Hoge Kempen en Maasvallei

Net over de grens bij Sittard ligt het enige Nationaal Park van België: Hoge Kempen. Deze nog onontdekte juweel grenst ook nog eens aan de prachtige Maasvallei, bekend van de mooiste Benelux-wandeling van 2021.

Dit wandelarrangement combineert het beste van deze twee natuurgebieden! Het Nationaal Park heeft 12.000ha aan natuurpracht, en 440km aan wandelpaden. Dit wandelparadijs van heuvels, rivieren, bossen, zandduinen en heides staat bij de Belg hoger aangeschreven dan de Ardennen. In dit arrangement kan je de mooiste trajecten wandelen van de bekroonde National Park Trail, die tot de 25 beste hikes van Europa hoort.

Accommodatie

Accommodatie Hoge Kempen en Maasvallei

Het hotel ligt in het midden tussen de hoofdtoegangspoorten van beide natuurgebieden. Het karaktervolle hotel is een prachtig bewaard historisch pand.
Een gemoedelijke sfeer gecombineerd met vriendelijk personeel en goed eten is een combinatie die garant staat voor een heerlijke beleving.

  • 20 sfeervolle kamers met eigen sanitair
  • Gelegen aan pittoreske kanaaloever
  • Natuurreservaat Oude Kanaalarm
  • Terras
  • Historisch pand
  • Nederlands gesproken
  • Hond welkom

Alle afbeeldingen Copyright @ RLKM

Wandelprogramma Hoge Kempen en Maasvallei

Dag 1
Rondwandeling Mechelse Heide: 10km + 5km
Aankomst in Maasmechelen op enkele kilometers vanaf Maastricht of Genk. Een halve dagwandeling brengt je al onmiddellijk in de juiste sfeer.
Je wandelt een groot stuk van de National Park Trail; langs grindplassen, over uitgestrekte heide en met een beklimming voor fantastische uitzichten tot in Duitsland en Luik. Eventueel kan je deze route aanvullen met de erfgoedroute van Eisden.

Dag 2
Rondwandeling Nationaal Park: Terhills 15 km met 3 beklimmingen!
Op 2,5 km ligt het Nationaal Park Hoge Kempen. Een gevarieerde wandeling leid je door het enige Nationaal Park in België, 12.000ha natuurpracht! Vanuit het National Park Visitor Center beklim je de lange terril (kunstmatige heuvels in de nabijheid van (voormalige) steenkoolmijnen) bij Connecterra/Terhills voor het mooiste panorama van Vlaanderen. Je kijkt uit over bossen, meren en heuvels. Daarna wandel je enkele kilometers langs de spiegelplas en beklim je twee toppen bij de tweelingterril. Nagenieten kan op het prachtige terras van Ter Land, en uiteindelijk kom je via de Zuid-Willemsvaart weer bij het hotel.

Dag 3
Wandeling Maasvallei: 14 km
Een veelzijdige wandeling door een typisch landschap aan de Maas. Je ziet er oude Maasarmen, de winterdijk, oude grindgaten, de uiterwaarden, en vooral veel typische kruiden en vogels. Prachtige vergezichten over de Maas en de Maasplassen. De route eindigt in het natuurgebied Negenoord, bekend van de wilde paarden en een grote variatie aan vogels. Je kan deze wandeling nog uitbreiden tot 20km, of je kan het gebied per fluisterboot of kajak uitkammen om in pure stilte dieren te spotten.

Dag 4
Wandeling Thorpark: 12, 16 of 19 km
Nog steeds grondgebied Nationaal Park Hoge Kempen maar iets verder weg ligt het Thorpark. Een onbekend maar wondermooi wandelgebied. Je vertrekt bij de oude mijn van Waterschei en via de vlonderpaden in de Stiemerbeekvallei kom je bij de twee terrils. Na een stevige klim kan je genieten van prachtige vergezichten. Je ziet de drie mijnterrils van Genk liggen tussen de uitgestrekte bossen. De wandeling brengt je verder door de heide van Klaverberg en het grootste aantal Jeneverbesstruiken dat je in Vlaanderen vindt.

Dag 5
Wandeling Premiumroute Zijpbeekvallei: 12 of 22 km
In het zuidelijke deel van het Nationaal Park combineert de unieke fauna en flora van de Zijpbeekvallei met de geschiedenis van de Waterburcht. Deze wandeling gaat eerst door het uitgestrekte valleigebied en nadat je de rand van de Hoge Kempen bent opgeklommen heb je een prachtig uitzicht, alsof het de Savanne is. Je volgt de vlonderpaden achter de Koninklijke villa en trekt via de beukendreven naar het kasteel van Pietersheim. Via de Asbeek en het Pietersembos kom je bij de Aspermansvijver als afsluiter. Op enkele kilometers van dit natuurgebied ligt Oud-Rekem, gekozen als mooiste dorpje van Vlaanderen.

Interessante links.