Haute Saone

Wandelen in de Haute Saone

De Haute Saone ligt in noordoost Frankrijk en grenst zuidelijk aan de Vogezen. Het is een licht glooiend gebied en erg sfeervol om te wandelen met hoogteverschillen van slechts enkele tientallen meters. Veel kleine dorpjes hebben karakteristieke kerktorens die bedekt zijn met geglazuurde tegels. Deze dorpjes liggen tussen de — grotendeels — uit loofhout bestaande bossen en extensief gebruikte weilanden. Er straalt een weldadige rust van het gebied uit.Wandelen in Haute Saone: dorpje Calmoutier

Onder de droge kalkplateaus stromen ondergrondse rivieren. Deze wellen op veel plaatsen op als bronnen, die putten, fonteinen en karakteristieke openbare wasplaatsen van water voorzien, soms meerdere in een dorp. Deze soms prachtige “fontaines” zijn vaak onder architectuur gebouwd.

We hebben wandelingen beschreven van 11 tot ruim 20 km. Ze zijn niet zwaar. Voor sommige wandelingen moet je een stukje rijden naar het begin. Je kunt natuurlijk altijd kiezen om een dag wat anders te doen. Vlakbij ligt het dorpje Ronchamps waar de beroemde kerk van Le Corbusier staat.

Accommodatie

Je overnacht in een eeuwenoude boerderij die de eigenaren is verbouwd tot een comfortabele chambres d’hôte met vier ruime kamers met eigen sanitair. De kamers liggen op de eerste en tweede etage van het woonhuis van een voormalige grote boerderij. Beneden is een eetkamer en een sfeervolle zitruimte en bij goed weer kun je heerlijk buiten zitten, genieten van het uitzicht. We ontvangen zeer enthousiaste geluiden over de prima keuken. Het geheel is zeer ruim opgezet en ligt boven in een piepklein dorpje met ca 40 inwoners. Je eet volgens het principe van de Table d’Hôte, met elkaar aan tafel.

 • Ruime, moderne kamers met eigen sanitair
 • Heerlijk terras.
 • Fraai uitzicht over het dal
 • Klein zwembad
 • Uitstekende keuken
 • Nederlands gesproken
 • Hond welkom

Dagprogramma Haute Saone

Wandeling 1.
Rondwandeling Ancienne voie Romaine: 13 km, 300 hoogtemeters.
Vanuit de chambre d’hôte vertrek je voor een kennismaking met de Haute Saone: een kleinschalig agrarisch landschap, het fraaie dorpje Calmoutier en het riviertje de Colombine.

Wandeling 2.
Rondwandeling Oricourt: 19,5 km, 400 hm.
Van dorp naar dorp, door velden en kleine bosschages. Kerken vallen op door veelkleurige geglazuurde daken, ieder dorp heeft wel een karakteristieke openbare wasplaats. Iedere klim heeft zijn beloning: de kasteelruïne van Oricourt, uitzicht boven Arpenans.

Wandeling 3.
Rondwandeling Vliegveld: 11 km 0f 15km of 19 km, 465 hm.
Tussen Colombotte en Vesoul: op zoek naar het vliegveld. Het bos aan de overkant van het dal blijkt meer te bevatten dan alleen bomen. Kleine weilanden, en een heus vliegveld dat een schat aan botanische bijzonderheden kent.wandelen in de Haute Saone, landschap onderweg

Wandeling 4.
Rondwandeling Moimay: 13 km, 210 hm.
De start van deze dag is op ca 20 km van Colombotte. Stille asfaltweggetjes, lommerrijke beukenbossen -en lanen en kleine verstilde dorpjes als Marast en Esprels vormen het decor.

2019-11-15T11:21:32+00:00

5 reacties

 1. Jan van Lankvelt 23 juli 2019 om 13:25 - Antwoorden

  Bestemming Haute Saône juli 2019

  Frankrijk – Haute Saone

  Ruim een week verbleven in een mooie oude, geheel gerestaureerde en aangepaste boerderij in een golvende en landschappelijke omgeving. De gastvrijheid en de werkelijk heerlijke maaltijden zijn uitmuntend.
  De wandelingen, afwisselend door bossen, kleine authentieke plaatsjes en door open landschap met weidse uitzichten, zijn een verademing. Wel moet je voldoende drinken en eten meenemen, want horeca is spaarzaam.
  Niet ver van het verblijf liggen enkele grotere plaatsen die een bezoek waard zijn, zoals Vesoul en Luxieul; wat verder weg ligt Ronchamp met de bijzondere kapel ontworpen door Le Corbusier.

 2. Paul Eelen 24 september 2018 om 14:37 - Antwoorden

  Frankrijk – Haute Saône

  Met zeven mannen een leuke wandelvakantie beleefd in de Haute Saône. Het is onze 20ste keer, waarvan 16 keer telkens in een andere regio van Frankrijk. De Haute Saôneheeft ons niet omver geblazen. De droge zomer heeft er voor gezorgd dat de flora wat minder rijkelijk is dan normaal. Maar het weer is prachtig en de fruitbomen (pruimen, perziken en ergens stiekem ook een vijgenboom die over een muurtje hangt) zijn bijzonder gul. We zien buizerds, rode wouwen, een dode vos en een dode das, maar gelukkig ook een levende vos en enkele springlevende reeën.

  Het aantal beschreven wandelingen is beperkt dus de zeven dagen waren meer dan voldoende. Eén onbeschreven wandeling (wegens te avontuurlijk) is voor ons een uitdaging die we graag aangaan. Dit wordt uiteindelijk ook de mooiste. De nodige schrammen op de benen hebben we uitsluitende aan onszelf te danken.

  Dagelijks na de wandeling een lekker (Belgisch) biertje kunnen drinken is voor ons een pluspunt. Lekker douchen en vervolgens aftellen naar het avondmaal… life can be hard!

  We hebben ervan genoten en kunnen dit arrangement zeker aanbevelen.

 3. Rita de Ruijter - Ti 25 september 2014 om 17:25 - Antwoorden

  Bestemming/onderwerp: Frankrijk – Haute Saone

  Begin september 2014 met redelijk warm weer gewandeld, 26 graden! Niet te zware wandelingen door heuvelachtig gebied, af en toe bos.
  Lekker rustig. Dorpen zijn wat stil en verlaten, geen horeca, dus lunchpakketten mee!
  Het avondeten was echt prima verzorgd door Tim! Heb zelf als vegetariër nooit zo lekker gegeten! Ook voor vleeseters was er prima gekookt. Leuke mensen, die Tim en Mirjam. Tables d’Hotes bevalt ons prima, kenden we niet zo…af en toe ontmoet je dan bij avondeten ook eens andere mensen..heel gezellig.
  Wandelingen lijken me ook mooi met herfstkleuren straks.. Deze reis is ook prima te combineren met andere reis in het zuiden of elders. Een avond hebben we, vlg.afspraak, gegeten bjj rest.Trattoria la Chapelle,ook heerlijk. Zij zijn gesloten op dinsdag en woensdag, maandag open! Tip voor een "stadsdag" =Besancon..helaas wordt het musee des beaux arts verbouwd tot 2017. Lijkt het Rijksmuseum wel…maar er was nog een ander museum wat de moeite waard was. Kortom: lekkere rustige vakantie gehad, was weer goede tip van Eduard.. tussenstop. Er is ook een rustige grote tuin bij.

 4. Bernart 4 juli 2012 om 17:17 - Antwoorden

  Bestemming/onderwerp: Frankrijk – Haute Saone

  Wij hebben een heerlijke wandelweek in de Haute Saone achter de rug. De wandelingen in het mooie rustige gebied waren prima aangegeven. De gastvrijheid van Mirjam en de kookkunst vanTim waren geweldig.’s Avonds lekker buiten eten en natafelen met z’n allen was altijd heel gezellig.

 5. Doke asschert 18 september 2011 om 22:03 - Antwoorden

  Bestemming/onderwerp: Frankrijk – Haute Saone.

  We zijn pas terug uit deze streek en we hebben er heerlijk gewandeld.
  Vorig jaar waren wij hier ook, maar toen was het erg heet (om te wandelen).
  Dus nu hebben we gelukkkig wel goed kunnen wandelen. Een prima adresje,waar we heerlijk gegeten hebben
  Een erge mooie tuin, waar je na het wandelen goed uit kunt rusten.

Laat hier een reactie achter

STO Garant

Dit aanbod valt niet onder de garantie van STO Garant.
Je kunt de voorwaarden van deze garantieregeling vinden op de website van STO Garant (www.sto-garant.nl/downloads).