Natuurpark Zuid Eifel

Wandelen in het Natuurpark Zuid Eifel

Het Duits-Luxemburgs Natuurpark is een grensoverschrijdend natuurpark. Het Duitse gedeelte hiervan is de Zuid Eifel.

Het gebied kent een aantal hooggelegen plateaus, waar rivieren omheen stromen. De randen van deze plateaus worden deels gevormd door grillig afgebroken rotsformaties. Veel wandelingen gaan over, langs en tussen deze rotsen, wat regelmatig spectaculaire en vaak smalle paden oplevert. Het Müllertal in Luxemburg – ook wel Klein Zwitserland genoemd – is hiervan een bekend voorbeeld, maar ook de Teufelsschlucht vlakbij de accommodatie. In beide spectaculaire gebieden hebben we een wandeling beschreven.

De uitvalsbasis voor de wandelingen is het kleine en rustig gelegen dorpje Prümzurlay. Een keer een dag niet lopen? De fraaie stad Trier ligt op slechts 30 km en Luxemburg stad op 50 km.

Accommodatie

Je logeert in een klein charmant familiehotel, dat vijf 2-persoons kamers heeft. Het ligt op een heerlijk stille plek boven in het dorp en je hebt een fraai uitzicht over het dal. Met mooi weer kun je buiten op het terras zitten.

 • Moderne kamers met eigen sanitair
 • Rustige ligging
 • Goede keuken
 • Duits gesproken
 • Hond welkom

Programma Natuurpark Zuid Eifel

Wandeling 1.
Rondwandeling Schloss Weilerbach; 10 km.
Vanuit het dorpje Ferschweiler (3 km met de auto) kun je een eerste inloopwandeling maken naar het fraaie Schloss Weilerbach.Wandelen tussen de rotstorens in de Teuffelschlucht

Wandeling 2.
Rondwandeling Teufelsschlucht: 14, 17 of 21 km.
Vanuit de accommodatie is het maar een paar kilometer lopen naar de Teufelsschlucht, een van de spectaculaire wandelgebieden hier in de Zuid Eifel. Langs, tussen en over indrukwekkende rotsformaties klim je uiteindelijk omhoog naar het plateau. Later kijk je uit over de Sûre die de grens vormt met Luxemburg. Aan de overkant ligt Echternach.

Wandeling 3.
Rondwandeling Eisenach; 13 of 16 km (of langer).
Een wandeling in stilte en rust langs akkers en weilanden met weidse uitzichten over het omringende landschap.

Wandeling 4.
Rondwandeling Holsthum; 11 of 19 km.
Een steile klim gelijk vanaf het hotel brengt je naar de kasteelruïne van Prümzurlay. Vanuit de ruïne heb je een mooi uitzicht over het dal van de Prüm. Later op de wandeling kom je bij de kapel ‘Klause Schankweiler’, diep verscholen in het bos.Brug over de Prüm in de Zuid Eifel

Wandeling 5.
Rondwandeling Minden: 12 of 17 km.
Een 2-landen tocht, een stukje Duitse Zuid Eifel en een stuk Luxemburg. Je loopt door een intiem bos, passeert de rivier de Sûre en later loop je over een smal pad hoog boven het dal.

Wandeling 6.
Rondwandeling Mullertal; 13, 16 of 21 km.
Een dag stappen in Luxemburg in het beroemde Müllertal. Gewoon heel spectaculair: smalle paadjes, klimmen, dalen, nauwe doorgangen, trappen, ladders en bizarre rotsformaties, soms tientallen meters recht boven je.

2020-07-09T13:53:28+00:00

35 reacties

 1. Travellers 7 juli 2020 om 14:36 - Antwoorden

  Duitsland – Zuideifel

  Van 2 wandelaars ontvingen we de onderstaande reactie op hun verblijf in de Zuideifel:

  “We hebben vier dagen genoten van de Zuid Eifel. In een klein, gastvrij hotel met een ongemeen vriendelijke en heerlijk kokende eigenaar. Met als extraatje een kijkje in zijn gezinsleven, dat zich deels in de gelagkamer afspeelde.
  Het gebied is prachtig, zacht glooiend met een afwisseling van bossen en bebouwd land.
  Dat wij het voor elkaar kregen de laatste dag kompleet verkeerd te lopen en na een spectaculaire en vermoeiende wandeling in Echternach uit te komen, lag niet aan de routebeschrijving. We volgden domweg de verkeerde borden.”

 2. Gerard Stokkink 2 juli 2020 om 10:47 - Antwoorden

  Duitsland – Zuideifel

  Ik heb via Travellers deze wandelvakantie geboekt en heb afgelopen weekend (25 t/m 29 juni) route 1, 2, 4, 5 en 6 gelopen (106 km in 4 dagen). Goede informatie, mooi wandelgebied (heerlijk rustig), leuk familie hotel met gasvrij gezin.
  Deze vakantie is voor mij zeker een reden om vaker een vakantie te boeken via Travellers (verhouding prijs /kwaliteit is erg goed)!

 3. Peter Kuin 21 maart 2020 om 14:59 - Antwoorden

  Duitsland – Zuideifel

  Mooie wandelingen, waarbij de Teufelschlucht wel de mooiste was.
  Goed beschreven makkelijke wandelingen, gemoedelijk hotel met goed eten,goede kamer, mooi weer. Wat wil je nog meer?
  Vanwege de Corona crisis waren we de enige gasten in het hotel. En ook vanwege de Corona konden we wandeling nr 6 in Luxemburg niet doen: op de geplande dag werd de grens gesloten.
  Hebben we dus een reden om nog een keer terug te komen!

 4. Asschert 14 oktober 2019 om 10:24 - Antwoorden

  Duitsland – Zuideifel

  We hebben een paar prachtige wandelingen gemaakt. Vanwege de regen was het jammer dat we niet meer
  konden wandelen… het hotelletje was prima. Goed eten. Lunchpakket mochten we zelf klaarmaken. Jammer dat er de eerste dag niet aan drinken was gedacht. Maar na dat we dat gevraagd hadden was er de volgende dag wel water… maar wat afwisseling was leuk geweest. Er was wel altijd tijd voor een praatje en tips voor de volgende dag.

 5. Ineke Koele 13 september 2019 om 08:19 - Antwoorden

  Duitsland – Zuideifel

  Wij zijn hier van 7 tot 9 september geweest. Een prachtig wandelgebied. Helaas konden we maar 2 nachten boeken in Haus am Berg, maar in de directe omgeving is genoeg alternatief. Het Müllerthal kenden wij al, dus nu hebben we de Teufelsschlucht gedaan. Prachtig!
  Verder de klim naar de kasteelruïne en de Irreler watervallen. Veel regen, maar eigenlijk niet echt een probleem in het natuurpark. Prima kaarten en beschrijvingen. We gaan zeker binnenkort opnieuw heen

Laat hier een reactie achter

STO Garant

Dit aanbod valt niet onder de garantie van STO Garant.
Je kunt de voorwaarden van deze garantieregeling vinden op de website van STO Garant (www.sto-garant.nl/downloads).