Franse Ardennen

Wandelen in de Franse Ardennen

Op slechts een paar uur rijden van Nederland vind je het vriendelijke heuvelachtige landschap van de Crêtes Pré-Ardennaises, die het hart vormen van de Franse Ardennen. De Franse Ardennen maken weer deel uit van de grotere Champagne Ardennen.
Dit is een onontdekt en onbekend stuk Frankrijk, maar buitengewoon aantrekkelijk om te wandelen. Je kunt hier genieten van grote afwisseling van golvende akkers, kleine weggetjes, houtwallen, beukenbossen en verstilde kleine dorpjes. In de dorpjes vind je soms indrukwekkende versterkte kerken: de Églises Fortifié.Franse Ardennen Église Fortifié

Je wandelt in een heuvelachtig gebied zonder dat het een zwaar gebied is. Het ene moment heb je fraaie vergezichten, op een andere plek is het landschap intiem. We hebben 7 wandelingen beschreven van 9 tot 23 km, bijna iedere wandeling kent 2 of meer afstanden. Je komt op de wandelingen geregeld door fraaie stille dorpjes. Ze zijn echter klein en hebben daarom meestal geen horeca (meer).

Accommodatie

Je logeert in een Ferme Auberge, gelegen aan een rustig B-weggetje tussen 2 kleine dorpjes. Er zijn 5 sfeervolle kamers, met douche en WC. Beneden is een kleine bar en 2 eetruimtes, waar, met name in het weekend, ook Fransen uit de omgeving komen eten, vanwege de erg goede keuken. Het oude waterrad van de voormalige watermolen kun je vanuit de eetzaal zien en is ’s avonds verlicht. Ook is de oude balkenconstructie nog grotendeels intact. Boven is voor gasten een aparte zitruimte met een tv.

De ferme auberge ligt heerlijk rustig. Achter het huis kun je heerlijk zitten onder de walnotenboom of aan het kleine riviertje dat hier stroomt. De avonden en nachten zijn zeer stil en, omdat er in de wijde omtrek geen huizen staan, kan het er aardedonker zijn. We krijgen zeer lovende beoordelingen over de kwaliteit van de maaltijden!

 • Kamers met eigen sanitair
 • Landelijk gelegen
 • Sfeervol oud gebouw
 • Heerlijk buitenterras, met beekje
 • Zeer goede keuken
 • Frans gesproken
 • Hond welkom indien zeer rustig

Wandelprogramma Franse Ardennen

Wandeling 1.
Aankomst in Ferme Auberge bij Thin-le-Moutier.
Rondwandeling Clavy Warby 9,5 km – of 13 km.
Een kennismaking met het heuvelachtige gebied.wandelen in de Franse Ardennen, ontmoeting op straat

Wandeling 2.
Rondwandeling Ferme Valcontent, 18 km.
Na een paar kilometer loop je langs de kasteelachtige boerderij Ferme Valcontent, idyllisch gelegen in een dalletje. De kans dat je ander wandelaars tegenkomt is nihil. Aan het eind kom je in het dorpje Thin-le-Moutier.

Wandeling 3.
Rondwandeling Logny Bogny; 13 of 18 km.
De wandeling begint ca 13 km vanaf de Ferme en gaat grotendeels over zeer stille asfaltweggetjes. Een ideale route als het erg nat is. Je passeert een aantal mooie kleine dorpen.

Wandeling 4.
Rondwandeling Route de Sept Fontaines; 13 km of 20,5 km.
De start van deze route is in een dorpje op 6 km afstand. Onderweg passeer je Neuville-lès-This met z’n fraaie kerk. Het is een van de weinige dorpje waar – nog – horeca is.Franse Ardennen; lokale groenteboer

Wandeling 5.
Rondwandeling Vierge de Froidmont; 15 km of 20 km.
Vanuit Thin-le-Moutier klim je naar de hoogvlakte met prachtige vergezichten. Later loop het Bois de Thin langs een soort bedevaartplek van de Vierge de Froidmont. Een afwisselende dag.

Wandeling 6.
Rondwandeling Marlemont; 13 km of 16 km.
Via Signy l’Abbaye rijd je naar Marlemont waar je de auto voor de kerk parkeert. Het eerste deel van de wandeling is door open gebied, het tweede deel gaat door een boswachterij.

Wandeling 7.
Rondwandeling Lalobbe, 15 km.
De start is een km of 15 vanaf Gironval. De sfeer van het landschap is hier al wat anders. Het keerpunt is het dorpje Wasigny met een oude markthal uit de 15e eeuw en oude huizen van leem. Terug naar Lalobbe is buitengewoon boeiend.

Interessante links:

2019-01-14T20:36:06+00:0013 februari 2015|10 Reacties

10 reacties

 1. Gerard van de Burgwal 25 juli 2018 om 13:26 - Antwoorden

  Frankrijk – Franse Ardennen

  Begin juli een week in de Franse Ardennen gewandeld met Auberge de Gironval als uitvalsbasis. Prima wandelomgeving met mooie en goed beschreven wandelingen. De auberge was super. Tradionele Franse keuken met ingrediënten uit de eigen tuin. Bijzonder aardige gastvrouw en gastheer. Top locatie!!

 2. Willy 18 mei 2018 om 15:34 - Antwoorden

  Frankrijk – Franse Ardennen

  Een paar dagen gewandeld in de mild heuvelachtige Franse Ardennen. Geen spectaculair gebied, maar – zeker in het voorjaar met alle bloeiende meidoorns – wel een afwisselend coulissenlandschap met bossen, akkers en weilanden en altijd nieuwsgierige koeien. De gastvrijheid in ferme auberge Gironval is met reden geroemd in de wijde omtrek. Agnes en Bruno zorgen ervoor dat het je aan niets ontbreekt. Of je nu als wandelaar een paar dagen komt logeren, als familie gaat lunchen of te paard rondtrekt en een plaats in de herberg zoekt, het kan allemaal. De paarden gaan gewoon in het weitje naast de walnotenboom. Leuk adres in een niet al te ver van Nederland gelegen wandelgebied voor een paar dagen onthaasten.

 3. Wilfried Pauwels 3 augustus 2017 om 18:18 - Antwoorden

  Frankrijk – Franse Ardennen juli 2017.

  Gedurende een week hebben wij gelogeerd in de ferme de Gironval bij Bruno en Agnes Ayer in Gironval.
  De ferme is een oude watermolen waarvan het rad in het gerestaureerde interieur nog te bekijken is. Het is een typisch huis van de streek met een gluurvenstertje ( voir sans être vu ), met eenvoudige karaktervolle kamers. Agnes heeft ons gans de week eenvoudige en lekkere streekgerechten met groenten uit eigen moestuin voorgezet.
  De streek is heuvelachtig met kleine bospartijen en grote landbouwpercelen met granen en mais wat maakt dat sommige paden soms wat eentonig kunnen zijn.
  De wandelingen zijn niet zwaar (weinig hoogtemeters) en de info is zeer correct , je kan niet verkeerd lopen.
  Voor ons waren de mooiste wandelingen die naar de Vierge de Froidmont en de wandeling rond Marlemont.
  We hebben niet alle wandelingen gelopen want wij hebben ook een bezoek gebracht aan Charleville-Mezières (Place Ducale) en Sedan (kasteel).
  Verder zijn de kleine versterkte kerken van de Thierarche zeker de moeite waard (autoroute) en ook de ruïne van het kasteel van Montcornet is boeiend. In de terugweg bezochten we ook de vestingstad Rocroi waar je op verkenning kan gaan in de ondergrondse gangen en wallen van de vesting (leuk marktpleintje met terrasjes).
  Samengevat: een ontspannende en eenvoudige dichtbij vakantie waarbij je toch met typisch franse eigenaardigheden kennis maakt.

 4. Teartse van der Zee 11 mei 2017 om 18:16 - Antwoorden

  Frankrijk – Franse Ardennen

  Standplaats individueel in Thin-le-Moutiers. Reisperiode 1 t/m 7 mei 2017. Geweldige accommodatie: prachtige ligging in een dal aan een riviertje, hartelijke gastheer en -vrouw, heerlijk eten en prima kamer.
  Mooie, goed beschreven, wandelingen door een weliswaar niet erg spectaculaire, maar toch mooi weidse en vooral heerlijk rustige streek. De Franse mensen die we af en toe in de dorpjes tegenkwamen waren naar Franse begrippen bijzonder vriendelijk. De enige nadelen die ik zo kan verzinnen houden verband met een tweetal typisch Franse eetgewoonten: een wel erg karig ontbijt en een erg laat eettijdstip voor het avondeten; maar ja, ’s lands wijs, ’s lands eer. Dat avondeten was wel heel erg goed en ook de sandwiches die we als lunch meekregen waren dik in orde. Verder was de gastvrouw elke ochtend zo attent onze thermosflessen te vullen met koffie en heet water. Kortom al met al een te koesteren adresje in het aanbod van Travellers.

 5. Marianne en Rini 10 mei 2017 om 09:44 - Antwoorden

  Frankrijk – Franse Ardennen Thin le Moutier

  Wij hebben 4 dagen gewandeld in Frankrijk. wij waren te gast bij Agnes en Bruno in Ferme de Gironval.
  Wij hebben genoten van de mooie wandelingen met prachtige vergezichten, de rust en de stilte. De slaapkamers met douche en toilet zijn ruim voldoende.
  De wandelingen zijn goed beschreven, met de kaarten en de GPS is het heerlijk ontspannen wandelen.
  Na een dag wandelen is het lekker om even te rusten met een kop koffie buiten op een bankje, Agnes en Bruno zijn vriendelijk en gastvrij. Een klein minpuntje (maar dat is waarschijnlijk zeer persoonlijk ) vind ik het ontbijt ,stokbrood met de keuze uit twee soorten Jam vind ik wat minimaal, daar had voor mij wel een plakje ham of kaas of een eitje bij mogen zijn, maar daar staat tegenover dat het avondeten voortreffelijk is, Bruno maakt er het beste van en er is ruim voldoende .
  Deze reis is zeker de moeite waard om nog een keer te boeken.
  Groetjes Rini

Laat hier een reactie achter