Great Glen Way

Mei niet meer boekbaar!

Great Glen Way Trektocht

De Schotse Hooglanden oefenen een magische aantrekkingskracht uit op velen. Dwars door Schotland loopt de Caledonische breuk (ook wel Great Glen) met daarin River Ness en een aantal zeer diepe Lochs waaronder het fameuze Loch Ness. Door deze breuk loopt de Great Glen Way.

Vanuit Fort William loop je eerst naar de Neptunes Staircase; elf achter elkaar liggende sluizen die het hoogteverschil overbruggen vanaf zeeniveau. Je wandelt vervolgens langs Loch Lochy, Loch Oich en tenslotte langs het beroemde en grote Loch Ness dat bij Urquhart Castle meer dan 200 m diep is! De ene keer voert de route onderlangs het water, dan weer wandel je hoger in de bergen met imposante uitzichten op de Great Glen.

We bieden 2 versies van de trektocht, waarbij je tussen de 10 en ruim 20 km per dag loopt.

 • Standaard route langs de noordkant van Loch Ness
 • Loch Ness variant: met een privé-bootje over het Loch en verder aan de zuidkant.

Wat is er mooier dan genietend van plaats naar plaats te lopen en te weten dat alles voor je geregeld is: afwisselende routes, kaartmateriaal, routebeschrijvingen, goede accommodatie met vriendelijke mensen en een back-up van een Schotse collega achter een telefoonlijn.

Accommodatie

Je overnacht in sfeervolle B&B’s. De accommodaties zijn meestal kleinschalig met slechts enkele kamers. Over het algemeen wordt de kwaliteit en gastvrijheid van de B&B’s geroemd.

Zo kun je in South Laggan bijvoorbeeld te gast zijn bij Phoebe Hutchinson in de Forest Lodge, een in het buitengebied gelegen accommodatie (“drying facilities are available in the unlikely event that anyone should get wet!”). Uit eten kan meestal in de buurt: als dat niet mogelijk is boeken we een maaltijd voor je in je accommodatie.

 • Kamers met eigen sanitair
 • Kleinschalige B&B’s
 • Gastvrij
 • Contact met de eigenaren.
 • Engels gesproken
 • Hond niet toegelaten

Dagprogramma Great Glen Way

Dag 1.
Aankomst Fort William, een klein stadje aan de voet van de Ben Nevis.

Great Glen Way, Commando Memorial

Commando Memorial

Dag 2.
Lijnwandeling van Fort Wiliam naar Gairlochy, 17 km.
Langs de indrukwekkende Neptune’s Staircase. In een sluizentrap van 8 sluizen wordt hier een hoogteverschil van 19,5 meter overbrugd.

Dag 3.
Lijnwandeling van Gairlochy naar South Laggan, 19 km.
Je hebt vandaag vaak het zicht op Loch Lochy

Dag 4.
Lijnwandeling van South Laggan naar Fort Augustus, 17 km.
De Great Glen Way voert je langs het charmante Loch Oich. Aan het eind van de dag bereik je de zuidpunt van Loch Nes.

Dag 5.
Lijnwandeling van Fort Augustus naar Invermorriston, 13 km.
Genieten van de indrukwekkende uitzichten op het grote en immens diepe Loch Ness.

Dag 6.
Lijnwandeling van Invermorriston naar Drumnadrochit, 22 km.
In Drumnadrochit vind je de “Monster Exhibition”, een tentoonstelling met van alles informatie die er is over het Monster van Loch Ness.

Dag 7.
Lijnwandeling van Drumnadrochit naar Docharroch, 19 km.
Aan het eind van de wandeling je weer teruggebracht naar Drumnadrochit omdat er in Docharroch geen accommodatie is.

Wandelen over de Great Glen Way: uitzicht over Loch Ness

Loch Ness

Dag 7: Loch Ness variant: Lijnwandeling Drumadrochit/Foyers – Dores, 22 km.
Met een klein bootje wordt je ‘s morgens over Loch Ness gevaren naar Foyers. Je loopt dan aan de stille kant van het Loch richting Inverness.

Dag 8.
Lijnwandeling van Dochgarroch naar Inverness, 10 km.
Een laatste korte etappe brengt je in de hoofdstad van de Hooglanden.

Dag 8: Loch Ness variant: Lijnwandeling Dores – Inverness, 23 km.
Via een mooie route laat je langzaam Loch Ness achter je en je loopt langs River Ness Inverness binnen, waar de Great Glen Way eindigt.

Dag 9.
Na het ontbijt vertrek.

Interessante links:

2020-02-03T13:05:26+00:00

1 reactie

 1. Andre Quak 15 juni 2015 om 16:12 - Antwoorden

  Schotland – Great Glen Way.
  Na eerder de WHW en de RRW gelopen te hebben was dit jaar de keus gevallen op de Great Glen Way. Door sommige mensen wordt deze tocht direct aansluitend op de West Highland Way gelopen, maar wij vonden deze tocht lang genoeg voor onze jaarlijkse wandeltocht in Schotland.
  De routeomschrijvingen naar B&B’s, kaartmateriaal en extra informatie was ruim van te voren opgestuurd door Travellers en zoals gebruikelijk weer overduidelijk en compleet.
  Grootste zorg voor onze wandeltocht was het weer. De dag voor vertrek voorspelden de 2 bekendste weersites 90 – 95% kans op neerslag voor de regio en periode waarin wij zouden wandelen.
  Achteraf zorgen om niets, tijdens het wandelen hebben geen neerslag van betekenis gehad, de regenjas is alles bij elkaar 15 minuten uit de dagrugzak geweest en de regenbroek zelfs niet nodig gehad. Voor de tijd van het jaar was het wel fris, zeker volgens de locals, maar voor ons was het met 12-14 graden ideaal wandelweer!!

  De Great Glen Way is een afwisselende tocht, zeker met de onlangs geopende hogere trajecten tussen Fort Augustus – Invermoriston en tussen Invermoriston – Drumnadrochit. Pittig klimmen en dalen om op de hoger gelegen paden te komen maar als je eenmaal boven de bossen langs Loch Ness loopt wordt je beloond met fabelachtige vergezichten.
  De eerste en derde dag voeren je langs redelijk vlakke paden langs het Caledonian Canal (enigszins eentonig) en de 2de dag langs Loch Lochy (veel afwisselender).
  Alle paden zijn perfect en duidelijk voorzien van waymarks, kaartmateriaal is eigenlijk nergens nodig.

  Wij hebben op advies van Travellers gekozen voor het alternatief om in plaats van het laatste traject (Dumnadrochit-Inverness) per boot Loch Ness over te steken naar Foyers en vanaf hier de laatste twee dagen de South Loch Ness Trail te volgen naar Inverness.
  Absoluut een goed advies, dit is zeker een leuke toevoeging aan de tocht. Het oversteken van het immense meer is zo en zo ook erg leuk met zicht op de bergen waar je de dagen ervoor over gewandeld hebt aan de ene kant en de bergen waar je nog over heen moet aan de andere zijde.
  Enige nadeel is dat de laatste twee dagen eindigen met een aantal kilometer wandelen over/langs een redelijk drukke B-weg.

  Alle vooraf geselecteerde B&B’s voldeden weer volledig aan de verwachting, we werden overal gastvrij ontvangen en een aantal van de accommodaties gaven extra service met brengen en of halen naar eetgelegenheden als de iets verder gelegen waren.

  Net als de Rob Roy Way is dit een veel rustigere wandeltocht, waar je bij de West Highland Way constant contact hebt met andere wandelaars kom je bij Great Glen Way maar mondjesmaat andere wandelaars tegen.

  Het contact met de lokale bevolking is zoals altijd weer heel prettig geweest en de pinten bij aankomst en de dram’s na het eten smaakten weer prima!
  Speciale vermelding voor de Eagle Barge bij South Laggan en het Invermoriston Hotel, beide hebben een mooie selectie single malts staan om uit te kiezen 🙂

  Al met al dus wederom een fijne ervaring rijker, met dank aan de goede service van Travellers.

  Rest ons maar één advies aan Eduard: breidt je programma uit met een aantal van de andere lange afstandstochten in Schotland anders moeten we, met spijt, op zoek naar een andere reisorganisatie. . . .

Laat hier een reactie achter

STO Garant

Dit aanbod valt onder de garantie van STO Garant.
Je kunt de voorwaarden van deze garantieregeling vinden op de website van STO Garant (www.sto-garant.nl/downloads).