Wandelen in de Achterhoek met Oud en Nieuw

Oud&Nieuw

Wandel mee met Oud en Nieuw in de Achterhoek (30 dec – 02 jan). Een paar dagen stappen met een groep in misschien wel het mooiste wandelgebied van Nederland.
We logeren in een comfortabele en gastvrije accommodatie met een prima keuken.

Het thema deze dagen zijn de vele landgoederen (kastelen) waar de Achterhoek rond Vorden en Lochem rijk aan is. We lopen o.a. langs de Wiersse, ‘t Medler, het Onstein en de Cloese. Wandelen in de Achterhoek met oud en nieuw: Grote veldDe afwisseling in het coulisselandschap is groot: bos, kleinschalig agrarisch gebied, statige landgoederen, prachtige bomenlanen, karakteristieke boerderijen en de heuvels van de Lochemse Berg.

We ontmoeten elkaar op het station van Vorden. De wandelingen die we lopen zijn rond de 20 km per dag. De begeleider kent de streek op z’n duimpje. Horeca is in het buitengebied dun gezaaid, dus zullen we geregeld een beschutte plek in het bos zoeken voor een pauze.

Accommodatie

We logeren op een voormalige boerderij in het buitengebied. Hier zijn comfortabele tweepersoonskamers gebouwd, alle met eigen sanitair. In het sfeervolle restaurant worden de prima maaltijden geserveerd waarbij o.a. vlees van eigen boerderij op tafel komt.

  • 2-Pk of 2-Pk voor alleengebruik (alleengebruik bevestigen we alleen als er t.z.t 2-pers kamers overblijven)
  • Prima keuken
  • Ligging aan de rand van het natuurgebied Het Groote Veld
  • Gescheiden bedden.

Dagprogramma Achterhoek met Oud en Nieuw

Dag 1
Lijnwandeling Groote Veld, 18,5 km.
We ontmoeten elkaar op het kleine station van Vorden. Eerst wandelen we naar het statige Huize Enzerinck. Dan steken we het bosgebied van het Groote Veld over naar de Berkelvallei, naar landgoed de Velhorst. Via smalle zandpaden lopen we door bos en over kleine heidevelden naar de accommodatie waar we aan het eind van de middag aankomen.Wandelen Achterhoek met oud en nieuw: Staring koepel

Dag 2
Rondwandeling Wiersse, 20 km.
De kastelen ‘t Medler, de Wiersse en Onstein en Wientjesvoort vormen het decor van de wandeling vandaag. Statige beukenlanen, zandwegen, oude boomgroepen en weilanden vormen een intiem coulisselandschap: de Achterhoek op z’n mooist

Dag 3
Rondwandeling Lochemse Berg, 15 (of 21) km.
Vanmorgen vertrekken we vanaf een parkeerplaats vlakbij Lochem. Via zandpaden wandelen we naar de Lochemse Berg. Dit natuurgebied kent verrassende hoogteverschillen. We zullen een pauze plannen in Barchem. Daarna “beklimmen” we de Kale Berg en wandelen we naar het charmante kasteeltje de Cloese, dat aan de Berkel ligt. Tenslotte lopen we via de Paaschberg terug naar de auto’s.

Dag 4
Na het ontbijt vertrek.