Wandelen in het Reuzengebergte

Aan de oostkant van het Reuzengebergte (Oostbohemen), tegen de grens met Polen, ligt een verrassend aantrekkelijk gebied voor een wandelvakantie. Hier kun je nog altijd de sfeer proeven en voelen uit de jaren 50, het leven verloopt nog een paar versnellingen lager als bij ons. Tsjechië verwestert snel, maar je mag er in velerlei opzicht – nog – niet dezelfde eisen stellen als in Nederland. Het aanbod in supermarkten is in onze ogen bijvoorbeeld nog vaak beperkt.Wandelen in het Reuzengebergte

Het is een gevarieerd heuvelachtig tot bergachtig gebied met grote akkers en extensief gebruikte graslanden, kleine bossen met veel loofhout, idyllische dorpjes met oude huizen (in Polen van hout) en prima wandelmogelijkheden. Kenmerkend voor de streek zijn spectaculaire zandsteenformaties die je zult tegenkomen op de wandelingen in de Broumovske Steny en het Nationale Park van Adrspach.

Een aantal wandelingen vertrekt vanuit de accommodatie, voor een aantal andere heb je de auto nodig. De afstanden naar de start van de andere wandelingen varieert van 6 tot ca. 15 km, waarmee je ook een mooi beeld krijgt van de omgeving. We hebben 9 wandelingen voorbereid en beschreven waaruit je kunt kiezen. Sommige wandelingen kun je onderweg inkorten. Er zitten redelijk hoogteverschillen in de etappes.

Accommodatie

Je logeert 8 dagen/7 nachten in een riante vakantiewoning, voorzien van alle gemakken (bad, douche, keuken, terras) en geschikt voor max. 6 personen, gelegen in een klein dorpje, dichtbij de grens met Polen. Voor inkopen kun je terecht in de lokale kleine supermarkt. Iedere ochtend wordt er voor een ontbijt gezorgd en koffie en thee is aanwezig. Onze collega’s ter plaatse zijn Nederlanders. Aankomst/vertrek alleen op zaterdag.

Dagprogramma Reuzengebergte

Wandeling 1.
Rondwandeling Amerika, 28 / 17 km.
Een forse rondwandeling die onder de Broumovske Steny langs gaat. In Mezimesti kun je de trein terug nemen waardoor de afstand totaal verkort wordt tot 17 km wordt.

Wandeling 2.
Rondwandeling Janovicky, 19 km.
Een wandeling de heuvels in naar het wintersportplaatsje Janovicky op de grens met Polen.wandelvakantie Reuzengebergte in Tsjechië:

Wandeling 3.
Rondwandeling Krinice, 8,0 / 7, 8 / 13 km.
Opties voor een kortere dagwandeling.

Wandeling 4.
Rondwandeling Sokolowsko, 28 km.
Een lange maar mooie wandeling. Je klimt de bergrug, die de grens met Polen vormt over om uit te komen in het voormalige kuuroord Sokolowsko. Een prachtig dorpje met houten huizen en een indrukwekkend vervallen oud kuuroord. Het lijkt wel alsof de tijd het hier nog niet helemaal kan bijbenen.

Wandeling 5.
Rondwandeling Novy Dvur, 16 km.
Een wandeling met relatief weinig hoogteverschil, o.a. langs het zeer kleine Novy Dvur en een kerkruïne.

Wandeling 6.
Rondwandeling Zdonov, 17 km.
Door een weids landschap en later door het bos klim je naar een cafeetje op de grens met Polen. Via Zdonov terug.Wandelen tussen de rotsen in Adrspach

Wandeling 7.
Rondwandeling Adrspach, 10 km.
Met de auto moet je een paar kilometer rijden tot de parkeerplaats bij het nationale park Adrspach. Het wordt een bijzondere wandeldag tussen de bizarre en ruige rotsformaties waar het park beroemd om is. Honderden hoge rotstorens, nauwe passages, trappen en uitzichtpunten.

Wandeling 8.
Rondwandeling Hvesda, 17 km.
Klim naar de bergketen van de Broumovske Steny en de kruiskapel Hvesda. Vanaf de bergkam kun je genieten van weidse uitzichten op de Poolse grens en nog meer rotsformaties.