Trektocht Vogezen

Aan de oostkant van de Vogezen vind je de hoogste toppen en de ‘Haute Chaumes’, waarop in de zomer de Vosgiennes koeien rondlopen. Dit zeer herkenbare koeienras, met de duidelijke witte rugstreep, levert de melk voor de smakelijke en beroemde Munsterkaas. Onderweg wandel je af en toe langs Ferme Auberges waar je kunt pauzeren en de kaas kunt proeven.

Trektocht Vogezen, koe op de Haute Chaume Je wandelt door oude gletsjerdalen, waarin kleine verstilde bergmeertjes liggen, door fraaie hellingbossen en over de bloemrijke Haute Chaumes (bergweiden) waar je met wat geluk sierlijke gemzen kunt zien.
De trektocht voert je vanuit de Elzas omhoog naar de hoge kammen en toppen van de Vogezen zoals le Gazon du Faing, de Col de la Schlucht en le Honeck. Desgewenst kan je een verlenging boeken om op de top van de Grand Ballon te staan, met ruim 1420 meter de hoogste top in het gebied.

Het is een trektocht van fenomenale vergezichten. Je kijkt in het oosten uit over de Elzas en de Rijnvallei, met aan de overkant de toppen van het Zwarte Woud in Duitsland. Bij heel helder weer kun je soms aan de horizon de besneeuwde toppen van de Alpen zien.
De forse hoogteverschillen maakt dit een trektocht is voor wandelaars met een goede conditie.

Accommodaties

De eerste en laatste nacht slaap je in het fraaie stadje Munster in een klein familiehotel op ca 1,5 km van het oude centrum. Munster heeft een station. Twee nachten slaap je in een vriendelijke familiehotel in het dorpje Orbey en vervolgens twee nachten in een behoorlijke luxe, in hout gebouwd chalet-hotel, vlakbij Col de La Schlucht.

  • Kamers met eigen sanitair
  • Hotels van luxe tot eenvoudig
  • Frans gesproken
  • Hond niet toegestaan

Dagprogramma Vogezen

Dag 01.
Aankomst Munster. Vanaf Arnhem iets meer dan 600 kilometer. De auto kun je parkeren bij het hotel. Ook met de trein is het arrangement prima te bereiken (via Colmar). Kenmerkend zijn de grote ooievaarsnesten op de kerk in het centrum!

Dag 02. Lijnwandeling Munster – Orbey: 13 km, 4,5 uur, klimmen 710 – dalen 600 m.
Per saldo bestaat de wandeling vandaag uit één lange klim, tot bijna halverwege, waarna een geleidelijke afdaling volgt naar Orbey. Een bosrijke dag, met geregeld fenomenaal mooie uitzichten op de dalen onder je, waarin verspreid boerderijen liggen.
In dit deel van de Vogezen is in de Eerste Wereldoorlog zwaar gevochten. Met name vandaag en morgen kom je daarvan nog veel stille herinneringen tegen.
Wandlen in de Vogezen: sfeervolle eetzaal in een van de hotels

Dag 03. Rondwandeling: Orbey: : 21 km, 7 uur, klimmen 950 – dalen 950 m.
Je start met de klim naar de Tour du Faudé (uitzichttoren), die je vanuit het hotel al kunt zien liggen.
Via de Col du Bermon, waar je later op de dag ook weer komt, begin je aan een hele lange klim die uiteindelijk uitkomt op de top van de ‘Tête des Faux”. Hier, boven op de top, vind je ook weer oude resten uit de 1e Wereldoorlog.
Vanaf de Tête gaat het stevig naar beneden tot aan het bijna dichtgegroeide l’Etang du Devin voordat je aan de laatste kilometers terug naar Orbey begint.

Dag 04. Lijnwandeling Orbey – Col de la Schlucht: 18,5 km, 6,5 uur, klimmen 1080 – dalen 460 m.
Een venijnige klim brengt je al snel hoog boven het dorp. Aan het Lac Noir staat een Auberge waar je kunt pauzeren. Op weg naar het volgende meer kom je over de eerste ‘Haute Chaume’. Via een smal pad geniet je hier van prachtige uitzichten op de bergen en de boeiende vegetatie.
Vanaf Lac Vert klim je omhoog naar de GR5 die je over de spectaculaire heuvelkam volgt om uiteindelijk uit te komen bij Col de la Schlucht. Het hotel ligt dan nog even verder.

Dag 05. Rondwandeling: Col de la Schlucht: 17 km, 5,5 uur, klimmen 810 – dalen 810 m.
Vandaag wandel je één van de mooiste en meest spectaculaire wandelingen in de Hoge Vogezen. Het is hier gemzengebied!
Het smalle smal pad gaat onder de top van Le Honeck langs en verder over steile hellingen naar een Auberge om dan het bos in te duiken en steil af te dalen naar het verstilde Lac de Fischboedle. Via het Lac du Schiessrothried klim je daarna in één keer door naar de top van Le Honeck op 1360 meter. Vanaf het moment dat je het bos uitklimt is het weer met volle teugen genieten van de weidse uitzichten en het vrolijke geklingel van de bellen van de Vosgienne koeien.
Wandelen Hoge Vogezen: uitzicht bij Le Honeck

Dag 06. Lijnwandeling Col de la Schlucht – Markstein: 16,5 km, 5,5 uur, klimmen 650 – dalen 570 m.
Je volgt in grote lijnen de hoofdgraat van de Hoge Vogezen over toppen met fraaie namen als Le Rainkopf, de Rothenbachkopf, Batteriekopf en Le Schweisel.
Je mag hopen op een heldere dag vanwege de adembenemende uitzichten die je vanaf de Haute Chaumes hebt! In geval van slecht weer heb je een taaie dag voor de boeg. De wandeling eindigt bij het skigebied van Le Markstein.

Optionele extra dag Grand Ballon: Markstein – Grand Ballon (1424 m) – Markstein (1200 m) 18 km, 5,5 uur, klimmen 526 – dalen 526 m
Als je de Grand Ballon wilt beklimmen, is het mogelijk om een extra ​​overnachting bij Le Markstein toe te voegen om een ​​dagwandeling te maken die naar de top gaat. De bergkam van de Vogezen gaat verder naar het zuidoosten en voert je door een opeenvolging van heuvels en passen naar de Grand Ballon. Het uitzicht vanaf de top is indrukwekkend. De vlakte van de Elzas ligt aan je voeten en op een heldere dag kun je de hele Alpenketen op de achtergrond zien!

Dag 07. Lijnwandeling Markstein – Munster: 21 km, 7 uur, klimmen 650 – dalen 1460 m.
Je begint met een steile afdaling naar het Lac de la Lauch. Over een Route Forestière loop je naar Col de Lauchen om even voorbij de Langenfeldkopf op een prachtige Haute Chaume uit te komen.
Vanaf dit punt is de rest van de dag terug naar Munster een feest van mooie wandelpaden en weidse uitzichten, met o.a. nog de beklimming van Le Petit Ballon.

Dag 08. Vertrek na het ontbijt.