Trektocht East Highland Way

De East Highland Way is een nieuwe uitdaging om te wandelen in Schotland. Deze lange afstandsroute voert je dwars door de ruige Schotse Hooglanden. Je begint in Fort William aan de voet van de Ben Nevis en eindigt ca 130 kilometer in Aviemore aan de rand van het nationale park de Cairngorm Mountains.

Een week trek je door de indrukwekkende natuur van de Hooglanden: door de bossen van Glen Spean, langs de River Spean en de Laggan Dam. Je loopt langs Loch Laggan en het fraaie Ardverike House (bekend van “Monarch of the Glen”). In het onbewoonde en desolate Glen Banchor loop je langs ruïnes die dateren uit de 18e en 19e eeuw. Later wandel je langs de imposante Ruthven Barracks. Het hele gebied kent een rijke dierenwereld.

Deze trektocht wordt nog weinig belopen. Veel andere wandelaars zul je onderweg dan ook niet tegenkomen. Je kunt de route ook voor 8 dagen boeken: zie onder knop ‘meer info’.

Accommodatie

Je overnacht in geselecteerde gastvrije B&B’s. De accommodatie op de route is beperkt en soms is er een transfer nodig omdat een etappe eindigt op een plek waar geen accommodatie is. Deze transfers zijn inbegrepen.
De route is – nog – niet gemarkeerd. Je moet behoorlijk goed kunnen kaartlezen en je kunnen oriënteren. Geen aankomst in Aviemore op vrijdag of zaterdag.

  • Kamers met eigen sanitair
  • Kleinschalig
  • Gastvrij
  • Contact met de eigenaren
  • Engels gesproken
  • Hond niet toegelaten

Dagprogramma East Highland Way

Dag 1.
Aankomst in Fort William.

Dag 2.
Lijnwandeling Fort William – Spean Bridge: 18,5 km.
Bij vertrek heb je een mooi zicht op de Ben Nevis, met 1344 m. de hoogste berg van Groot Brittannië. In Spean Bridge kom je langs het grote Commando Memorial.

Dag 3.
Lijnwandeling Spean Bridge naar Fersit: 21 km.
De East Highland Way voert je eerst over de Spean Bridge Forest Trail. Je volgt voor een groot deel de River Spean, afwisselend door loofbos en open terrein. Aan het eind transfer terug naar Spean Bridge.Wandelen over de East Higland Way

Dag 4.
Lijnwandeling Fersit naar Feagour: 27,5 km.
Transfer naar Fersit. Een lange, maar relatief makkelijke wandeling. Je wandelt langs 2 prachtige meren: Loch Moy en Loch Laggan met onderweg prachtige uitzichten op bergtoppen.

Dag 5.
Lijnwandeling Feagour naar Laggan: 8 km.
Een korte landschappelijk boeiende wandeling. Je hebt tijd genoeg om eerst een bezoek te brengen aan de Falls of Pattack. Een mooi pad voert je bergop naar het oude Pictische Fort van Dun Da Lamh.

Dag 6.
Lijnwandeling Laggan naar Newtonmore: 16 km.
Een spectaculaire wandeldag door het verlaten Glen Banchor. Onderweg moet je de River Calder oversteken of misschien doorwaden. In geval van hoogwater hebben we een alternatieve route.

Dag 7.
Lijnwandeling Newtownmore naar Kincraig: 20 km.
Je steekt de River Spey over waarna je uitkomt bij de imposante ruïnes van de Ruthven Barracks. Uiteindelijk daal je af naar het Insh Mashes National Nature Reserve, dat behoort tot één van de belangrijkste Wetlands in Europa.schotland, East Highland Way: Ruthven Barracks

Dag 8.
Lijnwandeling Kincraig naar Aviemore: 17 km.
Op de laatste etappe van de East Highland Way wandel je eerst langs een Sculpture Park en later langs het Loch an Eilein Castle dat in het Loch is gebouwd. Door het Caledonian Pine Forest van het Rothiemurchus Estate loop je naar je eindbestemming: het levendige Aviemore.

Dag 9.
Vertrek na het ontbijt. Aviemore is een leuke plaats om één of twee dagen extra te blijven om in de Cairngorms te wandelen.

Interessant links: