Pyreneeën, Shepherd’s Trail

Pyreneeën trektocht

Een Pyreneeën trektocht op z’n mooist. Op zo’n 200 km ten noordwesten van Barcelona ligt de regio Pallars. Hier is door een aantal eigenaren van accommodatie de Shepherd’s Trail ontwikkeld, een trektocht van ruim 100 km.
Je wandelt hier door de uitlopers van de Pyreneeën, tussen de 500 en 1500 meter hoogte. In het noorden grenst dit gebied aan het imposante berggebied Aigüestortes National Park.
trektocht in de Catalaanse pyreneeën
De wandelingen brengen je naar een onbekend maar prachtig deel van de Pyreneeën:  o.a. de Pla de Corts vlakte, het Vall Fosca, Vall de Manyanet en het fraaie meer van Montcortes.

De trektocht kent geen technische moeilijkheden maar wel behoorlijke afstanden en hoogteverschillen; een goede wandelconditie is dus wenselijk. Bijna twee derde van de afstand wandel je over smalle berg- en schapenpaden. Een aantal van deze oude verbindingspaden tussen bergdorpjes, waarover de herders met hun schapen trokken, zijn speciaal voor deze trektocht opnieuw begaanbaar gemaakt.
De trektocht is gebaseerd op kleinschaligheid en duurzaamheid, waarbij de opbrengsten deels weer worden geïnvesteerd in de streek, zoals bijvoorbeeld in het onderhoud van oude wandelpaden. In 2017 is ook een lichtere variant boekbaar met kortere etappes en minder hoogtemeters!

Accommodatie

Je slaapt in de accommodaties van de initiatiefnemers voor deze trektocht zoals Casa Fasersia, Casa Macianet en Casa Leonardo. Iedere accommodatie heeft z’n eigen sfeer en verhaal en je maakt kennis met de Catalaanse gastvrijheid waar de maaltijden een feest zijn voor de zintuigen.

 • Kleinschalig
 • Kamers met eigen sanitair
 • Engels gesproken
 • Wifi aanwezig
 • Geen honden
 • Ook lichtere variant mogelijk. Download de ‘detailinfo‘.

Dagprogramma.

Dag 01. Aankomst la Pobla de Segur.
De meest voor de hand liggende manier om la Pobla te bereiken is met een vlucht naar Barcelona. Van Barcelona kun je verder met de trein/bus of huurauto. Probeer met een vroege vlucht aan te komen en met een late (middag)vlucht te vertrekken, zo heb je de meeste tijd om La Pobla te bereiken.

Dag 02.
Lijnwandeling: La Pobla de Segur – Peramea, 19,5 km, ↑ 1125 m, ↓ 760 m.
Vanuit La Pobla wandel je over het oude pad naar Montsor. Dit pad slingert bergop en is op sommige plaatsen uitgehouwen in de rotsen. De uitzichten op de omgeving zijn adembenemend: naar het noorden liggen de rotsen van Montsor en naar het zuiden heb je in de verte zicht op het Sant Antoni reservoir en de langgerekte bergketen van El Montsec.

Dag 03. pyreneeën trektocht, de shepherds trail
Etappe 02: Peramea – Beranui, 14,5 km, ↑ 1190 m, ↓ 1080 m.
Via smalle wandelpaden klim je naar de top van Serraspina, vroeger een belangrijke plek voor hekserij in de regio Pallars. Hier, op het kruispunt van valleien, werden in vroeger tijd bijeenkomsten gehouden van heksen……
Via het fraaie Vall Fosca daal je af richting Gramenet een verlaten dorpje dat grotendeels overgroeid. De laatste inwoonster vertrok er in 1966. De legende met de hagel, die bij dit dorpje hoort, staat beschreven in het uitgebreide routeboek dat je ontvangt.

Dag 04.
Etappe 03: Beranui – Les-Esglésies, 23 km, ↑ 985 m, ↓ 860 m.
Via een oud pad wandel je naar La Plana de Mont-ros en dan begint de klim naar Castell-estaó. Onderweg passeer je een aantal kleine dorpjes waarvan de traditionele architectuur nog goed bewaard is gebleven. Eenmaal boven heb je een prachtig uitzichten over het Vall Fosca.
De eikenbossen waar je hier door heen wandelt zijn tot midden vorige eeuw gebruikt voor de productie van houtskool.
Het pad voert je verder bergafwaarts naar het Torres klooster en de Devil’s Bridge. Deze Devil’s Bridge is een indrukwekkend staaltje van bouwtechniek, met name vanwege de hoogte waarop brug is gemaakt. Ook bij deze plek hoort weer een legende!

Dag 05.
Etappe 04: les Esglésies – Senterada, 25 km, ↑ 1320 m, ↓ 1630 m.
In deze streek worden op diverse plaatsen lokale producten gemaakt die typisch zijn voor dit deel van de Pyreneeën zoals de xolís en secallona worst. Iets van de route af, in Corroncui en Puigcerver wordt biologische schapenkaas en geitenkaas gemaakt.
Na ruim 15 km wandel je op een heuvelrug langs een dolmen die bekend is als de “Haunted House”, een mooie plek voor een pauze.
Vannacht slaap je in Casa Leonardo, een bijzondere en verrassende accommodatie om te logeren. Zo was het vroeger ooit de supermarkt van het dorp en tegenwoordig is het net een klein museum. Je kunt nagenieten van deze lange dag op het terras in de schaduw aan de rivier.

Dag 06. Wandelen in de pyreneeen: naar lake Montcortes
Etappe 05: Senterada – la Pobla de Segur, 23 km, ↑ 1461 m, ↓ 1683 m.
Je klimt bergop afwisselend door open terrein en bos. Na ca 2 uur kom je bij het op ruim 1000 meter hoogte gelegen Estany de Montcortès ook wel het Fifth Lake genoemd. Zie foto hiernaast. Een bijzonder meer want het wordt niet gevoed door rivieren die er in stromen, maar door ondergronds water.
In het dorpje Montsor kun je kiezen uit 2 opties om terug te wandelen naar Pobla-de-Segur.
Een optie is geschikt voor ervaren wandelaars die geen last hebben van hoogtevrees omdat er 2 stukken in zitten met ladders en kabels. Wil je dan niet, dan neem je de “Old Montsor Route”.

Dag 07. Vertrek na het ontbijt of verlenging.

Voorstel voor verlenging.
Je bent hier dichtbij 2 unieke gebieden in Catalunya: het Vall de Boï en het Aigüestortes i Estany de Sant Maurici National Park.
Om die te bezoeken kun je het arrangement met 2 of 3 nachten te verlengen.

1 – Vall de Boï
Het Vall de Boï is bekend van de Romaanse kerken die hier staan. Zo bijzonder dat er in 2000 9 kerken zijn opgenomen in de Unesco Werelderfgoedlijst.

2 – Aigüestortes i Estany de Sant Maurici National Park
Dit is het enige nationale park in Catalunya en bestaat uit een wild, ongerept, ruig berglandschap met meer dan 200 meren en toppen die reiken boven de 3000 meter.
Vanuit Vall de Boï zijn 2 ingangen van het park makkelijk te bereiken en zo kun je eenvoudig 2 prachtige dagtochten maken het park in.

Lees meer info in de detailinfo, die je via knop boven- of onderaan deze pagina kunt downloaden.

De verlenging ziet er als volgt uit:
romaanse kerkje in vall-de-boi in de PyreneeenDag 07: Na het ontbijt transfer naar Val de Boï (ca 50 km).
De rest van de dag kun je gebruiken om een aantal van de dorpen en Romaanse Kerkjes te bezoeken.

Dag 08: Dagwandeling in Aigüestortes
Er zijn 2 opties voor deze dag. Bij beide opties loop je dezelfde route heen en terug, waarmee je zelf de lengte en het aantal hoogtemeters (= zwaarte) bepaalt.
Optie 1. Wandeling naar de Ventosa & Calvell hut.
Optie 2. Wandeling naar Lake Llong & Lake Redo.

Dag 09: vertrek na het ontbijt
Of, bij 3e extra nacht (kun je beide opties wandelen)
Dag 10: Vertrek na het ontbijt.

Interessante links:

2018-11-27T20:58:14+00:0017 november 2015|10 Reacties

10 reacties

 1. Arend Jan Bevers 18 oktober 2018 om 21:59 - Antwoorden

  Pyreneeën – The Sheperd’s Trail

  Van 1 oktober tot 9 oktober in de Pyreneeën gewandeld in het spoor van schaapherders.
  Mooie routes door soms ruig berglandschap, mooie vergezichten en (nagenoeg) geheel verlaten en vervallen dorpjes.
  De laatste twee dagen op de toppen een eerste dun laagje sneeuw, welke het landschap nog meer bekoorlijk maakte dan het al is.
  De overnachtingen bij de initiatiefnemers van deze route, waarbij enthousiasme en betrokkenheid bij de omgeving de plaatselijke geschiedenis en de natuur duidelijk naar voren komen. Naast enthousiaste verhalen van de gastheren/-vrouwen een luisterend oor na iedere dagetappe en de volgende dag een voedzame echte herdersmaaltijd voor onderweg.
  De verlenging in het Vall de Boï is eveneens aan te raden. Twee keer een dagwandeling in het natuurpark Aigüestortes i Estany de Sant Maurici door ongerepte natuur en in een omgeving met talrijke meertjes. Ook hebben we de vijf voor bezoekers geopende Romaanse kerkjes in Vall de Boï bezocht, waarbij we goed werden geïnformeerd door de gids. In Taüll is een mooie dia-presentatie waarbij een helder beeld ontstaat hoe de fresco’s er rond 1123 hebben uitgezien. De oorspronkelijke fresco’s zijn overgebracht naar het Museo Nacional d’Art de Catalunya in Barcelona, welke we voor de terugreis naar Nederland hebben bezocht.
  Een wandelreis welke ondanks de wat zware etappes van harte aan te bevelen is en in alles zeer de moeite waard en voor ons zeker voor herhaling vatbaar is.

 2. Frits & Marijke 21 juni 2018 om 17:41 - Antwoorden

  Spanje – Shepherd’s Trail

  We hebben genoten van een bijzondere trail, een echte aanrader! Ruim 110 km gelopen en 36 uur onderweg geweest in een prachtig middengebergte, met schitterende uitzichten, verlaten dorpjes en ongerepte natuur. De wandelingen zijn lang maar goed te doen, met steeds een bijzonder gastvrij onthaal bij aankomst en heerlijke maaltijden. En niet te vergeten onze lunch in een pannetje, elke keer weer bijzonder en een verrassing.
  Op sommige plekken is de bewegwijzering minimaal of moeilijk te vinden. Dat staat ook in het routeboekje, maar wij raden het zeker aan om de routes ook op gps of app te plaatsen. In Spanje was het weer de afgelopen periode onstabiel en van slag. Wij hebben dan ook één dag in noodweer gewandeld met urenlange hevige regen en waren blij met onze gps en wandelstokken. Ook die dag hebben we erg genoten! Deze etappe deed zijn naam wel eer aan: de Devil’s bridge. Bij mooi weer een prachtige plek voor een lunchpauze.
  We hebben verschillende trektochten gemaakt, maar deze is wel top! Fijn dat deze eigenaren van accommodaties hun cultuur en natuur met ons willen delen en deze trektocht ontwikkeld hebben.

 3. Rina Jansen 25 mei 2018 om 22:22 - Antwoorden

  Spanje – Shepherds Trail.

  Veel variatie aan wandelpaden, gezellige accomodaties en voor de inwendige mens wordt uitstekend gezorgd. Genoten van de natuur, de rust en het eten/drinken. Goede conditie vereist door de uren die je maakt per dag, maar eenmaal aangekomen op bestemming smaakt dat biertje wel extra lekker!

 4. Henk Torenvlied 14 mei 2018 om 15:53 - Antwoorden

  Spanje – Pyreneeën

  Catalonië, de Schaapherdersroute. ((29/4 t/m 8/5 2018)
  Graag maak ik even van de gelegenheid gebruik om te vertellen wat een prachtige tocht ik heb gemaakt en wat een geweldige verzorging heb ondervonden. De natuur is indrukwekkend. De tocht was voor mij persoonlijk iets te zwaar, maar voor mensen met een wat betere conditie (en wat jonger) is dit echt een aanrader. Het was goed dat ik enkele rustdagen had ingelast. De laatste dagen zijn in overleg met de plaatselijke organisatie de tochten wat ingekort hetgeen prima is gelukt. Prima accommodaties en zeer goede maaltijden.

 5. Annick 27 september 2017 om 12:15 - Antwoorden

  Spanje – Shepherd’s Trail

  Na de fijne ervaring van de Camino Primitivo vorig jaar, zochten we voor dit jaar een kortere stapvakantie. Liefst wat uitdagend en pittig en met redelijke kans op droog weer.
  De Shepherd’s Trail viel ons meteen op. En wat zijn we blij dat we de stap waagden!
  Een heerlijke tocht, 5 schitterende etappes, warme onthaalcultuur, lekker eten en … maar een half dagje motregen, voor de rest lekker droog weer. We genoten van de stilte, het overweldigende landschap en de fysieke inspanning, die toch niet te onderschatten is…
  Het opzet van de tocht – een nogal verlaten maar prachtige regio promoten – en de ecologische insteek konden ons ook charmeren.

Laat hier een reactie achter