Tsjechië Reuzengebergte

Wandelen in het Reuzengebergte

Aan de oostkant van het Reuzengebergte (Oostbohemen), tegen de grens met Polen, ligt een verrassend aantrekkelijk gebied voor een wandelvakantie. Hier kun je nog altijd de sfeer proeven en voelen uit de jaren 50, het leven verloopt nog een paar versnellingen lager als bij ons. Tsjechië verwestert snel, maar je mag er in velerlei opzicht – nog – niet dezelfde eisen stellen als in Nederland. Het aanbod in supermarkten is in onze ogen bijvoorbeeld nog vaak beperkt.Wandelen in het Reuzengebergte

Het is een gevarieerd heuvelachtig tot bergachtig gebied met grote akkers en extensief gebruikte graslanden, kleine bossen met veel loofhout, idyllische dorpjes met oude huizen (in Polen van hout) en prima wandelmogelijkheden. Kenmerkend voor de streek zijn spectaculaire zandsteenformaties die je zult tegenkomen op de wandelingen in de Broumovske Steny en het Nationale Park van Adrspach.

Een aantal wandelingen vertrekt vanuit de accommodatie, voor een aantal andere heb je de auto nodig. De afstanden naar de start van de andere wandelingen varieert van 6 tot ca. 15 km, waarmee je ook een mooi beeld krijgt van de omgeving. We hebben 9 wandelingen voorbereid en beschreven waaruit je kunt kiezen. Sommige wandelingen kun je onderweg inkorten. Er zitten redelijk hoogteverschillen in de etappes.

Accommodatie

Je logeert 8 dagen/7 nachten in een riante vakantiewoning, voorzien van alle gemakken (bad, douche, keuken, terras) en geschikt voor max. 6 personen, gelegen in een klein dorpje, dichtbij de grens met Polen. Voor inkopen kun je terecht in de lokale kleine supermarkt. Iedere ochtend wordt er voor een ontbijt gezorgd en koffie en thee is aanwezig. Onze collega’s ter plaatse zijn Nederlanders. Aankomst/vertrek alleen op zaterdag.

Dagprogramma Reuzengebergte

Wandeling 1.
Rondwandeling Amerika, 28 / 17 km.
Een forse rondwandeling die onder de Broumovske Steny langs gaat. In Mezimesti kun je de trein terug nemen waardoor de afstand totaal verkort wordt tot 17 km wordt.

Wandeling 2.
Rondwandeling Janovicky, 19 km.
Een wandeling de heuvels in naar het wintersportplaatsje Janovicky op de grens met Polen.wandelvakantie Reuzengebergte in Tsjechië:

Wandeling 3.
Rondwandeling Krinice, 8,0 / 7, 8 / 13 km.
Opties voor een kortere dagwandeling.

Wandeling 4.
Rondwandeling Sokolowsko, 28 km.
Een lange maar mooie wandeling. Je klimt de bergrug, die de grens met Polen vormt over om uit te komen in het voormalige kuuroord Sokolowsko. Een prachtig dorpje met houten huizen en een indrukwekkend vervallen oud kuuroord. Het lijkt wel alsof de tijd het hier nog niet helemaal kan bijbenen.

Wandeling 5.
Rondwandeling Novy Dvur, 16 km.
Een wandeling met relatief weinig hoogteverschil, o.a. langs het zeer kleine Novy Dvur en een kerkruïne.

Wandeling 6.
Rondwandeling Zdonov, 17 km.
Door een weids landschap en later door het bos klim je naar een cafeetje op de grens met Polen. Via Zdonov terug.Wandelen tussen de rotsen in Adrspach

Wandeling 7.
Rondwandeling Adrspach, 10 km.
Met de auto moet je een paar kilometer rijden tot de parkeerplaats bij het nationale park Adrspach. Het wordt een bijzondere wandeldag tussen de bizarre en ruige rotsformaties waar het park beroemd om is. Honderden hoge rotstorens, nauwe passages, trappen en uitzichtpunten.

Wandeling 8.
Rondwandeling Hvesda, 17 km.
Klim naar de bergketen van de Broumovske Steny en de kruiskapel Hvesda. Vanaf de bergkam kun je genieten van weidse uitzichten op de Poolse grens en nog meer rotsformaties.

2019-11-26T10:58:48+00:00

8 reacties

 1. Rina Jansen 3 mei 2019 om 13:47 - Antwoorden

  Tsjechië – Reuzengebergte

  Fijne week gehad in het appartement van de gastvrije Bert en Mien in Vernerovice. Als welkom een flesje likeur van Bert’s eigen brouwsel. Gezellige kamer met een houtkachel voor evt koude avonden. Ruime badkamer en heerlijke bedden of sliepen we zo goed op de likeur? Elke dag een goed gevulde mand voor de deur met gezond en lekkers, genoeg voor ontbijt en lunch. Wandelingen zeer gevarieerd in afstand en omgeving. Glooiende velden, bossen, bergen en/of rotsgebied. Genoten van natuur en rust, zelfs in de meivakantie geen drukte op de wandelpaden. Positief verrast door dit gebied en wat het ook leuk maakt zijn de prijzen. Ons gebruikelijke biertje na een wandeling was nog nooit zo goedkoop 😉

 2. Thomas 21 mei 2016 om 12:19 - Antwoorden

  Tsjechië – Reuzengebergte
  Week in Tsjechië geweest via Travellers, de reis heet ‘Reuzengebergte’ maar in feite zit je ten oosten daarvan (dus geen wandelingen in het RB). Ook dit gebied is echter zeker de moeite waard. Mooie locatie, mooie omgeving, prima gegeten. We zijn een dag in Adrspach park geweest; er is genoeg moois te zien / te lopen voor twee dagen.
  De ontbijtmand was ‘s morgens goed gevuld en voldoende om ook de lunchpakketjes van te maken. De uitgezette wandelingen bevatten soms best een aantal hoogtemeters (staat niet expliciet benoemd); zelf een detailkaart met de hoogtelijnen aanschaffen is aan te raden. Een aantal wandelingen zitten in hetzelfde gebied, hierdoor minder variatie in het uitzicht maar evengoed mooi te lopen.
  NB: pindakaas kennen ze niet in Tsjechië (net als vegetariërs)

  • Eduard Camping 21 mei 2016 om 15:50 - Antwoorden

   Dit wandelarrangement vindt plaats in het Esdoorngebergte, dat ten oosten van het Reuzengebergte ligt.
   Omdat vermoedelijk niemand het Esdoorngebergte kent heb ik met de naam van dit arrangement een klein beetje “gesmokkeld” 🙂

Laat hier een reactie achter

STO Garant

Dit aanbod valt niet onder de garantie van STO Garant.
Je kunt de voorwaarden van deze garantieregeling vinden op de website van STO Garant (www.sto-garant.nl/downloads).