Wandelen in de Haute Saone

De Haute Saone ligt in noordoost Frankrijk en grenst zuidelijk aan de Vogezen. Het is een licht glooiend gebied en erg sfeervol om te wandelen met hoogteverschillen van slechts enkele tientallen meters. Veel kleine dorpjes hebben karakteristieke kerktorens die bedekt zijn met geglazuurde tegels. Deze dorpjes liggen tussen de — grotendeels — uit loofhout bestaande bossen en extensief gebruikte weilanden. Er straalt een weldadige rust van het gebied uit.Wandelen in Haute Saone: dorpje Calmoutier

Onder de droge kalkplateaus stromen ondergrondse rivieren. Deze wellen op veel plaatsen op als bronnen, die putten, fonteinen en karakteristieke openbare wasplaatsen van water voorzien, soms meerdere in een dorp. Deze soms prachtige “fontaines” zijn vaak onder architectuur gebouwd.

We hebben wandelingen beschreven van 11 tot ruim 20 km. Ze zijn niet zwaar. Voor sommige wandelingen moet je een stukje rijden naar het begin. Je kunt natuurlijk altijd kiezen om een dag wat anders te doen. Vlakbij ligt het dorpje Ronchamps waar de beroemde kerk van Le Corbusier staat.

Accommodatie

Je overnacht in een eeuwenoude boerderij die de eigenaren is verbouwd tot een comfortabele chambres d’hôte met vier ruime kamers met eigen sanitair. De kamers liggen op de eerste en tweede etage van het woonhuis van een voormalige grote boerderij. Beneden is een eetkamer en een sfeervolle zitruimte en bij goed weer kun je heerlijk buiten zitten, genieten van het uitzicht. We ontvangen zeer enthousiaste geluiden over de prima keuken. Het geheel is zeer ruim opgezet en ligt boven in een piepklein dorpje met ca 40 inwoners. Je eet volgens het principe van de Table d’Hôte, met elkaar aan tafel.

  • Ruime, moderne kamers met eigen sanitair
  • Heerlijk terras.
  • Fraai uitzicht over het dal
  • Klein zwembad
  • Uitstekende keuken
  • Nederlands gesproken
  • Hond welkom

Dagprogramma Haute Saone

Wandeling 1.
Rondwandeling Ancienne voie Romaine: 13 km, 300 hoogtemeters.
Vanuit de chambre d’hôte vertrek je voor een kennismaking met de Haute Saone: een kleinschalig agrarisch landschap, het fraaie dorpje Calmoutier en het riviertje de Colombine.

Wandeling 2.
Rondwandeling Oricourt: 19,5 km, 400 hm.
Van dorp naar dorp, door velden en kleine bosschages. Kerken vallen op door veelkleurige geglazuurde daken, ieder dorp heeft wel een karakteristieke openbare wasplaats. Iedere klim heeft zijn beloning: de kasteelruïne van Oricourt, uitzicht boven Arpenans.

Wandeling 3.
Rondwandeling Vliegveld: 11 km 0f 15km of 19 km, 465 hm.
Tussen Colombotte en Vesoul: op zoek naar het vliegveld. Het bos aan de overkant van het dal blijkt meer te bevatten dan alleen bomen. Kleine weilanden, en een heus vliegveld dat een schat aan botanische bijzonderheden kent.wandelen in de Haute Saone, landschap onderweg

Wandeling 4.
Rondwandeling Moimay: 13 km, 210 hm.
De start van deze dag is op ca 20 km van Colombotte. Stille asfaltweggetjes, lommerrijke beukenbossen -en lanen en kleine verstilde dorpjes als Marast en Esprels vormen het decor.