Trektocht Eifelsteig

De Eifelsteig is een wandeltrektocht van ruim 310 kilometer lang. De wandelingen voeren je o.a. over de moerassige Hoge Venen, door de waterrijke Noordeifel met het Nationaal Park Eifel en de Vulkaaneifel met z’n ronde vulkaankraters. Het laatste deel wandel je door de Zuideifel om te eindigen bij de Porta Nigra in de oude Romeinse stad Trier.

De Eifel biedt een grote verscheidenheid aan geologische landschappen, die deels gevormd zijn door vulkanische activiteit. Onderweg loop je afwisselend door bloemrijke weilanden en hellingbossen,Wandelen Eifelsteig langs stuwmeren en door intieme beekdalen met snelstromende klaterende riviertjes. Je wandelt langs burchten, kloosters en door charmante vakwerkdorpen, maar bovenal wandel je veel door de rust en stilte van de natuur.

Route indeling.

Je kunt de ruim 300 km lange Eifelsteig wandelen op de volgende manieren:

    1. De hele route in één keer, in 17 dagen* (onderweg een rustdag inlassen kan altijd).
    2. In 3 trajecten van 8 dagen (noord), 5 dagen (midden) en 9 dagen (zuid).
    3. Als maatwerk (minimaal 5 nachten)

* er is ook een variant van 26 dagen, waarbij de etappes gemiddeld wat korter zijn.

Via de knop ‘alle reisino‘ kun je de informatie downloaden met uitgebreide beschrijvingen van de mogelijkheden.

Accommodatie Eifelsteig

Je overnacht onderweg in hotels en pensions waar wandelaars welkom zijn. De accommodaties zijn divers: de ene keer is die modern, een andere keer misschien wat ouderwets. Je hebt – bijna – altijd een kamer met eigen sanitair. Als er plaats is, kun je één nacht in een klooster overnachten. Hier deel je het sanitair.

De avondmaaltijden zijn niet inbegrepen. Soms kun je in de accommodatie eten (hotel), maar anders is er altijd dicht in de buurt gelegenheid om uit eten te gaan.

Wandelprogramma Eifelsteig

Dag 1.
Aankomst in Aachen-Walheim of in Roetgen. Als je met de auto komt kun je die hier laten staan voor de duur van de trektocht.

Dag 2.
Etappe 1: Kornelimünster – Roetgen, 15 km, 360 m stijgen /175 m dalen.
Met het openbaar vervoer ben je snel in Kornelimünster. Vanuit Walheim kun je zelfs te voet naar de start.
In Kornelimünster begint de Eifelsteig met een klim door het dal van het riviertje de Inde naar de hoogvlakte van de Hoge Venen. Een indrukwekkend gebied om overheen te wandelen met weidse z’n vergezichten.

Dag 3.
Etappe 2: Roetgen – Monschau, 17 km, 320/325.
Je steekt de Hoge Venen over en wandelt naar het idyllische plaatsje Monschau met z’n vele fraaie vakwerkhuizen.

Dag 4.
Etappe 3: Monschau – Einruhr, 24,5 km, 685/810.
Via een landschap met enorme beukenhagen wandel je naar Einruhr, fraai gelegen aan de grote Obersee.

Dag 5.
Etappe 4: Einruhr – Gemünd, 21 km, 635/580.Wandeltrektocht Eifelsteig
Langs de Obersee wandel je naar de imposante Urftstuwdam. Dan klim je naar de hoogvlakte waarop het enorme complex van Burg Vogelsang ligt, een overblijfsel uit de tijd van Nazi-Duitsland. Hier vind je het zeer interessante een leerzame bezoekerscentrum van het National Park Eifel.

Dag 6.
Etappe 5: Gemünd – Kloster Steinfeld, 17 km, 530/350.
Via het Olef-, Selbach- en Kallbachtal wandel je uiteindelijk naar Steinfeld waar je uitkomt bij het grote Kloster Steinfeld uit de 12e eeuw. Overnachting meestal in Urft, maar soms ook in het klooster.

Dag 7.
Etappe 6: Kloster Steinfeld – Blankenheim, 22,5 km, 355/395.
Onderweg wandel je langs de “Grüne Pütz”, een waterleiding uit de Romeinse tijd. De vochtige biotopen waar je langs loopt zijn rijk aan bijzondere planten en dieren.

Dag 8.
Etappe 7: Blankenheim – Mirbach, 17,5 km, 405/410.
Je start midden in de pittoreske oude stad van Blankenheim. Het eind van de dag gaat door het Lampertstal waar de kalkrijke bodem een unieke flora heeft.

Dag 9.
Etappe 8: Mirbach – Hillesheim, 25,5 km, 460/480.
De “Drömmeler Spröetz” is een bijzondere waterval. Het kalkrijke water zorgt voor bijzondere afzettingen.

Dag 10.
Etappe 9: Hillesheim – Gerolstein, 20,5 km, 490/565.
De omgeving van Hillesheim is vanwege zijn fossielen beroemd bij geologen. Bij de Rother Kopf wandel je langs zgn. ‘ijsgrotten’ waar het zelfs hartje zomer rond de nul graden blijft!

Dag 11.
Etappe 10: Gerolstein – Daun, 25 km, 770/730.
De Eifelsteig voert je vandaag langs het dorpje Neroth. Het loont de moeite om even naar Neroth te wandelen om daar het muizenvallenmuseum te bekijken!

Dag 12.
Etappe 11: Daun – Manderscheid, 23 km, 555/610.
Ten zuiden van Daun liggen een aantal van de bekende Maaren: cirkelvormige vulkaankraters. Een boeiende dag door het smalle Lieserdal met de twee grote kasteelruïnes bij Manderscheid besluit deze etappe.

Dag 13.
Etappe 12: Manderscheid – Grosslittgen, 18 km, 515/580.
De trektocht volgt de snelstromende Lieser nog een stuk stroomopwaarts voordat je omhoog klimt naar het fraaie Kloster Himmerod. Overnachting is even verder in Grosslittgen.

Kloster Himmerod - Eifelsteig

Dag 14.
Etappe 13: Grosslittgen – Bruch, 20,5 km, 370/470.
Het is genieten van het klaterende beekwater in het Salmtal. Later opent het landschap zich met fantastische vergezichten tot aan de Hunsrück. Indien een transfer nodig is, wordt deze etappe anderom gewandeld.

Dag 15.
Etappe 14: Bruch – Kordel, ingekort 22 km, 615/665.
De langste etappe van de Eifelsteig ligt voor je. Onderweg passeer je o.a de fraaie Deimlinger Mühle. Vlak voor Kordel stuit je weer op overblijfselen uit de Romeinse tijd. LET OP: door de overstromingen in 2021 is deze etappe ook nog in 2023 ingekort.

Dag 16.
Etappe 15: Kordel – Trier, 18 km, 685/690.
De laatste en zeer veelzijdige kilometers liggen voor je. Het smalle riviertje in het Butzerbachtal steek je een keer of 7 over.
Eenmaal boven kun je naar een voormalige Romeinse kopermijn wandelen. Iets verder ligt de enorme ruïne van Burg Ramstein. Het laatste stuk wandel je over de rand van de Moezelvallei naar de indrukwekkende stad Trier waar je trektocht eindigt bij de grote Porta Nigra.

Dag 17.
Vertrek.

Interessante links