Weserbergland

Wandelen in het Weserbergland

Het Teutoburgerwoud, het Weserbergland en de Harz vormen, vanuit het noorden gezien, feitelijk de eerste plooien in het agrarische Noord-Duitse laagland.

Het Weserbergland is beduidend minder dichtbevolkt dan het Teutoburgerwoud en trekt ondanks het prachtige en afwisselende landschap aanzienlijk minder toeristen. Die rust maakt het gebied juist zo aantrekkelijk om een paar dagen te gaan wandelen. Het Weserbergland bestaat uit een verzameling dichtbeboste heuvelruggen. Daartussen liggen groene dalen met weiden, akkers en ouderwetse boom­gaarden. De Weser stroomt slingerend door dit gebied.

Accommodatie

Het Gasthaus waar je logeert is rustig gelegen in het midden van het dorpje Schönhagen; er komt geen doorgaand verkeer langs. Beneden is een gezellige kleine bar en diverse ruimtes waar gegeten kan worden. Vakwerkboerderij in WeserberglandAchter het Gasthaus ligt een fraai besloten tuinterras, waar het bij mooi weer prima toeven is. De gastvrijheid in het Gasthaus wordt door wandelaars unaniem zeer positief beoordeeld.

 • Ruime kamers met eigen sanitair
 • Buitengewoon gastvrij
 • Gezellige kleine bar
 • Rookvrij hotel
 • Sauna en kleine fitness ruimte
 • Rustig gelegen met tuinterras
 • Duits gesproken
 • Hond welkom

Dagprogramma Weserbergland

Wandeling 1.
Rondwandeling Kammerborn : 11,5 km of 13,5 km, 245 hoogtemeters.
Een mooie, niet te lange wandeling voor de dag van aankomst. Je krijgt een goed beeld van de vallei en van het landschap van het Weserbergland waar je de komende dagen zult wandelen.

Wandeling 2.
Rondwandeling Hochsolling: 17 km, 220 m↕.
Een dag via smalle paadjes, stille bossen en een knuppelpad over een stuk levend hoogveen. Geniet hier van de sfeer en bijzondere vegetatie.

Wandeling 3.
Rondwandeling Weser: 17 km / 20 km, 230 m↕.
Op een hellingbos langs de Weser kom je bij een punt “Lug ins Land”. Een verrassing hier is het fenomenale uitzicht over het dal van de Weser. Er staat een hutje en een paar banken waar je kunt genieten van het uitzicht.  Een stukje verder loop je langs de Weser. Een dag van uitzichten en fraaie doorkijkjes.

Wandeling 4.
Rondwandeling bronnen van de Ahle: 15 km / 21 km, 410 m↕.
Door Schönhagen stroomt het kleine riviertje de Ahle. Deze route voert je naar het bronnengebied ervan.

Weserbergland: Vakwerk in het centrum van Uslar

Wandeling 5.
Rondwandeling Dellihausen: 14 km / 22 km, 480 m↕.
Dellihausen is bekend van de houtskoolproductie vroeger. De wandeling voert je vandaag langs een ’Kohlenmeiler’ in het bos. Hier kun je zien hoe het hout wordt gestapeld en hoe dat uiteindelijk wordt omgezet in houtskool.

Wandeling 6.
Lijnwandeling Sollingturm / Uslar: 12,5 km, 295 m↕.
Korte wandeling via uitzichttoren naar het pittoreske Uslar met z’n fraaie vakwerk. Retour met de bus.

Wandeling 7.
Rondwandeling Wiensen en Lippoldsberg: 19,5 km, 525 m↕.
Afwisselend loop je door stil bos en tussen akkers en weilanden, genietend van de uitzichten.

2018-11-28T10:37:19+00:0013 februari 2015|20 Reacties

20 reacties

 1. Adri Burger 5 november 2016 om 10:56 - Antwoorden

  Duitsland – Weserbergland

  We waren in het Weserbergland half oktober.
  Mooie wandelingen met hoogteverschil maar niet te zwaar.
  Ondanks het mindere weer heerlijk gewandeld.
  Genoten van het pension: mooie kamers, heerlijk eten en bovenal erg gastvrij.
  Wij doen het graag nog eens.

 2. Eduard Camping 8 september 2016 om 13:03 - Antwoorden

  Onderstaande reactie ontvingen we net van 2 wandelaars

  Duitsland Weserbergland

  Een weekje te gast geweest bij het Gasthaus Zur Harburg in Schönhagen Uslar midden in het Weserbergland. Heerlijk gewandeld dankzij de uitstekende routebeschrijvingen en gedetailleerde kaarten en natuurlijk de prachtige omgeving. En het eten was uitstekend.
  Hennie en Lutske Klootwijk

 3. Eduard Camping 14 juni 2016 om 12:09 - Antwoorden

  We ontvingen deze korte reactie van gasten die gewandeld hebben in het Weserbergland in Duitsland:

  “Het is een wonderschoon wandel gebied met prachtige heuvels/dalen; wandelroutes mooi uitgezet en goede afwisseling van bos/natuur en boeren/cultuur.”

 4. Sjaak en Willemsen 10 oktober 2015 om 12:07 - Antwoorden

  Bestemming Weserbergland periode begin september2015.
  We kunnen deze reis van harte aanbevelen. Het Gasthaus ziet er uitnodigend uit en de gastvrouw en het personeel maken dit helemaal waar. De slaapkamer is zeer ruim en heeft een goede verwarming om je natte spullen te drogen. Het Gasthaus staat in een heerlijk rustig dorpje, waar je nachtrust niet verstoord wordt door drukke wegen.
  Het eten is gevarieerd en goed, het ontbijt voortreffelijk en je kan je lunchpakket zelf samenstellen. Lunchpakket meenemen is wel een aanrader, want je komt nagenoeg geen horeca tegen of het is net gesloten i.v.m rustdag of openstelling.
  De wandelroutes gaan voor een groot deel door bosgebied, afgewisseld door akkerland. Bij nat weer kan het modderig zijn, vooral die stukken waar bomen gekapt en weggesleept zijn. Iedere dag heeft zo weer zijn verrassingen in de route. Leuke bezienswaardigheden, maar ook wild die op je pad komt, zoals vossen en reeën en weilanden met oude koeienrassen. Heerlijk rustig, je komt bijna geen mensen tegen.
  De route is goed beschreven en de kaart is heel duidelijk en af en toe kwam die heel goed van pas.
  Dit was onze tweede reis. De eerste was in juni in het Teutoburgerwald, iets westelijker gelegen. Die had meer open gedeeltes in de route, maar ook erg leuk en aantrekkelijk om te lopen. Al met al, heerlijke gebieden om te wandelen.

 5. Sjaak en Willemsen 10 oktober 2015 om 11:37 - Antwoorden

  Duitsland – Weserbergland.
  Sjaak en Marjo Willemsen : Wij hebben begin september de wandelreis ervaren en kunnen dit warm aanbevelen. Het hotel ziet er uitnodigend uit en de gastvrouw en het personeel maken dit helemaal waar. De slaapkamer is zeer ruim en heeft een goede verwarming als je natte spullen hebt.
  De keuken is zeer goed en vlot van bediening. Het verblijf ligt in een rustig dorpen en iedereen zegt je vriendelijk goedendag. De wandelroutes gaan voor een groot deel door bos, maar niet onplezierig en toch wel aantrekkelijk en afwisselend.
  Bij nat weer kan het modderig zijn en soms ook een pittig steil stuk bevatten, mooi toch. Iedere dag heeft zo weer een verrassing in de route en bezienswaardigheden. Als je eenmaal aan het wandelen bent, kom je geen mensen tegen maar wel een ree of vos of een weiland met oude koeienrassen, wat een rustgevoel.
  De route is goed beschreven, de kaart is duidelijk en als er iets veranderd is geef het even door aan Eduard Camping en die past het zo nodig aan.
  Dit was onze tweede reis, de eerste was in het Teutoburgerwoud. Deze had meer open stukken in de route, maar iedere dag weer aantrekkelijk en leuk.
  Ik stop nu met onze goede ervaringen, Eduard deed zijn best en als je ook boekt doe je zelf de rest..

Laat hier een reactie achter