Wandeltrektocht Habichtswaldsteig

Over de 85 kilometer lange Habichtswaldsteig wandel je voor het overgrote deel door het Natuurpark Habichtswald in Noord Hessen. Er liggen talrijke kastelen en forten die in de Middeleeuwen bescherming boden aan dorpen en handelsroutes. Er is veel van vroeger bewaard gebleven in dit gebied, onderweg wandel je door oude vakwerkdorpen en langs verschillende kasteelruïnes.

Veel bergtoppen zijn van vulkanische oorsprong en bestaan uit basalt. De kalkrijke Dörnberg is een paradijs voor plantenliefhebbers, met enorme aantallen orchideeën en hectares met gele sleutelbloemen. Op de rijke gronden groeien hoofdzakelijk loofbossen, waar de beuk de belangrijkste soort is. De bossen zijn rijk aan plantensoorten maar ook aan vele diersoorten. De vele bloeiende bloemen en koolzaad, maken het voorjaar tot een explosie van kleur, terwijl het beukenbos zowel in voor- als najaar een feest van kleur is.wandelen habichtswaldsteig

“Habicht”is de Duitse benaming voor de Havik, die je onderweg tegen kunt komen.

Het is de variatie die de Habichtswaldsteig tot een ideale korte wandelvakantie maakt. Aan de ene kant de uitdaging van de heuvels en de stevige dagafstanden, aan de andere kant prima hotels en de onmetelijke rust die het gebied uitstraalt.

Accommodatie

Onderweg logeer je in gastvrije 3- en 4-sterren hotels. Je slaapt in een kamer met eigen sanitair en ‘s morgens wacht er een uitgebreid ontbijt waar je goed mee op pad kunt. Daarnaast zijn er voorzieningen als zwembad, sauna en wellness.

  • Kamers met eigen sanitair
  • Prima ontbijtbuffet
  • Goede keuken
  • Wifi aanwezig
  • Diverse luxe voorzieningen als sauna en wellness
  • Duits gesproken

Wandelprogramma Habichtswaldsteig

Dag 1.
Aankomst Breuna op ca 335 km van Utrecht. Korte wandeling van ca 10 km met 230 hoogtemeters.

Dag 2.
Wandeling 1: Zierenberg – Kassel, 19 km; 845 hm.
Transfer naar start van de trektocht op de markt in Zierenberg en al snel beklim je de Schreckenberg. Later op de dag kun je genieten van de plantenweelde op de Dörnberg en de rotspartijen op de top. Een dag van fenomenale vergezichten.

Dag 3.
Wandeling 2: Kassel – Bad Emstal, 25 km; 540 hm.
‘s Morgens wandel je eerst naar de Herkules met daaronder het indrukwekkende Wasserpark van de Wilhelmshöhe. Dit is zo bijzonder dat het staat op de werelderfgoedlijst van UNESCO. Later klim je naar de ruïne van de Schauenburg en de resten van Burg Falkenstein. Mooie pauzeplekken om van de omgeving te genieten.

Dag 4.
Wandeling 3: Bad Emstal – Naumburg, 25 km; 470 hm.
Rustige paden voeren je afwisselend door heuvelachtig bos en glooiende akkers, in het voorjaar begeleid door fluitende leeuweriken. Onderweg kun je schommelen op de “Himmelschaukel”. De imposante ruïne van de Weidelsburg is het letterlijke hoogtepunt vandaag. Daarna daal je af naar Naumburg, een sfeervol vakwerkdorp.

wandeltrektocht: Schloss Waldeck / Edersee

Dag 5.
Wandeling 4: Naumburg – Waldeck, 18 km; 390 hm.
Een zeer stille etappe: langs een idyllisch rivierdalletje klim je langzaam omhoog door het bos. Daarna heb je vanuit de verte het zicht op Waldeck en het machtige Schloss Waldeck, hoog gelegen boven de grote Edersee. Hier eindigt de wandeling. Je kunt nog doorlopen naar de stuwdam aan het meer waar het officiële einde is van de Habichtswaldsteig.

Dag 6.
Transfer terug naar Breuna en vertrek.
Eventueel kun je, voordat je naar huis vertrekt, nog een laatste mooie rondwandeling van ca 13 km maken vanuit het dorpje Ippinghausen.

Interessante links