Cotswold Way

Trektocht Cotswold Way

De Cotswolds roepen romantische beelden op van Charles Dickens uit vroeger tijden. Het gebied voldoet ook vandaag de dag nog volledig aan dat beeld: huizen gebouwd van honingkleurige stenen met grote schoorstenen, pittoreske dorpjes met smalle straatjes en oude gevels. Dit alles in een romantisch golvend landschap met akkers, oude boerderijen en statige bomen.

De Cotswold Way is in 1970 ontwikkeld en sinds 1998 is de ca 160 kilometer lange trektocht een National Trail. Het is een populaire wandelbestemming. Vanwege beperkte accommodatie bij voorkeur geen start of finish op vrijdag en zaterdag. In verband met de beperkte beschikbaarheid is vroeg boeken aan te bevelen.

De Cotswold Way loopt globaal van noord naar zuid. Chipping Campden is het meest schilderachtige dorpje van de Cotswolds. Hier begint de route, 25 km ten zuiden van Stratford upon Avon. Je wandelt in grote lijnen over een heuvelrug door een aantrekkelijk golvend landschap. Iedere dag is een nieuwe ontdekking van natuur en romantische dorpjes als Broadway, Winchcombe, Dursley en Wotton-under-Edge. Je kunt de tocht ook in minder etappes lopen.

Accommodaties

Je overnacht in goede en gastvrije B&B’s. De accommodaties zijn meestal kleinschalig met slechts enkele kamers. De accommodatie kan modern zijn of juist een sfeervol oud huis of boerderij. Over het algemeen wordt de kwaliteit en gastvrijheid van de B&B’s geroemd.Wandelen op de Cotswold Way

Zo kun je bijvoorbeeld overnachten in het landelijk gelegen Wood Stanway Farmhouse, waarvan de oorsprong teruggaat naar rond 1600! Uit eten kan meestal in de buurt; als dat niet mogelijk is boeken we de maaltijd in je accommodatie.

 • Kamers in principe eigen of privé sanitair
 • Vaak tea/coffee making facilities op de kamer
 • Kleinschalig en sfeervol
 • Contact met de eigenaren
 • Engels gesproken
 • Hond niet toegelaten

Dagprogramma Cotswold Way

Dag 1.
Aankomst Chipping Campden.
Dit is één van de schilderachtigste dorpjes in de Cotswolds met de bekende lichtbruine stenen huizen.

Dag 2.
Chipping Campden naar Stanton, 16 km.
De route begint op het War memorial green naast de Market Hall uit de 17e eeuw.

Dag 3.
Stanton naar Winchcombe, 11,5 km.
Je volgt vandaag een deel de historische Pilgrim’s Way naar Winchcombe.Markering op de Cotswold Way

Dag 4.
Winchcombe naar Ham Hill, 16 km.
Zuidelijk van Winchcombe ligt het fraaie Sudeley Castle en een stuk verder de grafheuvel van Belas Knap.

Dag 5.
Ham Hill naar Birdlip, 19 km.
Vandaag passeer je bij Seven Springs de bron van de River Thames.

Dag 6.
Birdlip naar Painswick, 11,5 km.
Vanaf Birdlip voert het pad je door beukenbossen naar Cooper’s Hill, beroemd vanwege het ‘kaas rollen’ op Whit Monday.

Dag 7.
Painswick naar Kings Stanley, 14,5 km.
De route voert je over Scottsquarr Hill en Haresfield Beacon, twee geweldige uitzichtpunten.

Dag 8.
Kings Stanley naar Wotton under Edge, 21 km.
Via Coaley Peak bereikt de Cotswold Way bij Frocester Hill weer de rand van de Cotswolds.

Landschap op de Cotswold Way

Het landschap in de Cotswolds

Dag 9.
Wotton-under-Edge naar Sodbury, 17,5 km.
In Old Sudbury voert de route door de kerkpoort en over het kerkhof!

Dag 10.
Sodbury naar Cold Ashton, 14,5 km.
Vandaag loop je langs Dyrham Park, een van de bezittingen van de National Trust. Het is een statig huis gebouwd tussen 1691 en 1702, met een hertenpark.

Dag 11.
Cold Ashton naar Bath, 16 km.
Let op: aankomst in Bath niet op vrijdag of zaterdag! In de oude stad Bath is veel te zien, waaronder de beroemde Abbey en natuurlijk de baden. Een extra dag is in deze stad een aanrader.

Dag 12.
Vertrek.

2019-12-06T19:38:44+00:00

5 reacties

 1. Roland Vanherle en Lizette Pauli 24 juli 2017 om 20:22 - Antwoorden

  Engeland – The Cotswolds Way

  We zijn net terug van een prachtige wandelvakantie. Het was onze eerste reis die we via Travellers boekten. Het arrangement voldeed op alle vlakken. De dagelijkse wandelafstanden waren mooi evenredig verdeeld. De uitgekozen B&B’s waren verzorgd en werden uitgebaat door behulpzame en vriendelijke mensen. Kortom een echte aanrader!

 2. Anneke 8 augustus 2016 om 15:38 - Antwoorden

  Engeland – Cotswold Way
  Heerlijk wandelpad in prachtige omgeving. Wij hebben er 10 dagen over gedaan. Vertrokken elke ochtend om ongeveer 9 uur en waren om 16.00 uur bij de volgende B&B. Onderweg tijd genoeg voor bezichtigingen ( Broadway Tower, Sudely castle, Dyrham Park).
  Travellers heeft het prima voor ons geregeld. Ik had gevraagd om 10 ongeveer gelijke stukken en dat werd goed geregeld.
  Vorig jaar Offa’s Dyke Path gelopen. Cotswold Trail is eenvoudiger (en korter).

 3. Reinoud van Mens 3 augustus 2016 om 14:03 - Antwoorden

  Engeland – Cotswold Way
  We hebben een voortreffelijke vakantie gehad in Engeland, de Cotswold way. Er was een klein probleempje, maar dat is door Travellers uitstekend opgelost. Prima organisatie.

 4. Rob en Wil 18 juni 2012 om 20:44 - Antwoorden

  Bestemming/onderwerp: Cotswold Way 163 km (Engeland) 1 – 10 juni 2012

  Wij liepen de tocht in 10 dagen. Andere wandelaars die wij spraken deden het in 8 dagen, maar zij hadden een paar dagen van 25 of meer km’s. Teveel van het goede op onze leeftijd.
  We hadden helaas slecht weer. Heel veel regen, maar gelukkig goede regenkleding.
  De afstanden waren goed te doen, zij het dat we op één dag in de storm en in de regen een berg op moesten, waarvan de paden spekglad waren. Onze stokken zorgden ervoor dat we op de been bleven, anders waaiden we gewoon de berg weer af. Struggle for life!
  De B & B’s waren goed tot zéér goed (op één na) en de mensen waren erg vriendelijk.
  De flora in deze tijd van het jaar is adembenemend mooi. Bloemrijke weilanden met de mooiste orchideeën, die in Nederland al lang niet meer voorkomen en nog veel meer moois. Echt genieten.
  En tussen de buien door toch nog wat mooie foto’s kunnen maken. In een donker bos knaloranje zwavelzwammen op een dode boom.
  Af en toe ontbrak er een markering. We hebben een paar keer een uur vertraging gehad vóór we weer op de goede route zaten.
  De organisatie door Travellers was prima. Zij zijn trouwens voor zover ik weet de enige wandelorganisatie in Nederland met de Cotswold Way in het pakket.
  (Wij hebben ook veel tochten via SNP gelopen).
  De Cotswolds is/zijn een ontzettend leuk stukje Engeland. In de dorpjes lijkt de tijd 50 jaar te hebben stilgestaan. Een heel leuk sfeertje. Het eten in de pub was ook meestal goed. Ondanks het slechte weer hebben we een mooie vakantie gehad.

 5. Marleen Huisman 30 augustus 2010 om 19:48 - Antwoorden

  Bestemming/onderwerp: Cotswold Way

  Als je nog nooit meegedaan hebt met zo’n wandeling, moet je even zelf ervaren wat de moeilijkheidsgraad van drie sterren betekent. En gelukkig, het was goed te doen.
  Wat was dit een mooie tocht.
  Eenmaal thuis bleken we 600 foto’s gemaakt te hebben van onze mooie omgeving waarin we gelopen hadden. En zo leuk verrassend telkens.
  Vooral het lopen door de korenvelden en de grasvelden was prachtig. Schapen, koeien, paarden, ze blijken allemaal al gewend te zijn aan loslopende wandelaars. Ze keken amper op.
  Het was ook echt leuk klimmen, niet te zwaar maar wel even werken om weer een top te bereiken. Door het vele klim- en daalwerk liep je niet altijd 5 km per uur maar ook dat went. De sporen waren duidelijk en als we het eens niet wisten, hadden we nog de grote kaart. We hadden het gevoel regelmatig in de Middeleeuwen te lopen, zo idyllisch zagen de dorpjes eruit.

  Jammer dat ze niet autovrij waren, maar er moet ook in geleefd worden. Maar ook parken, kastelen, er was onderweg ook genoeg te beleven. Vandaar dat we het aantal dagen en kilometers zo prima vonden. Je kon nog wat meer doen dan wandelen alleen.
  De Bed en Breakfasts waren elke keer weer anders, maar heel erg goed en stijlvol. En had je een keer een krappe kamer, dan had je weer een geweldig ontbijt.
  Altijd zeer vriendelijke gastvrouwen en gastheren. Bij het laatste Bed en Breakfast-huis werden zelfs onze wandelschoenen voor ons gedroogd zonder dat we erom hoefden te vragen. En de hele reis geen omkijken naar de bagage.Die stond telkens al weer klaar op de nieuwe locatie.
  Echt een aanrader voor iedereen die van inspannend en ontspannen wandelen houdt en vooral ook zorgeloos op vakantie wil gaan. Heerlijk!

Laat hier een reactie achter

STO Garant

Dit aanbod valt onder de garantie van STO Garant.
Je kunt de voorwaarden van deze garantieregeling vinden op de website van STO Garant (www.sto-garant.nl/downloads).