Sneeuwschoenlopen Oostenrijk – Steiermark

Hou je van wandelen, winter en stilte, dan is sneeuwschoenlopen een ideale wintersport waar je veel plezier aan zult beleven.
Sneeuwschoenen bind je eenvoudig onder je (hoge) wandelschoenen en je trekt een paar gamaschen aan. Verder heb je alleen nog een paar stokken nodig voor je balans en dan ga je; genieten van de prikkelend koude winterlucht en de immense witte stilte van een besneeuwde bergwereld!
Gebruik van sneeuwschoenen en stokken is inbegrepen.

Sneeuwschoenlopen is vergelijkbaar met ‘normaal’ wandelen. Alleen als je voorop loopt om in verse diepe(re) sneeuw het spoor te maken is dat wel een stuk zwaarder.
We organiseren deze sneeuwschoenreizen samen met Sneeuwhaas, die voor de uitvoering van het programma zorgt.

Deze sneeuwschoenreis is bij uitstek geschikt voor liefhebbers van rust, stilte en imposante natuur. De Tauplitzalm bevindt zich in het Steierische Salzkammergut in de provincie Steiermark, een vrij onbekende bestemming. De Tauplitzalm ligt op een autovrije hoogvlakte met pittoreske meertjes tussen het ruige kalkgebergte. Een van de reizen is met de voorjaarsvakantie.

  • Gastvrij hotel met goede en deels traditionele keuken
  • Hotel heerlijk rustig gelegen op de autovrije Tauplitzalm
  • Finse- en infrarood sauna, stoombad en zwembad.
  • 1-persoonskamer mogelijk
  • Ervaren begeleiding
  • Facultatief 1x een meer uitdagende tocht o.l.v. lokale gids
  • Reis per trein

Accommodatie

Sneeuwschoenwandelen vanuit Hotel Kirchenwirt

We logeren deze week in het bijzonder mooi gelegen wandel- en sporthotel Reischl’s (voorheen Kirchenwirt) met panoramische uitzichten. Het wordt gerund door de gastvrije familie Reischl die deels oorspronkelijke tradities in ere houdt waaronder klederdracht en een traditionele keuken.
Reischl’s is een driesterren hotel en lid van de ‘qualitätsgeprüften Best Alpine Wander-hotels´.

Sneeuwwandel programma.

❆❆
STEI 02: 28 jan – 03 feb (vertrek zondag!)
ca. 4-5 wandeluren per dag, ca. 400 – 600 meter ↗ en/of ↘ en → 7 – 12 km.

❆❆
Stei 01: 06 jan – 13 jan

ca. 5-6 wandeluren per dag, ca. 500 – 800 meter ↗ en/of ↘ en → 10 – 15 km.

Dagprogramma:
Dag 1.
Vertrek vroeg in de ochtend per trein uit Utrecht / Arnhem naar Bad Mitternberg.
Aankomst in de avond en aansluitend transfer naar Tauplitzalm, waarbij we het laatste stukje naar het hotel moeten lopen.

Dag 2 – 07. Sneeuwwandelingen
Per dag wordt er gekeken welke tocht er gemaakt kan worden. De reisbegeleider is een ervaren sneeuwschoenwandelaar die de bergen goed kent. De weersverwachting en sneeuwcondities zijn bepalend voor de keuze.
Sommige wandelingen vertrekken vanaf het hotel, maar soms beginnen op een andere plek. Het vervoer daarvoor is inbegrepen. Ook kan er een enkele keer gebruik gemaakt worden van een kabelbaan. De kosten hiervoor zijn niet inbegrepen.
Op één van de wandeldagen kun je kiezen voor een zwaardere wandeling van ca 5,5, uur o.l.v. een lokale gids.
Op dag 2 krijg je ook instructie over het gebruik van de veiligheidsmaterialen.

Mogelijke sneeuwschoentochten:

=> Tauplitzalm Hochklamm
Een ontspannen rondwandeling om de Hochklamm, over het hoogplateau en de zuidelijke hellingen, met weidse uitzichten. De Hochklamm is een glooiende verheffing op het plateau. Hier, aan de boomgrens, groeien verstrooid en in kleine groepjes diverse, soms grillig vergroeide of kleine dennenbomen. Van boven zien we het dorp Tauplitz onder ons liggen. Bij helder weer zien we in de verte de bijna 3000 meter hoge Dachstein met zijn gletsjers.

=> Steirer- en Schwarzensee
sneeuwschoenlopen oostenrijk SteiermarkEen langere rondwandeling langs bevroren, wit besneeuwde meren die in de glooiende hoogvlakte ingebed liggen. Onze route loopt langs pittoreske almhutten die in de winter niet gebruikt worden en een goede plek zijn om buiten te pauzeren.

=> Tauplitz waterval
Vandaag bezoeken we de fraaie en mogelijk bevroren waterval in het dal van de Grimmingbach. We sneeuwschoenlopen door een landschap met weilanden en dichte bossen. Uiteindelijk wordt het dal smaller en vormt een kloof. Vanaf de hellingen hebben we zicht op de wijde en smalle dalen, het dorpje Tauplitz en de omliggende bergen. In het kleine authentieke Tauplitz kunnen we stoppen voor een drankje. Afhankelijk van de route die we nemen gaan we omhoog of omlaag met de stoeltjeslift.

=> Ödertörl – Salzatal
Via de ‘Großsee’ lopen we naar de steile bergpas, het ‘Ödertörl‘. De Salza ontspringt vlak onder de ‘Schneiderkogel’ om daar meteen weer te verdwijnen in een 500m lange ondergrondse rivier. Naarmate we verder afdalen in het dal zien we de ‘Salza’ weer boven de grond uitkomen, het dal wordt wijder en steeds lieflijker met glooiende almweides. Met busjes gaan we terug naar de ‘Tauplitzalm’.

=> Rabenkögel
Voor deze wandeling in combinatie met de skibus kunnen we kiezen uit diverse routes. In principe lopen we zuidelijk of noordelijk langs de ‘Rabenkögel’, omhoog of omlaag en zelfs rond de ‘Rabenkögel’ is mogelijk. De wandelpaden gaan door dichte bossen en over kleine almen.

=> Lawinenstein (1.965m)
Deze top is de hoogste op de Tauplitzalm en een ‘must’ vanwege het naar alle windrichtingen fenomenale uitzicht. Het is een ontspannen wandeling op hoogte. Onderweg zijn er diverse mogelijkheden om op een terras voor een berghut wat te drinken en te genieten van de witte bergwereld. Vanaf de top van de Lawinenstein kunnen we bijna al onze wandelroutes van deze week zien.

=> Sturzhahn – Steirertor
Nadat we vanuit het hotel de Steirerseehutten zijn gepasseerd, zien we rechts van ons de Steierersee liggen en linksboven de indrukwekkende kalkrotsen van de Sturzhahn. We wandelen hier je middenin een bijzonder indrukwekkende bergwereld, tussen rotsen en het meer.

=> Rondwandeling Tauplitzalm
Een ontspannen rondwandeling over het plateau met zijn zes meertjes. Afwisselend lopen we door dichte en meer open begroeiing en langs de bevroren meertjes.

Dag 08.
Vroeg in de ochtend transfer naar het station en aansluiten met de trein terug naar Nederland. Uitstappen kan in Arnhem of Utrecht.

Bekijk ook onze andere sneeuwschoenwandelvakanties.
Italië – Dolomieten
Oostenrijk – Tirol
Oostenrijk – Hohe Tauern