East Highland Way

Trektocht East Highland Way

De East Highland Way is een nieuwe uitdaging om te wandelen in Schotland. Deze lange afstandsroute voert je dwars door de ruige Schotse Hooglanden. Je begint in Fort William aan de voet van de Ben Nevis en eindigt ca 130 kilometer in Aviemore aan de rand van het nationale park de Cairngorm Mountains.

Een week trek je door de indrukwekkende natuur van de Hooglanden: door de bossen van Glen Spean, langs de River Spean en de Laggan Dam. Je loopt langs Loch Laggan en het fraaie Ardverike House (bekend van “Monarch of the Glen”). In het onbewoonde en desolate Glen Banchor loop je langs ruïnes die dateren uit de 18e en 19e eeuw. Later wandel je langs de imposante Ruthven Barracks. Het hele gebied kent een rijke dierenwereld.

Deze relatief nieuwe route wordt nog weinig belopen. Veel andere wandelaars zul je onderweg dan ook niet tegenkomen. Je kunt de route ook voor 10 dagen boeken: zie onder knop ‘meer info’.

Accommodatie

Je overnacht in geselecteerde gastvrije B&B’s. De accommodatie op de route is beperkt en soms is er een transfer nodig omdat een etappe eindigt op een plek waar geen accommodatie is. Deze transfers zijn inbegrepen.
De route is – nog – niet gemarkeerd. Je moet behoorlijk goed kunnen kaartlezen en je kunnen oriënteren.

 • Kamers met eigen sanitair
 • Kleinschalig
 • Gastvrij
 • Contact met de eigenaren
 • Engels gesproken
 • Hond niet toegelaten

Dagprogramma East Highland Way

Dag 1.
Aankomst in Fort William.

Dag 2.
Lijnwandeling Fort William – Spean Bridge: 18,5 km.
Bij vertrek heb je een mooi zicht op de Ben Nevis, met 1344 m. de hoogste berg van Groot Brittannië. In Spean Bridge kom je langs het grote Commando Memorial.

Dag 3.
Lijnwandeling Spean Bridge naar Fersit: 21 km.
De East Highland Way voert je eerst over de Spean Bridge Forest Trail. Je volgt voor een groot deel de River Spean, afwisselend door loofbos en open terrein. Aan het eind transfer naar je accommodatie.Wandelen over de East Higland Way

Dag 4.
Lijnwandeling Fersit naar Feagour: 27,5 km.
Een lange, maar relatief makkelijke wandeling. Je wandelt langs 2 prachtige meren: Loch Moy en Loch Laggan met onderweg prachtige uitzichten op bergtoppen.

Dag 5.
Lijnwandeling Feagour naar Laggan: 8 km.
Een korte landschappelijk boeiende wandeling. Je hebt tijd genoeg om eerst een bezoek te brengen aan de Falls of Pattack. Een mooi pad voert je bergop naar het oude Pictische Fort van Dun Da Lamh.

Dag 6.
Lijnwandeling Laggan naar Newtonmore: 16 km.
Een spectaculaire wandeldag door het verlaten Glen Banchor. Onderweg moet je de River Calder oversteken of misschien doorwaden. In geval van hoogwater hebben we een alternatieve route.

Dag 7.
Lijnwandeling Newtownmore naar Kincraig: 20 km.
Je steekt de River Spey over waarna je uitkomt bij de imposante ruïnes van de Ruthven Barracks. Uiteindelijk daal je af naar het Insh Mashes National Nature Reserve, dat behoort tot één van de belangrijkste Wetlands in Europa.schotland, East Highland Way: Ruthven Barracks

Dag 8.
Lijnwandeling Kincraig naar Aviemore: 17 km.
Op de laatste etappe van de East Highland Way wandel je eerst langs een Sculpture Park en later langs het Loch an Eilein Castle dat in het Loch is gebouwd. Door het Caledonian Pine Forest van het Rothiemurchus Estate loop je naar je eindbestemming: het levendige Aviemore.

Dag 9.
Vertrek na het ontbijt. Aviemore is een leuke plaats om één of twee dagen extra te blijven om in de Cairngorms te wandelen.

Interessant links:

2019-01-14T20:19:49+00:0019 februari 2015|4 Reacties

4 reacties

 1. V Jongen 7 juni 2017 om 11:41 - Antwoorden

  Schotland – East Highland Way

  East Highland Way gelopen begin juli in mijn eentje. Prima accommodaties waarbij je soms meerdere nachten in 1 B&B verblijft ivm geringe beschikbaarheid van B&B’s in het gebied. Je wordt dan naar vorig eindpunt gebracht. Prima kaarten met soms weinig ‘routemarkers’ onderweg vergeleken met bijvoorbeeld de west highland way. Je komt relatief weinig andere wandelaars tegen en dat is juist een van de charmes van deze relatief minder bekende maar mooie wandelroute! Wandelterrein is qua zwaarte prima te doen. Prima georganiseerd door Travellers en juiste informatievoorziening van te voren. Als je van wandelen in Schotland houdt een absolute aanrader!

 2. Teartse van der Zee 23 mei 2013 om 21:56 - Antwoorden

  Bestemming/onderwerp: Schotland – East Highland Way

  Geachte lezers,

  Van 11 t/m 19 mei bovengenoemde route in Schotland gelopen. Tocht bestaat uit 7 dagen lopen. Gemiddeld prachtige landschappen. Op de heuvels lag sneeuw; werkelijk een prachtig gezicht. Erg eenzame gebieden en wegen/paden. Je kwam vaak maar een paar mensen onderweg tegen. Ook weinig horeca onderweg. De eerste dag was een afknapper, omdat de hele dag het irritante geluid van een snelweg te horen was. De andere dagen wel veel rust en stilte, met als hoogtepunt dag 5 met de wandeling over Glen Banchor. Zeer uitdagend was het een aantal keren moeten oversteken van een rivier door middel van steenhoppen.
  De adressen en het bagagevervoer waren prima in orde. De Schotten zijn zeer aardig. Zwak punt van deze reis is de onderverdeling van de totale afstand over de diverse dagen. De trajecten op de dagen 3 en 6 van respectievelijk 27,5 en 26 km zijn erg lang en soms nogal saai. Dag 4 is met 8 km weer heel erg kort. Aan die verdeling zou in de toekomst toch iets gewijzigd moeten worden.

 3. Julie 8 mei 2013 om 22:42 - Antwoorden

  Bestemming/onderwerp: East Highland Way, Schotland

  Finished the EHW last week (28 April-4 May), 144km altogether. The weather was awfully wet and cold for the time of year, and we couldn’t cross the AltnammBruach, but otherwise we did well. We liked the boggy Glen Banchor! The accomodations along the way were very friendly. It was a WONDERFUL trail. We had a great week!! Julie and Jacco from the Netherlands.

 4. Lizette van Overdijk 7 augustus 2012 om 21:09 - Antwoorden

  Bestemming/onderwerp: Schotland, East highland way

  Nieuwe route waarbij de bewegwijzering nog ontbreekt. We hebben vaak moeten zoeken welke richting we op moesten, dat maakt het wel extra avontuurlijk. De eerste dag staat in het teken van de stad uit komen, erg veel lawaai, je loopt lange tijd langs een hele drukke weg. De tweede dag is in onze ogen de mooiste, met ""lord of the rings landschappen"". De derde dag is een de langste waarbij het begin en het einde erg mooie landschappen heeft. De vierde kun je lopen maar je kunt ook een rustdag nemen, dat is wel leuk, die keuze middenin. Het laatste gedeelte geeft alleen maar mooie landschappen met veel stukken waarbij je moet hoppen over de stenen in het water. Een aanrader voor mensen die van rust houden want nog maar weinig mensen lopen deze route.

Laat hier een reactie achter