Achterhoek Oud en Nieuw

*** Arrangement heeft vertrekgarantie ***

Wandelen in de Achterhoek met Oud en Nieuw

Wandel mee met Oud en Nieuw in de Achterhoek (30 dec – 02 jan). Een paar dagen stappen met een groep in misschien wel het mooiste wandelgebied van Nederland.
We logeren in een comfortabele en gastvrije accommodatie met een prima keuken.

Het thema deze dagen zijn de vele landgoederen (kastelen) waar de Achterhoek rond Vorden en Lochem rijk aan is. We lopen o.a. langs de Wiersse, ’t Medler, het Onstein en de Cloese. Wandelen in de Achterhoek met oud en nieuw: Grote veldDe afwisseling in het coulisselandschap is groot: bos, kleinschalig agrarisch gebied, statige landgoederen, prachtige bomenlanen, karakteristieke boerderijen en de heuvels van de Lochemse Berg.

We ontmoeten elkaar op het station van Vorden. De wandelingen die we lopen zijn rond de 20 km per dag. De begeleider kent de streek op z’n duimpje. Horeca is in het buitengebied dun gezaaid, dus zullen we geregeld een beschutte plek in het bos zoeken voor een pauze.

Accommodatie

We logeren op een voormalige boerderij in het buitengebied. Hier zijn comfortabele tweepersoonskamers gebouwd, alle met eigen sanitair. In het sfeervolle restaurant worden de prima maaltijden geserveerd waarbij o.a. vlees van eigen boerderij op tafel komt.

 • Kamers met eigen sanitair
 • Geen eenpersoonskamers
 • Prima keuken
 • Ligging aan de rand van het natuurgebied Het Groote Veld
 • Gescheiden bedden.

Dagprogramma Achterhoek met Oud en Nieuw

Dag 1
Lijnwandeling Groote Veld, 18,5 km.
We ontmoeten elkaar op het kleine station van Vorden. Eerst wandelen we naar het statige Huize Enzerinck. Dan steken we het bosgebied van het Groote Veld over naar de Berkelvallei, naar landgoed de Velhorst. Via smalle zandpaden lopen we door bos en over kleine heidevelden naar de accommodatie waar we aan het eind van de middag aankomen.Wandelen Achterhoek met oud en nieuw: Staring koepel

Dag 2
Rondwandeling Wiersse, 20 km.
De kastelen ’t Medler, de Wiersse en Onstein en Wientjesvoort vormen het decor van de wandeling vandaag. Statige beukenlanen, zandwegen, oude boomgroepen en weilanden vormen een intiem coulisselandschap: de Achterhoek op z’n mooist

Dag 3
Rondwandeling Lochemse Berg, 15 (of 21) km.
Vanmorgen vertrekken we vanaf een parkeerplaats vlakbij Lochem. Via zandpaden wandelen we naar de Lochemse Berg. Dit natuurgebied kent verrassende hoogteverschillen. We zullen een pauze plannen in Barchem. Daarna “beklimmen” we de Kale Berg en wandelen we naar het charmante kasteeltje de Cloese, dat aan de Berkel ligt. Tenslotte lopen we via de Paaschberg terug naar de auto’s.

Dag 4
Na het ontbijt vertrek.

2019-10-07T12:24:24+00:009 februari 2015|33 Reacties

33 reacties

 1. Patricia 12 januari 2019 om 12:06 - Antwoorden

  Achterhoek Oud & Nieuw

  Prima vakantie voor de winterperiode, dan vind ik de accommodatie wel erg belangrijk. Goed georganiseerd, je hoeft zelf niet na te denken. Dat is even vakantie voor je hoofd. De wandelingen zijn goed te doen, veel ruimte om je heen en veel uitzichten. Dit jaar was het weer wel erg grijs, dan is een beetje kleur in de vorm van een rood wijntje of lekkere en afwisselende maaltijden van harte welkom.
  Een primeur in mijn leven: nachtwandeling zonder eigen lantaarn. Beter kun je het nieuwe (wandel)jaar niet beginnen. Eduard en Claartje zijn goede gidsen en op een prettige manier aanwezig. Een aanrader dus.

 2. Ron 5 januari 2019 om 13:25 - Antwoorden

  Achterhoek – Oud & Nieuw

  Dit arrangement is een voltreffer voor degenen die rond Oud en Nieuw relaxed willen kuieren door een kleinschalig boerenlandschap, vertroeteld willen worden in een familiehotel en ook na de jaarwisseling nog ten volle gebruik willen maken van het voltallige palet aan zintuiglijke functies en dito vingers. Verwacht geen malle fratsen als een Haribobeertje op je kussen, handdoeken gevouwen in de vorm van een grote bonte specht en powerquinoa op een bedje van zoete waterkers uit een Oegandees rabattenbos, begeleid door een parfait van carbid. In de Achterhoek zijn ze vooral heel gewoon gebleven. De douche doet z’n ding, de bedden zijn comfortabel en de huisbereide maaltijden zijn smakelijk en tamelijk overvloedig. Onderweg zijn er verrassende stops, inclusief een glühweinmoment, en vergasten Eduard en Klaartje de liefhebber op informatie over wat groeit, bloeit en altijd weer boeit in deze aangenaam onspectaculaire landstreek. De glooiingen onder de rook van Lochem doen met enig gevoel voor overdrijving aan Zuid-Limburg denken.

 3. Hanny 4 januari 2019 om 20:44 - Antwoorden

  Achterhoek Oud & Nieuw

  De reis was uitstekend georganiseerd, je wist steeds waar je aan toe was. Vantevoren gewaarschuwd: er zou geen horeca zijn rond Oud en Nieuw, maar elke dag was er koffie met koek van de Lochemse bakker, die prijzen won met zijn recept.
  Prima accommodatie met professioneel personeel en heerlijke desserts.
  En een avondwandeling in de Oudjaarsnacht, heel spannend in het donker!
  Kan niet beter.

Laat hier een reactie achter