Wandelen in de Morvan

Net onder Dijon ligt het Parc Naturel Régional du Morvan. Door de status als Parc Régional wil men het natuurlijke en kleinschalige karakter van dit heuvelachtige gebied zo goed mogelijk in stand houden. In de Morvan liggen geen grote steden of wegen. Net erbuiten zijn de oude en fraaie stadjes Autun en Vézelay een bezoek waard en natuurlijk de wijngebieden van de Bourgogne.

Aan de rand van de Morvan ligt een piepkleine dorpje waar maar liefst drie Châteaus liggen. In één ervan (natuurlijk de mooiste) logeer je deze week. Een perfecte uitvalsbasis voor een wandelvakantie.

We hebben wandelingen beschreven van 10 tot 24 km. De wandelingen zijn zeer divers en gaan door bos, kleinschalig agrarisch landschap, door gehuchtjes en dorpen, langs beken en een keer door een smalle kloof. De hoogteverschillen zijn niet groot, hooguit een paar honderd meter per dag.

Accommodatie

Wegdromen bij het fenomenale uitzicht, jezelf kasteelheer of kasteeldame wanen; ontbijten in de sfeervol gedecoreerde eetzaal met z’n grote spiegels en slapen in een van de grote smaakvol ingerichte kamers. ‘s Avonds kun je relaxen op het grote terras, bij het kleine zwembad of voor de open haard met een glas Bourgondische wijn. In de verte flikkeren de lichtjes van Autun.

Je bent te gast in een sfeervol negentiende eeuws jachtslot; een plek waar je je een paar dagen als god in Frankrijk kunt wanen. Er kunnen maximaal 15 gasten logeren, zodat de sfeer rustig en ontspannen is.Wandelen in de Morvan en lekker eten

  • Schitterend uitzicht
  • Riante kamer of suite met eigen sanitair
  • Eetzaal met kroonluchters en grote spiegels, bij mooi weer diner op terras
  • Prima keuken
  • Bibliotheek met leestafel
  • Zwembad
  • Jeux-de-boules baan
  • Fenomenaal uitzicht
  • Nederlands gesproken
  • Hond (kortharig) is welkom

Dagprogramma Morvan

Wandeling 1.
Rondwandeling Anost, 7 km / 320 hm of 11,5 km / 300 hm.
Met de auto naar Anost. We hebben hier 2 wandelingen beschreven die je ook na elkaar kunt lopen. De korte is een bosrijke tocht die je langs de Notre Dame de L’Aillant voert. De lange versie is zeer afwisselend met prachtige vergezichten.

Wandeling 2.
Rondwandeling Cussy, 13 km of 23,5 km / 850 hm.
Een mooie, lange wandeling. De lange variant is best pittige. Het eerste deel van de tocht is ontspannen en voert grotendeels door bos. Je wandelt met een grote boog om het dorpje Cussy heen, waarbij je vaak prachtige uitzichten hebt over golvende graanakkers en weilanden.Wandelen in de Morvan, versterkte kerk

Eigen invulling.
Dit deel van de Morvan biedt een groot aantal mogelijkheden om een dag iets anders te doen dan te wandelen. Een bezoek aan Autun, de bedevaartplaats Vezelay, de opgravingen bij Bibracte, of de wijngaarden en wijnkelders in de omgeving van Beaune.

Wandeling 3.
Rondwandeling Gorges de la Canche, 13,5 km of 17,5 km / 530 hm.
Vanuit het dorpje Roussillon maak je een bosrijke wandeling. Het hoogtepunt van de tocht is het geklauter door de Gorges de la Canche. De rivier stroomt door een smal diep uitgesleten dal met veel grote rotsblokken; een spectaculair stukje natuur.

Wandeling 4.
Rondwandeling Petit Verrière, 18 km of 22 km / 395 hm.
Vanuit het Château loop je door landerijen en bos naar het dal van het riviertje de Chaloire. In het dorpje La Petit Verriere kun je een lunchpauze maken. Dan gaat het terug de heuvel weer over.