Achterhoek wandelen met Kerst

Wandel mee van 24 – 27 dec in de Achterhoek; rond de kerstdagen een paar dagen met een groep ontspannen stappen in een van de mooiste wandelgebieden van Nederland.

Je zult je verbazen over de grote landschappelijke variatie in de Achterhoek. Wandelen met Kerst in de Achterhoek: wandelschoenenWe wandelen over het landgoed De Wiersse met z’n statige Allee en het kleinere landgoed Beekvliet met een uniek stukje “Natura2000” natuurgebied. Verder wandelen we langs de Berkel en de Slinge, mooie oude boerderijen en over de ‘bergen’ rond Lochem en Barchem.

We ontmoeten elkaar de dag voor Kerst op het kleine station van Ruurlo. De wandelingen zijn tussen de 15 en 20 km per dag. De begeleider kent de streek op z’n duimpje. Horeca is in het buitengebied dun gezaaid, dus zullen we geregeld ergens een beschutte plek in het bos zoeken om een pauze te maken.

Accommodatie

We overnachten in comfortabele en rustig gelegen Woodbrooke hotel aan de voet van de Kale Berg bij Barchem. We hebben de beschikking over een beperkt aantal twee- en eenpersoonskamers (allemaal met eigen douche/toilet), dus bijtijds boeken is wenselijk.

  • Ruime 2-persoonskamers met eigen sanitair
  • Eenpersoonskamers met eigen sanitair
  • Prima keuken
  • Rustige ligging aan de voet van de Kale Berg

Dagprogramma Achterhoek, wandelen met Kerst

Dag 1: Lijnwandeling Ruurlo – Barchem, ca. 16 km.
We ontmoeten elkaar op het kleine station van Ruurlo.
Vlakbij het station ligt het prachtige gerestaureerde Kasteel Ruurlo, sinds 2017 jaar onderdeel van Museum More, waar de werken van Carel Willink nu zijn tentoon gesteld. We maken een korte lus door de tuin om het kasteel van buiten te bewonderen.

Via zandpaden, kleine bosjes, langs boerderijen en weilanden lopen we naar Huize “De Wiersse”. Vlak voor Barchem wandelen we door het natuurgebied “Het Hagebeek”! We zijn dan al vlakbij het hotel dat ligt aan de voet van de Kale Berg.

Dag 2. Rondwandeling Berkel en De Heest, 16 km.
Na een smakelijk kerstontbijt trekken we de schoenen aan en hangen de rugzak op de rug. Aan de andere kant van de weg lopen we gelijk de Kale Berg op.

Achterhoek wandelen met Kerst. Langs Havezate "De Heest"

Havezate “De Heest”

We steken de Lochemse Berg weer over naar de Berkel en lopen langs de Berkel naar de fraaie havezate “De Heest”.
Vandaar wandelen we naar ‘Het Hagenbeek’ dat ten zuiden van Barchem ligt. Dit is een mooi voorbeeld van “Nieuwe Natuur”, die ‘gemaakt’ is van voormalige weilanden. We zullen ons voorstellingsvermogen moeten gebruiken om in gedachten de andere seizoenen te zien met bloeiende – soms –  zeldzame planten. Via een smal fietspaadje wandelen we terug naar het hotel.

Dag 3. Rondwandeling Beekvliet, Lebbenbrugge en Stelkampsveld, 18 km.
Huize Beekvliet, bij Borculo, ligt voornaam aan de Slinge. Op het landgoed liggen nog veel gave kleine boerderijen. Een stukje stroomopwaarts is de laatste jaren de loop van de Slinge weer een stuk natuurlijker geworden, met geleidelijke oevers en een aantal meanderende bochten.
Via de eeuwenoude museum herberg “Lebbenbrugge” komen we in het Stelkampsveld. Dit prachtige gebiedje valt onder de “Natura 2000” richtlijn, vanwege de hoge natuurwaarde.

Dag 4. Vertrek na het ontbijt.
Vertrek na het ontbijt. Deelnemers die met de trein zijn gekomen, worden naar het station in Lochem gebracht.