Hoge Venen

Een uurtje rijden vanaf Maastricht liggen de Hoge Venen. Dit uitgestrekte natuurgebied bestaat grotendeels uit hoogveen en ligt op het hoogste punt van België. Je kunt er heerlijk wandelen in het heuvelachtige landschap met beboste hellingen en riviertjes, afgewisseld door kleinschalig agrarisch gebied.

Je wandelt tussen de 12 en 22 km per dag. De eerste wandeling voert je boven over de Hoge Venen, deels door het hoogveen, deels door het bos. De andere wandelingen liggen lager waarbij je rekening moet houden met het heuvelachtige karakter van het gebied. De wandelingen voeren je o.a. over knuppelpaden en door dichte bossen van de weidse Hoge Venen. Een van de spectaculaire tochten voert je langs 3 idyllische riviertjes die van de Venen omlaag stromen. Je loopt echter ook in lager gelegen gebied, door het dal van de slingerende en snelstromende Warche en langs het verborgen gelegen Slot Reinhardstein. Pauzeer bij de kleine brouwerij van Bellevaux om een Brune, Blonde of Black te proeven.

Accommodatie

Accommodatie Hoge Venen

De accommodatie ligt op een heerlijke en stille plek, met geweldige uitzicht, in het buitengebied een paar km zuidelijk van Malmedy. De boerderij is gebouwd met breuksteen en vakwerk en is gerestaureerd met traditionele, ecologische materialen.

  • Kamers met eigen sanitair
  • Weids uitzicht over het dal
  • Grote tuin met terrassen en uitzicht
  • Modern gerestaureerd oud pand
  • Nederlands gesproken
  • Hond welkom

Wandelprogramma Hoge Venen

Dag 1
Rondwandeling Hoge Venen, 13 km.
Op de heenweg naar de accommodatie maak je een eerste rondwandeling over de Hoge Venen, een uniek gebied in Europa met nog levend hoogveen. De venen zelf zijn deels over houten knuppelpaden toegankelijk.
Na de wandeling rijd je verder naar de accommodatie.

Dag 2
Rondwandeling Warche, 16, 20 of 22 km.
Vanuit Malmedy begin je met een pittige klim langs een kruisweg (met 14 statiën) het dal uit. Een smal pad voert je hoog boven het dal van de Warche in de richting van het verscholen kasteel Reinhardstein. Beneden, langs de rivier loop je weer terug naar Malmedy.

Dag 3
Rondwandeling, de 4 bieren van Bellevaux, 23, 17 of 15 km.
Wandeling door open gebied met vergezichten, en door het dal van de Warche. Bezoek onderweg de kleine brouwerij van Bellevaux en proef er één van hun speciale, zelf gebrouwen bieren. Soms volg je kleine bospaadjes, dan weer wandel je over smalle en rustige landweggetjes langs oude boerderijen.

wandelen ardennen Hoge Venen

Dag 4
Rondwandeling drie riviertjes van de Hoge Venen, 24, 18 of 12 km.
De Hoge Venen op z’n allermooist! Je volgt achtereenvolgens de snelstromende riviertjes de Hoëgne, de Statte en de Sawe. Vanaf de drassige hoogtes van de Venen voeren deze riviertjes het water af door idyllisch gevormde dalen, die door middel van smalle houten bruggen toegankelijk zijn gemaakt voor wandelaars.

Dag 5
Rondwandeling, 12 km.
Een korte wandeling, misschien voor de dag van vertrek. Vanuit het dorpje Xhoffraix loop je door smalle rivierdalletjes tot aan de Warche en daarna klim je door de hellingbossen weer terug naar de parkeerplaats.

Interessante links.