Rijn en Moezel

Wandelen langs de Romantische Rijn

Rijn en Moezel is een deel van de Mittelrhein dat ook bekend staat als de Romantische Rijn, met z’n tientallen kastelen en o.a. de Lorelei. Vanwege de bijzondere culturele en natuurlijke kenmerken is het gebied van de Mittelrhein, tussen Bonn en Bingen, opgenomen in de UNESCO werelderfgoedlijst.

De dynamiek van het Rijndal, met z’n verkeer, treinen en drukke scheepvaart staat in schril contrast met de rust en stilte die je tegenkomt zodra je van de rivier weg wandelt. Veel van de dorpen aan de oever van zowel de Moezel als de Rijn hebben een aantrekkelijk centrum met fraai geconserveerde en gerestaureerde vakwerkhuizen, waar het na afloop van een wandeling goed toeven is op een terras.

De wandelingen in dit gebied van Rijn en Moezel gaan vaak over smalle wandelpaden met soms pittige hoogteverschillen. Je wandelt door kleine beekdalletjes en gemengde bossen, over hoogvlaktes met grote akkers en je hebt vaak fraaie uitzichten op de Rijn met z’n drukke scheepvaart en vele kasteelruïnes.

Accommodatie

Rijn en Moezel. Uitzicht vanaf de Loreley over de Rijn

Het buitengewoon gastvrije hotel waar je logeert ligt in het kleine dorpje Weiler in een rustige straat, niet direct een plek waar je een hotel verwacht. Voordeel van deze locatie is dat het er heerlijk rustig is, in tegenstelling tot de meeste hotels die vlak aan de Rijn liggen. Als nadeel zou je kunnen noemen dat het terras geen uitzicht heeft over de Rijnvallei. Op een kwartiertje lopen echter heb je een fenomenaal uitzichtpunt, recht boven de rivier.

 • Ruime luxe kamers, met balkon
 • Kamers met eigen sanitair
 • Zeer goede keuken
 • Rustig gelegen
 • Duits, deels Nederlands gesproken
 • Hond niet mogelijk

Dagprogramma Rijn en Moezel

Wandeling 1.
Rondwandeling Rheinbay: 11,5 km / 12,6 km. 315 Hoogtemeters.
Een prima wandeling om een beeld te krijgen van de omgeving. Je hebt de eerste vergezichten over het Rijndal, maar je loopt ook een stuk door een intiem smal rivierdalletje.

Wandeling 2.
Lijnwandeling Weiler – St. Goar: 18,5 km. 700 Hm.
Vanuit het hotel daal je af naar Hirzenach. Je hebt prachtige uitzichten over het Rijndal en een aantal van de vele kastelen. In St. Goar daal je steil af door de wijngaarden, waarna je eindigt bij de imposante Burg Rheinfels. Met de trein terug.

Wandeling 3.
Rondwandeling Brodenbach: 11,6 km / 18,1 km / 21,3 km; 800 Hm.
Een dag over de hellingen van de Moezel en door fraaie kloven met kleine riviertjes. Midden in het bos sta je plotseling voor de imposante Ehrenburcht.

Wandeling 4.
Lijnwandeling St. Goarshausen – Kaub: 22,5 km; 710 Hm.
Dit is de koningsetappe van de 320 km lange Rheinsteig. Met de pont ga je naar de andere kant van de Rijn en al snel sta je voor Burg Katz. Een uurtje later sta je op de beroemde rotsen van de Loreley, hoog boven de rivier. Je eindigt in Kaub waar de charmante Burg Pfalzgrafenstein midden in de Rijn ligt. Terug met trein of boot.

 De imposante witte Marksburg, gelegen aan de Rijn

Wandeling 5.
Rondwandeling Rhens: 12 km; 295 Hm.
Vanuit het dorp Rhens klim je naar het Rijnplateau en over het plateau maak je een heerlijk rustige wandeling met relatief weinig hoogtemeters.

Wandeling 6.
Rondwandeling Brey: 13,8 km; 306 Hm.
Nadat je bij de Klosterhof Jacobsberg geweest bent kom je uit op de uitgestrekte hellingen met wijngaarden van de Bopparder Hamm, met uitzicht op de Rheinschleiffe. De Rijn maakt hier een bocht van 180 graden.

Wandeling 7.
Rondwandeling Fleckertshöhe: 13,5 km; 550 Hm.
Fraaie rondwandeling vanuit het hotel met een stevig aantal hoogtemeters. Boven op de Fleckertshöhe staat een bijna 30 meter uitzichttoren, van waaraf je een fenomenaal uitzicht heb op de hele omgeving en de Rijn in de verte. Via de tuinen van het Kurort in Bad Salzig klim je terug naar het hotel.

Interessante links

2019-01-14T20:32:23+00:0012 februari 2015|22 Reacties

22 reacties

 1. A. Steneker 4 september 2019 om 15:45 - Antwoorden

  Duitsland – Rijn-Moezel

  Het hotel was netjes en schoon. Het eten goed. Vriendelijk en behulpzaam personeel!
  De wandelingen waren goed uitgelegd. Daardoor goed te lopen. Wel een mooie uitdaging door de hoogteverschillen. Heel veel fijne bankjes op prachtige uitzichtpunten aan de Rijn.
  Zeker een aanrader voor wandelaars.

 2. Jan van der Veen 8 juni 2018 om 12:34 - Antwoorden

  Duitsland – Rijn-Moezel

  Prima bestemming met mooie routes. Het was tijdens onze trip erg warm maar de verschillende routes waren goed te doen. Veel op en af met fantastische uitzichten over de Rijn en de Moezel.
  Aan het eind van de dag een feest om terug te keren naar het hotel, geweldig behulpzaam personeel. Het eten vonden wij echt top.

Laat hier een reactie achter