Natuurpark Zuid Eifel

Wandelen in het Natuurpark Zuid Eifel

Het Duits-Luxemburgs Natuurpark is een grensoverschrijdend natuurpark. Het Duitse gedeelte hiervan is de Zuid Eifel.

Het gebied kent een aantal hooggelegen plateaus, waar rivieren omheen stromen. De randen van deze plateaus worden deels gevormd door grillig afgebroken rotsformaties. Veel wandelingen gaan over, langs en tussen deze rotsen, wat regelmatig spectaculaire en vaak smalle paden oplevert. Het Müllertal in Luxemburg – ook wel Klein Zwitserland genoemd – is hiervan een bekend voorbeeld, maar ook de Teufelsschlucht vlakbij de accommodatie. In beide spectaculaire gebieden hebben we een wandeling beschreven.

De uitvalsbasis voor de wandelingen is het kleine en rustig gelegen dorpje Prümzurlay. Een keer een dag niet lopen? De fraaie stad Trier ligt op slechts 30 km en Luxemburg stad op 50 km.

Accommodatie

Je logeert in een klein charmant familiehotel, dat vijf 2-persoons kamers heeft. Het ligt op een heerlijk stille plek boven in het dorp en je hebt een fraai uitzicht over het dal. Met mooi weer kun je buiten op het terras zitten.

 • Moderne kamers met eigen sanitair
 • Rustige ligging
 • Goede keuken
 • Duits gesproken
 • Hond welkom

Programma Natuurpark Zuid Eifel

Wandeling 1.
Rondwandeling Schloss Weilerbach; 10 km.
Vanuit het dorpje Ferschweiler (3 km met de auto) kun je een eerste inloopwandeling maken naar het fraaie Schloss Weilerbach.Wandelen tussen de rotstorens in de Teuffelschlucht

Wandeling 2.
Rondwandeling Teufelsschlucht: 14, 17 of 21 km.
Vanuit de accommodatie is het maar een paar kilometer lopen naar de Teufelsschlucht, een van de spectaculaire wandelgebieden hier in de Zuid Eifel. Langs, tussen en over indrukwekkende rotsformaties klim je uiteindelijk omhoog naar het plateau. Later kijk je uit over de Sûre die de grens vormt met Luxemburg. Aan de overkant ligt Echternach.

Wandeling 3.
Rondwandeling Eisenach; 13 of 16 km (of langer).
Een wandeling in stilte en rust langs akkers en weilanden met weidse uitzichten over het omringende landschap.

Wandeling 4.
Rondwandeling Holsthum; 11 of 19 km.
Een steile klim gelijk vanaf het hotel brengt je naar de kasteelruïne van Prümzurlay. Vanuit de ruïne heb je een mooi uitzicht over het dal van de Prüm. Later op de wandeling kom je bij de kapel ‘Klause Schankweiler’, diep verscholen in het bos.Brug over de Prüm in de Zuid Eifel

Wandeling 5.
Rondwandeling Minden: 12 of 17 km.
Een 2-landen tocht, een stukje Duitse Zuid Eifel en een stuk Luxemburg. Je loopt door een intiem bos, passeert de rivier de Sûre en later loop je over een smal pad hoog boven het dal.

Wandeling 6.
Rondwandeling Mullertal; 13, 16 of 21 km.
Een dag stappen in Luxemburg in het beroemde Müllertal. Gewoon heel spectaculair: smalle paadjes, klimmen, dalen, nauwe doorgangen, trappen, ladders en bizarre rotsformaties, soms tientallen meters recht boven je.

2019-01-23T10:20:30+00:0013 februari 2015|30 Reacties

30 reacties

 1. Thea Altorf 29 juli 2018 om 08:48 - Antwoorden

  Duitsland – Zuideifel

  In juli naar de Zuideifel gereist, we hebben er 7 wandelingen gemaakt. Wat een prachtige natuur! Iedere wandeling was weer een verassing. Het pension was zeer goed en de maaltijden prima verzorgd door de lieve gastvrouw. Een aanrader voor iedereen die van de natuur en rust houdt.

 2. Marc 11 mei 2018 om 14:26 - Antwoorden

  Duitsland – Zuideifel 16 tot 20 april 2018.

  Prachtige wandelingen, goede beschrijvingen en kaarten. Erg genoten, we hadden het weer wel echt mee (volop zon en geen regen). Begin van de lente, alles was fris groen, maar de bossen zijn dan nog heerlijk open. Reebok is het bos gezien. Klimmen over en langs rotsen maar ook lieflijke rivierdalletjes. Prima accommodatie, degelijk klassiek Duits.

 3. Eduard 10 mei 2018 om 09:53 - Antwoorden

  Duitsland – Zuideifel

  De onderstaande reactie ontvingen we deze week van wandelaars die op stap zijn geweest in de Zuid Eifel

  “Over de wandelroutes:
  Schitterende routes, met zorg uitgezet. De 1e wandeling was het even puzzelen aan het eind wat precies de route was, maar dat was wellicht ook een kwestie van inkomen. De volgende dagen begrepen we de opzet van de routes steeds beter.

  Over de acco:
  Het verblijf was top. Duits degelijk. Een beetje old skool maar dat droeg juist bij aan de beleving.

  Meest positief:
  De zorgvuldigheid van het geheel. Goed pension, keurig geprinte kaarten, routebeschrijvingen, een uitgebreide uitleg en alternatieven voor slechte dagen, een mapje om alles in te stoppen. We waren aangenaam verrast.”

 4. Jasper de Kogel 24 juli 2017 om 12:49 - Antwoorden

  Duitsland – Zuideifel

  Met de auto ben je er snel genoeg om de eerste dag al een mooie wandeling te maken naar Weilerbach. De volgende twee dagen hebben we ons heerlijk sportief afgemat met twee langere, afwisselende wandelingen via de Teuffelsschlucht en door het Müllerthal in Luxemburg. Voor vertrek op de vierde dag nog een ommetje Holsthum.
  Allemaal boeiende wandelingen, waarna je heerlijk met een drankje in de tuin kunt nagenieten. Mevrouw Haller is een fijne gastvrouw!

 5. Gwen Ritsma 13 juli 2017 om 07:46 - Antwoorden

  Duitsland – Zuideifel

  In juli hebben mijn zus en ik gewandeld in de Zuid-Eiffel. Het is een prachtig wandelgebied waar bosgebied, akkers en kleine dorpjes zich afwisselen. De warme gastvrijheid van de eigenaresse en de heerlijk vers gekookte maaltijden zijn de kers op de taart als je terug komt van een mooie wandeling.Wij hebben een heerlijke week gehad waarin we helemaal tot rust zijn gekomen. Het is een aanrader!

Laat hier een reactie achter