Ardennen – Hoge Venen

Hoge Venen

Een uurtje rijden vanaf Maastricht liggen de Hoge Venen. Dit uitgestrekte natuurgebied bestaat grotendeels uit hoogveen en ligt op het hoogste punt van België. Je kunt er heerlijk wandelen in het heuvelachtige landschap met beboste hellingen en riviertjes, afgewisseld door kleinschalig agrarisch gebied.

Je wandelt tussen de 12 en 22 km per dag. De eerste wandeling voert je boven over de Hoge Venen, deels door het hoogveen, deels door het bos. De andere wandelingen liggen lager waarbij je rekening moet houden met het heuvelachtige karakter van het gebied. De wandelingen voeren je o.a. over knuppelpaden en door dichte bossen van de weidse Hoge Venen. Een van de spectaculaire tochten voert je langs 3 idyllische riviertjes die van de Venen omlaag stromen. Je loopt echter ook in lager gelegen gebied, door het dal van de slingerende en snelstromende Warche en langs het verborgen gelegen Slot Reinhardstein. Pauzeer bij de kleine brouwerij van Bellevaux om een Brune, Blonde of Black te proeven.

Accommodatie

Accommodatie Hoge Venen

De accommodatie ligt op een heerlijke en stille plek, met geweldige uitzicht, in het buitengebied een paar km zuidelijk van Malmedy. De boerderij is gebouwd met breuksteen en vakwerk en is gerestaureerd met traditionele, ecologische materialen.
De renovatie is nog niet voltooid, maar er zijn inmiddels enkele comfortabele gastenkamers met bad en toilet beschikbaar.

 • Kamers met eigen sanitair
 • Weids uitzicht over het dal
 • Grote tuin met terrassen en uitzicht
 • Modern gerestaureerd oud pand
 • Nederlands gesproken
 • Hond welkom

Wandelprogramma Hoge Venen

Dag 1
Rondwandeling Hoge Venen, 13 km.
Op de heenweg naar de accommodatie maak je een eerste rondwandeling over de Hoge Venen, een uniek gebied in Europa met nog levend hoogveen. De venen zelf zijn deels over houten knuppelpaden toegankelijk.
Na de wandeling rijd je verder naar de accommodatie.

Dag 2
Rondwandeling Warche, 16, 20 of 22 km.
Vanuit Malmedy begin je met een pittige klim langs een kruisweg (met 14 statiën) het dal uit. Een smal pad voert je hoog boven het dal van de Warche in de richting van het verscholen kasteel Reinhardstein. Beneden, langs de rivier loop je weer terug naar Malmedy.

Dag 3
Rondwandeling, de 4 bieren van Bellevaux, 23, 17 of 15 km.
Wandeling door open gebied met vergezichten, en door het dal van de Warche. Bezoek onderweg de kleine brouwerij van Bellevaux en proef er één van hun speciale, zelf gebrouwen bieren. Soms volg je kleine bospaadjes, dan weer wandel je over smalle en rustige landweggetjes langs oude boerderijen.

wandelen ardennen Hoge Venen

Dag 4
Rondwandeling drie riviertjes van de Hoge Venen, 24, 18 of 12 km.
De Hoge Venen op z’n allermooist! Je volgt achtereenvolgens de snelstromende riviertjes de Hoëgne, de Statte en de Sawe. Vanaf de drassige hoogtes van de Venen voeren deze riviertjes het water af door idyllisch gevormde dalen, die door middel van smalle houten bruggen toegankelijk zijn gemaakt voor wandelaars.

Dag 5
Rondwandeling, 12 km.
Een korte wandeling, misschien voor de dag van vertrek. Vanuit het dorpje Xhoffraix loop je door smalle rivierdalletjes tot aan de Warche en daarna klim je door de hellingbossen weer terug naar de parkeerplaats.

Interessante links.

2020-08-17T14:19:06+00:00

19 reacties

 1. Wies 1 september 2020 om 12:43 - Antwoorden

  België – Hoge Venen

  Le Grand Aleff is een hele sfeervolle B&B met zeer gastvrije eigenaren. De maaltijden waren altijd heerlijk! De kamers zijn ruim en de tuin is geweldig met verschillende plekjes om te gaan zitten en te relaxen.
  Wandeling in de omgeving van de B&B niet heel bijzonder. Maar de wandelingen die we gelopen hebben net ten noorden van Malmedy waren heel mooi. Je moet wel aardig steil klimmen en dalen hier en daar.
  We hebben heerlijk gewandeld en een hele gezellige vakantie gehad.

 2. Bart Rosseel 25 juli 2020 om 10:02 - Antwoorden

  België – Hoge Venen

  Vierdaagse formule uitgekozen. Wandelingen waren vader dochter (13 jaar) moment.
  Prachtige wandelingen die heel nauwkeurig beschreven zijn. We hebben genoten van het landschap.
  Sommige stukken vroegen wel enige doorzetting, maar nadien als ‘trots ik heb dat gekund’ ervaren.
  Zeer gastvrije eigenaars van B@B. Lekkere maaltijden. We kregen zelfs de vraag wat onze dochter graag lustte en de maaltijd werd speciaal aangepast.
  Een plaats om helemaal tot rust te komen. Ook lunchpakket voor tijdens de wandelingen waren prima verzorgd.
  Een aanrader.

 3. Mariska 9 mei 2019 om 05:24 - Antwoorden

  België – Hoge Venen

  Even een midweekje lekker wandelen in de Ardennen. Prachtige omgeving, mooie wandelingen die goed te volgen zijn door de duidelijke beschrijvingen en routekaarten. Het enige risico dat we liepen was dat we een paar kilo zwaarder naar huis zouden gaan door de heerlijke kookkunsten van de gastvrouwe.

 4. Jo van den Kerkhof 6 augustus 2018 om 17:57 - Antwoorden

  België – Hoge Venen.

  In de laatste week van juli hebben we 4 dagen gelogeerd op de oude boerderij Le Grand Aleff van de Nederlandse eigenaren Peter en Irene. De verbouwing is nog niet helemaal voltooid, maar we konden gebruik maken van een zeer ruime mooie zolderkamer.
  We hebben ondanks het warme weer toch 3 prachtige wandelingen kunnen maken, in de zeer mooie omgeving van Malmedy. Vooral de wandeling langs de 3 riviertjes over o.m. rotspaden, veel houten bruggetjes was indrukkend mooi.
  Ook hebben we genoten van de heerlijke avondmaaltijden. De gastvrouw besteedt er veel tijd en aandacht aan en gebruikt zo veel mogelijk groenten en ook zelfs eetbare “bloemen” uit eigen tuin! De table d’hote formule is ons zeer goed bevallen. Het waren gezellige dagen en zeker voor herhaling vatbaar.

Laat hier een reactie achter

STO Garant

Dit aanbod valt niet onder de garantie van STO Garant.
Je kunt de voorwaarden van deze garantieregeling vinden op de website van STO Garant (www.sto-garant.nl/downloads).