Wandelen in de Franse Ardennen

Op slechts een paar uur rijden van Nederland vind je het vriendelijke heuvelachtige landschap van de Crêtes Pré-Ardennaises, die het hart vormen van de Franse Ardennen. De Franse Ardennen maken weer deel uit van de grotere Champagne Ardennen.
Dit is een onontdekt en onbekend stuk Frankrijk, maar buitengewoon aantrekkelijk om te wandelen. Je kunt hier genieten van grote afwisseling van golvende akkers, kleine weggetjes, houtwallen, beukenbossen en verstilde kleine dorpjes. In de dorpjes vind je soms indrukwekkende versterkte kerken: de Églises Fortifié.Franse Ardennen Église Fortifié

Je wandelt in een heuvelachtig gebied zonder dat het een zwaar gebied is. Het ene moment heb je fraaie vergezichten, op een andere plek is het landschap intiem. We hebben 7 wandelingen beschreven van 9 tot 23 km, bijna iedere wandeling kent 2 of meer afstanden. Je komt op de wandelingen geregeld door fraaie stille dorpjes. Ze zijn echter klein en hebben daarom meestal geen horeca (meer).

Accommodatie

Je logeert in een Ferme Auberge, gelegen aan een rustig B-weggetje tussen 2 kleine dorpjes. Er zijn 5 sfeervolle kamers, met douche en WC. Beneden is een kleine bar en 2 eetruimtes, waar, met name in het weekend, ook Fransen uit de omgeving komen eten, vanwege de erg goede keuken. Het oude waterrad van de voormalige watermolen kun je vanuit de eetzaal zien en is ‘s avonds verlicht. Ook is de oude balkenconstructie nog grotendeels intact. Boven is voor gasten een aparte zitruimte met een tv.

De ferme auberge ligt heerlijk rustig. Achter het huis kun je heerlijk zitten onder de walnotenboom of aan het kleine riviertje dat hier stroomt. De avonden en nachten zijn zeer stil en, omdat er in de wijde omtrek geen huizen staan, kan het er aardedonker zijn. We krijgen zeer lovende beoordelingen over de kwaliteit van de maaltijden!

  • Kamers met eigen sanitair
  • Landelijk gelegen
  • Sfeervol oud gebouw
  • Heerlijk buitenterras, met beekje
  • Zeer goede keuken
  • Frans gesproken
  • Hond welkom indien zeer rustig

Wandelprogramma Franse Ardennen

Wandeling 1.
Aankomst in Ferme Auberge bij Thin-le-Moutier.
Rondwandeling Clavy Warby 9,5 km – of 13 km.
Een kennismaking met het heuvelachtige gebied.wandelen in de Franse Ardennen, ontmoeting op straat

Wandeling 2.
Rondwandeling Ferme Valcontent, 18 km.
Na een paar kilometer loop je langs de kasteelachtige boerderij Ferme Valcontent, idyllisch gelegen in een dalletje. De kans dat je ander wandelaars tegenkomt is nihil. Aan het eind kom je in het dorpje Thin-le-Moutier.

Wandeling 3.
Rondwandeling Logny Bogny; 13 of 18 km.
De wandeling begint ca 13 km vanaf de Ferme en gaat grotendeels over zeer stille asfaltweggetjes. Een ideale route als het erg nat is. Je passeert een aantal mooie kleine dorpen.

Wandeling 4.
Rondwandeling Route de Sept Fontaines; 13 km of 20,5 km.
De start van deze route is in een dorpje op 6 km afstand. Onderweg passeer je Neuville-lès-This met z’n fraaie kerk. Het is een van de weinige dorpje waar – nog – horeca is.Franse Ardennen; lokale groenteboer

Wandeling 5.
Rondwandeling Vierge de Froidmont; 15 km of 20 km.
Vanuit Thin-le-Moutier klim je naar de hoogvlakte met prachtige vergezichten. Later loop het Bois de Thin langs een soort bedevaartplek van de Vierge de Froidmont. Een afwisselende dag.

Wandeling 6.
Rondwandeling Marlemont; 13 km of 16 km.
Via Signy l’Abbaye rijd je naar Marlemont waar je de auto voor de kerk parkeert. Het eerste deel van de wandeling is door open gebied, het tweede deel gaat door een boswachterij.

Wandeling 7.
Rondwandeling Lalobbe, 14 km.
De start is een km of 15 vanaf Gironval. De sfeer van het landschap is hier al wat anders. Het keerpunt is het dorpje Wasigny met een oude markthal uit de 15e eeuw en oude huizen van leem. De wandeling terug naar Lalobbe is buitengewoon boeiend.

Interessante links: