Natuurpark Zuid Eifel

Wandelen in het Natuurpark Zuid Eifel

Het Duits-Luxemburgs Natuurpark is een grensoverschrijdend natuurpark. Het Duitse gedeelte hiervan is de Zuid Eifel.

Het gebied kent een aantal hooggelegen plateaus, waar rivieren omheen stromen. De randen van deze plateaus worden deels gevormd door grillig afgebroken rotsformaties. Veel wandelingen gaan over, langs en tussen deze rotsen, wat regelmatig spectaculaire en vaak smalle paden oplevert. Het Müllertal in Luxemburg – ook wel Klein Zwitserland genoemd – is hiervan een bekend voorbeeld, maar ook de Teufelsschlucht vlakbij de accommodatie. In beide spectaculaire gebieden hebben we een wandeling beschreven.

De uitvalsbasis voor de wandelingen is het kleine en rustig gelegen dorpje Prümzurlay. Een keer een dag niet lopen? De fraaie stad Trier ligt op slechts 30 km en Luxemburg stad op 50 km.

Accommodatie

Je logeert in een klein charmant familiehotel, dat vijf 2-persoons kamers heeft. Het ligt op een heerlijk stille plek boven in het dorp en je hebt een fraai uitzicht over het dal. Met mooi weer kun je buiten op het terras zitten.

 • Moderne kamers met eigen sanitair
 • Rustige ligging
 • Goede keuken
 • Duits gesproken
 • Hond welkom

Programma Natuurpark Zuid Eifel

Wandeling 1.
Rondwandeling Schloss Weilerbach; 10 km.
Vanuit het dorpje Ferschweiler (3 km met de auto) kun je een eerste inloopwandeling maken naar het fraaie Schloss Weilerbach.Wandelen tussen de rotstorens in de Teuffelschlucht

Wandeling 2.
Rondwandeling Teufelsschlucht: 14, 17 of 21 km.
Vanuit de accommodatie is het maar een paar kilometer lopen naar de Teufelsschlucht, een van de spectaculaire wandelgebieden hier in de Zuid Eifel. Langs, tussen en over indrukwekkende rotsformaties klim je uiteindelijk omhoog naar het plateau. Later kijk je uit over de Sûre die de grens vormt met Luxemburg. Aan de overkant ligt Echternach.

Wandeling 3.
Rondwandeling Eisenach; 13 of 16 km (of langer).
Een wandeling in stilte en rust langs akkers en weilanden met weidse uitzichten over het omringende landschap.

Wandeling 4.
Rondwandeling Holsthum; 11 of 19 km.
Een steile klim gelijk vanaf het hotel brengt je naar de kasteelruïne van Prümzurlay. Vanuit de ruïne heb je een mooi uitzicht over het dal van de Prüm. Later op de wandeling kom je bij de kapel ‘Klause Schankweiler’, diep verscholen in het bos.Brug over de Prüm in de Zuid Eifel

Wandeling 5.
Rondwandeling Minden: 12 of 17 km.
Een 2-landen tocht, een stukje Duitse Zuid Eifel en een stuk Luxemburg. Je loopt door een intiem bos, passeert de rivier de Sûre en later loop je over een smal pad hoog boven het dal.

Wandeling 6.
Rondwandeling Mullertal; 13, 16 of 21 km.
Een dag stappen in Luxemburg in het beroemde Müllertal. Gewoon heel spectaculair: smalle paadjes, klimmen, dalen, nauwe doorgangen, trappen, ladders en bizarre rotsformaties, soms tientallen meters recht boven je.

2020-07-22T13:04:13+00:00

40 reacties

 1. margo stols 9 september 2020 om 16:44 - Antwoorden

  Duitsland – Zuideifel

  Vanwege corona kon onze wandelvakantie naar Hadrians Wall niet doorgaan en werd het Zuideifel.
  Dank aan Eduard voor het meedenken.
  Wij vonden de Eifel verrassend mooi. Gevarieerde, avontuurlijke wandelingen, maar goed te doen. Fijn dat je kon kiezen uit meerdere afstanden.
  In Haus am Berg was het prima vertoeven, niks op aan te merken.
  Wij, zeven vriendinnen, hebben een topweek(je) (12-17 juli) gehad.

 2. Els Veenis 6 september 2020 om 07:27 - Antwoorden

  Duitsland – Zuideifel

  Een maand geleden heel fijn gewandeld in dit gebied, ondanks de hittegolf en Corona.
  Prachtige kloven met bos en uitzichten. Ook voor 60 plussers als wij goed te doen. Routes waren makkelijk in te korten.
  Heel lekker vegetarisch gegeten in het hotel.

 3. Cora van Horssen 3 augustus 2020 om 14:00 - Antwoorden

  Duitsland – Zuideifel

  We hebben een hele mooie week gehad in de Zuid Eifel. Het gebied is prachtig en de wandelingen zijn goed te doen. Door de spectaculaire rotsen en omgeving hield ook onze 9 jarige dochter een wandeling van 20 km prima vol.
  Het was heerlijk om na een dag wandelen in hotel uit te blazen met lekker eten en lekkere toetjes.

 4. S.Jasperse 29 juli 2020 om 09:31 - Antwoorden

  Duitsland – Zuideifel

  Ik heb een heerlijke wandelweek gehad in dit gebied.
  De wandelingen waren gevarieerd: qua landschap, natuur en zwaarte. Voor iedere wandeling was er een duidelijke beschrijving en kaartmateriaal.

  Haus am Berg was een fijne plek om te verblijven: gastvrij, goed ontbijt, lekkere maaltijden en heel fijn dat een lunchpakket gemaakt kon worden. Ik kon ook iedere dag mijn thermosfles met heet water laten vullen om mee te nemen.

  Kortom: goed verzorgd op alle gebieden.

 5. Dominique Respens 27 juli 2020 om 12:34 - Antwoorden

  Duitsland – Zuideifel

  We hebben waarlijk genoten van het wandelen en ons verblijf in Haus am Berg (5 overnachtingen). Vraag een kamer aan de achterzijde van het hotel, dan heb je een mooi uitzicht op de vallei en het dorp en bovendien is er een klein terrasje om te genieten van dit uitzicht.
  Het verblijf in Haus am Berg was zeer aangenaam, met zeer gastvrije ontvangst en lekker eten, de dessertjes waren top.
  De Zuid Eifel is een heerlijk en ook verrassend gebied, glooiend landschap, met bossen en weilanden. Vooral de wandelingen in de kloven zijn spectaculair (best op weekdagen te doen, tijdens het weekend is het er drukker).
  De Mullerthal wandeling was deels omgeleid, waardoor we het mooiste deel in de kloof niet konden lopen. Dat werd wel gecompenseerd door de wandeling in de Teufelschlucht en we hebben evenzeer genoten van het bezoek aan het dinosauriërpark, interessant voor groot en klein.

Laat hier een reactie achter

STO Garant

Dit aanbod valt niet onder de garantie van STO Garant.
Je kunt de voorwaarden van deze garantieregeling vinden op de website van STO Garant (www.sto-garant.nl/downloads).