Wandelen in het Weserbergland

Het Teutoburgerwoud, het Weserbergland en de Harz vormen, vanuit het noorden gezien, feitelijk de eerste plooien in het agrarische Noord-Duitse laagland.

Het Weserbergland is beduidend minder dichtbevolkt dan het Teutoburgerwoud en trekt ondanks het prachtige en afwisselende landschap aanzienlijk minder toeristen. Die rust maakt het gebied juist zo aantrekkelijk om een paar dagen te gaan wandelen. Het Weserbergland bestaat uit een verzameling dichtbeboste heuvelruggen. Daartussen liggen groene dalen met weiden, akkers en ouderwetse boom­gaarden. De Weser stroomt slingerend door dit gebied.

Accommodatie

Het Gasthaus waar je logeert is rustig gelegen in het midden van het dorpje Schönhagen; er komt geen doorgaand verkeer langs. Beneden is een gezellige kleine bar en diverse ruimtes waar gegeten kan worden. Vakwerkboerderij in WeserberglandAchter het Gasthaus ligt een fraai besloten tuinterras, waar het bij mooi weer prima toeven is. De gastvrijheid in het Gasthaus wordt door wandelaars unaniem zeer positief beoordeeld.

  • Ruime kamers met eigen sanitair
  • Buitengewoon gastvrij
  • Gezellige kleine bar
  • Rookvrij hotel
  • Sauna en kleine fitness ruimte
  • Rustig gelegen met tuinterras
  • Duits gesproken
  • 3-gangendiner
  • Hond welkom

Dagprogramma Weserbergland

Wandeling 1.
Rondwandeling Kammerborn : 11,5 km of 13,5 km, 245 hoogtemeters.
Een mooie, niet te lange wandeling voor de dag van aankomst. Je krijgt een goed beeld van de vallei en van het landschap van het Weserbergland waar je de komende dagen zult wandelen.

Wandeling 2.
Rondwandeling Hochsolling: 17 km, 220 m↕.
Een dag via smalle paadjes, stille bossen en een knuppelpad over een stuk levend hoogveen. Geniet hier van de sfeer en bijzondere vegetatie.

Wandeling 3.
Rondwandeling Weser: 17 km / 20 km, 230 m↕.
Op een hellingbos langs de Weser kom je bij een punt “Lug ins Land”. Een verrassing hier is het fenomenale uitzicht over het dal van de Weser. Er staat een hutje en een paar banken waar je kunt genieten van het uitzicht.  Een stukje verder loop je langs de Weser. Een dag van uitzichten en fraaie doorkijkjes.

Wandeling 4.
Rondwandeling bronnen van de Ahle: 15 km / 21 km, 410 m↕.
Door Schönhagen stroomt het kleine riviertje de Ahle. Deze route voert je naar het bronnengebied ervan.

Weserbergland: Vakwerk in het centrum van Uslar

Wandeling 5.
Rondwandeling Dellihausen: 14 km / 22 km, 480 m↕.
Dellihausen is bekend van de houtskoolproductie vroeger. De wandeling voert je vandaag langs een ’Kohlenmeiler’ in het bos. Hier kun je zien hoe het hout wordt gestapeld en hoe dat uiteindelijk wordt omgezet in houtskool.

Wandeling 6.
Lijnwandeling Sollingturm / Uslar: 12,5 km, 295 m↕.
Korte wandeling via uitzichttoren naar het pittoreske Uslar met z’n fraaie vakwerk. Retour met de bus.

Wandeling 7.
Rondwandeling Wiensen en Lippoldsberg: 19,5 km, 525 m↕.
Afwisselend loop je door stil bos en tussen akkers en weilanden, genietend van de uitzichten.