loopt. In de winter is S-Charl alleen te voet toegankelijk of per arrenslee.Koeien in het berglandschap van Engadin en Zwitsers nationaal park

Dag 3.
Lijnwandeling: Scuol – Lavin, 19 km – 5,5 uur; 560 m / 410 m.
Onderweg kom je door een aantal buitengewoon mooi geconserveerde traditionele dorpjes. Ook wandel je langs het sprookjesachtig gelegen kasteel van Tarasp, dat eenzaam op een top ligt.

Dag 4.
Lijnwandeling: Lavin – Zernez, 21 km – 7,5 uur; 1550 m / 1480 m. (of 10 km – 2,5 uur).
Bij Zernez loop je het Zwitsers Nationaal Park binnen. Bij de lange route wandel je langs het met meertjes bezaaide plateau van Macun. Je klimt dan verder naar de pas Fuorcla da Barcli en een naamloze berg met een top op 2682 m.

Dag 5.
Lijnwandeling: Zernez – Il Fuorn, 13 km – 7,5 uur; 1480 m / 1210 m dalen (of 16 km – 4,5 uur).
In ca 3 uur loop je eerst naar het eenzaam gelegen guesthouse van Cluozza. Dan begin je aan de beklimming van de Muter, waarna je via een steil pad afdaalt naar de rivier Spöl, die hier een nauwe kloof in de bergen heeft uitgesleten. Uiteindelijk bereik je het zeer eenzaam gelegen hotel Il Fuorn.Engadin en Zwitser Nationaal Park; Edelweiss

Dag 6.
Lijnwandeling: Il Fuorn – Susom Givé, 15 km – 5,5 uur; 1000 m / 650 m (of 16 km – 4,5 uur).
Je loopt o.a. over de brede top van de “Munt la Schera” die geweldige uitzichten biedt en bekend is vanwege de grote rijkdom aan bloemen (o.a. Edelweis ).

Dag 7.
Lijnwandeling: Susom Givé – Sta. Maria, 21 km – 6 uur; 400 m / 860 m (of 17 km – 5 uur).
Via de helling van de Piz Daint daal je af naar enorme vlakte van Jufplaun. Via de prachtige en eenzame Val Mora vallei daal je langzaam af naar het eindpunt in Sta. Maria, een mooi geconserveerd dorpje.

Dag 8.
Met de trein reis je terug naar Scuol. Einde van de Engadin trektocht.

Interessante links