Achterhoek Kerst

Achterhoek wandelen met Kerst

Wandel mee van 24 – 27 dec in de Achterhoek; rond de kerstdagen een paar dagen met een groep ontspannen stappen in een van de mooiste wandelgebieden van Nederland.

Je zult je verbazen over de grote landschappelijke variatie in de Achterhoek. Wandelen met Kerst in de Achterhoek: wandelschoenenWe wandelen over het landgoed De Wiersse met z’n statige Allee en het kleinere landgoed Beekvliet met een uniek stukje “Natura2000” natuurgebied. Verder wandelen we langs de Berkel en de Slinge, mooie oude boerderijen en over de ‘bergen’ rond Lochem en Barchem.

We ontmoeten elkaar de dag voor Kerst op het kleine station van Ruurlo. De wandelingen zijn tussen de 15 en 20 km per dag. De begeleider kent de streek op z’n duimpje. Horeca is in het buitengebied dun gezaaid, dus zullen we geregeld ergens een beschutte plek in het bos zoeken om een pauze te maken.

Accommodatie

We overnachten in comfortabele en rustig gelegen Woodbrooke hotel aan de voet van de Kale Berg bij Barchem. We hebben de beschikking over een groot aantal eenpersoonskamers, waaronder een aantal eenvoudige kamers uit de tijd dat het hotel een conferentiecentrum was.

 • Ruime 2-persoonskamers met eigen sanitair
 • Eenpersoonskamers met eigen sanitair
 • Eenvoudige 1-pk’s met eigen douche en gedeeld toilet
 • Prima keuken
 • Rustige ligging aan de voet van de Kale Berg

Dagprogramma Achterhoek, wandelen met Kerst

Dag 1: Lijnwandeling Ruurlo – Barchem, ca. 16 km.
We ontmoeten elkaar op het kleine station van Ruurlo.
Vlakbij het station ligt het prachtige gerestaureerde Kasteel Ruurlo, sinds 2017 jaar onderdeel van Museum More, waar de werken van Carel Willink nu zijn tentoon gesteld. We maken een korte lus door de tuin om het kasteel van buiten te bewonderen.

Via zandpaden, kleine bosjes, langs boerderijen en weilanden lopen we naar Huize “De Wiersse”. Vlak voor Barchem wandelen we door het natuurgebied “Het Hagebeek” Wie weet bloeien de orchideeën al! We zijn dan al vlakbij het hotel dat ligt aan de voet van de Kale Berg.

Dag 2. Rondwandeling Berkel en De Heest, 16 km.
Na een smakelijk kerstontbijt trekken we de schoenen aan en hangen de rugzak op de rug. Aan de andere kant van de weg lopen we gelijk de Kale Berg op.

Achterhoek wandelen met Kerst. Langs Havezate "De Heest"

Havezate “De Heest”

We steken de Lochemse Berg weer over naar de Berkel en lopen langs de Berkel naar de fraaie havezate “De Heest”.
Vandaar wandelen we naar ‘Het Hagenbeek’ dat ten zuiden van Barchem ligt. Dit is een mooi voorbeeld van “Nieuwe Natuur”, die ‘gemaakt’ is van voormalige weilanden. We zullen ons voorstellingsvermogen moeten gebruiken om in gedachten de andere seizoenen te zien met bloeiende – soms –  zeldzame planten. Via een smal fietspaadje wandelen we terug naar het hotel.

Dag 3. Rondwandeling Beekvliet, Lebbenbrugge en Stelkampsveld, 18 km.
Huize Beekvliet, bij Borculo, ligt voornaam aan de Slinge. Op het landgoed liggen nog veel gave kleine boerderijen. Een stukje stroomopwaarts is de laatste jaren de loop van de Slinge weer een stuk natuurlijker geworden, met geleidelijke oevers en een aantal meanderende bochten.
Via de eeuwenoude museum herberg “Lebbenbrugge” komen we in het Stelkampsveld. Dit prachtige gebiedje valt onder de “Natura 2000” richtlijn, vanwege de hoge natuurwaarde.

Dag 4. Vertrek na het ontbijt.
Vertrek na het ontbijt. Deelnemers die met de trein zijn gekomen, worden naar het station in Lochem gebracht.

2020-01-02T20:44:53+00:00

13 reacties

 1. Wilma Voskamp 7 januari 2020 om 17:58 - Antwoorden

  Achterhoek – Kerst

  Wat een voorrecht om al wandelend de kerstdagen door te brengen met andere gepassioneerde wandelaars onder begeleiding van Eduard en Klaartje. Mooie interessante gesprekken tijdens de prachtige afwisselende wandelingen. Koffie drinken op een rustige luwe plek in het bos. Heerlijk, voor alles was gezorgd. En dan het prachtige hotel met het heerlijke eten. Toppie!!!

 2. Jos 5 januari 2020 om 12:18 - Antwoorden

  Achterhoek – Kerst

  Ik heb erg genoten van het Kerstarrangement. Edouard en Klaartje hadden alles perfect georganiseerd. De wandelingen waren erg afwisselend en op veel plekken had Edouard een interessant verhaal te vertellen over natuur of streekgeschiedenis. Onverwachte verrassing was het hoge culinaire niveau van het Woodbroker hotel, we hebben daar heerlijk gegeten. Aangename sfeer ook in dat hotel, met een unieke bibliotheek van boeken op spiritueel gebied.

 3. corrie 4 januari 2020 om 11:43 - Antwoorden

  Achterhoek – Kerst

  Het waren heerlijke wandeldagen met de kerst. Alles was top verzorgd. Eduard en Klaartje hebben hart en passie voor hun bedrijf.
  Het eten was fantastisch in het Hotel Woodbrooke.
  Ik kan het iedereen aanraden die van rust, wandelen, goede organisatie en prettig gezelschap houd.

Laat hier een reactie achter

STO Garant

Dit aanbod valt onder de garantie van STO Garant.
Je kunt de voorwaarden van deze garantieregeling vinden op de website van STO Garant (www.sto-garant.nl/downloads).