West Highland Way

Zie tab rechts ‘In welke maanden?’ voor (on)mogelijkheden !

West Highland Way Trektocht

De 154 kilometer lange West Highland Way is het oudste langeafstandspad van Schotland en begint in de Lowlands bij de kleine obelisk in het dorpje Milngavie. De trektocht eindigt zo’n 155 km verder in Fort William dat ligt aan de voet van de Ben Nevis – de hoogste berg van Groot-Brittannië – die zou je nog kunnen beklimmen.

Wandelen over de west-highland-way: River Falloch

River Falloch

De tocht voert je door een steeds indrukwekkender wordend landschap in noordelijke richting dwars door de Highlands. Je wandelt langs het grote Loch Lomond, onder de top van de Ben Lomond, langs de vaak bruingekleurde River Falloch, over de stille hoogvlakte van Rannoch Moor en je klimt over de beruchte Devil’s Staircase.

Je kunt kiezen uit een versie van 9, 10 of 11 dagen. Overigens kun je overal rustdagen inlassen. Als bagage draag je alleen een dagrugzak, je overige bagage wordt vervoerd. Op meerdere plaatsen langs de West Highland Way is de accommodatie erg beperkt. Zeer vroeg boeken – met name voor mei en juni – wordt steeds belangrijker!

Accommodatie

Je overnacht in goede B&B’s of hotels. De B&B accommodaties zijn veelal kleinschalig met slechts enkele kamers. Over het algemeen wordt de kwaliteit en gastvrijheid van de B&B’s geroemd.

In Drymen overnacht je misschien wel in de Knopogue B&B, waar je welkom wordt geheten door Chris & Jane. Uit eten kan altijd in de buurt van je B&B.

 • Kamers met eigen sanitair
 • Kleinschalig
 • Gastvrij
 • Contact met de eigenaren
 • Engels gesproken
 • Hond niet toegelaten
 • Vroeg boeken zeer wenselijk!

Wandelprogramma West Highland Way

Hieronder vind je het programma van de 10-daagse trektocht.
Je kunt ook kiezen voor een 9- of 11-daagse variant, die een iets andere dagindeling kennen. Het programma daarvan kun je vinden in de detailinformatie die je kunt downloaden via de knop “ontvang alle reisinfo” op deze pagina. Hierin vind je ook meer info over de prijzen.

Dag 1.
Aankomst Glasgow.
Een taxi haalt je op bij het vliegveld en brengt je naar je eerste B&B in Milngavie.

Dag 2.
Milngavie – Drymen, 19 km.
Al snel na vertrek ben je de stad kwijt en zie je in de verte de eerste bergtoppen van de Schotse Hooglanden opdoemen.

West Highland Way: River Orchy bij Rannoch Moor

Dag 3.
Drymen – Rowardennan, 22 km.
Vanaf de top van Conic Hill, heb je een fenomenaal uitzicht over het grote Loch Lomond.

Dag 4.
Rowardennan – Iverarnan, 22 km.
Een zeer boeiende, afwisselende en relatief bosrijke dag langs de oevers van Loch Lomond. Het is ook een van de zwaarste trajecten van de West Highland Way.

Dag 5.
Inverarnan – Crianlarich, 11 km.
Door het Glen Falloch en langs het vaak veenbruine water van River Falloch rivier wandel je naar Crianlarich.

Dag 6.
Crianlarich – Bridge of Orchy, 21 km.
Na Tyndrum wandel je onder langs een hele serie Munro’s (toppen hoger dan 3000 voet). Overnachting in Bridge of Orchy aan de rand van Rannoch Moor.

Dag 7.
Bridge of Orchy – Kings House Hotel, 19 km.
De West Highland Way voert je vandaag over de hoogvlakte van Rannoch Moor: stilte, bergen rondom, mooie luchten en weidse vergezichten en bij slecht weer geen enkele beschutting! In 2019 het Kingshouse Hotel grotendeels vernieuwd / uitgebreid.

King's House Hotel op Rannoch Moor

King’s House Hotel

Dag 8.
Kings House Hotel – Kinlochleven, 19 km.
Al vrij snel na vertrek sta je aan de voet van de Devil’s Staircase. De beklimming is steil, maar minder dramatisch als de naam doet vermoeden. Een lange afdaling brengt je naar het dorpje Kinlochleven aan de rand van het Loch Leven.

Dag 9.
Kinlochleven – Fort William, 24 km.
‘s Morgens na vertrek gaat het gelijk eerst even steil omhoog. Daarna wandel je door een prachtig Glen richting Fort William, waar de West Highland Way eindigt aan de voet van de hoogste top van Groot Brittannië: de 1344 meter hoge Ben Nevis.

Dag 10.
Na het ontbijt vertrek.
Afhankelijk van het tijdstip van vertrek van je retourvlucht vanuit Glasgow kun je met de bus rechtstreeks naar de luchthaven of zul je een extra nacht in Glasgow moeten boeken.
Wil je de Ben Nevis graag beklimmen, dan kun je uiteraard ook een extra nacht in Fort William boeken.
Let op! Extra nachten gelijk bij boeking aangeven.

Interessante links:

2020-02-03T12:26:07+00:00

29 reacties

 1. Sander en Esther 16 augustus 2020 om 10:39 - Antwoorden

  Schotland – West Highland Way

  Half augustus 2020 zijn wij gezond teruggekeerd van een fantastische 11 dagen in Schotland. Het lopen van de West Highland Way was een unieke ervaring.

  Wij hebben dan ook geen of nauwelijks last ondervonden van de Covid-19 perikelen. Sterker nog, wij waren blij om in Schotland te zitten, in plaats van hutje mutje met een hittegolf in Nederland.

  De WHW was goed te doen, de route was naar onze mening ook niet zwaarder, hij lag er goed bij en was goed begaanbaar. Aan het begin van de week (etappe 3) was er wel hevige regenval, zelfs voor Schotse begrippen, begrepen wij. Wij liepen toen de etappe van Rowardennan naar Beinglass. Dat was in de stromende regen, waardoor de etappe iets uitdagender was. De regen was zo hevig dat bij Beinglass Farm de rivier uit zijn oevers was getreden en de kampeerterreinen onder water stonden, evenals de weg naar Invernarnan. Gelukkig waren onze koffers al op tijd gebracht daar.

  Verder hebben we de hele reis genoten van de prachtige natuur en de gastvrijheid van de Schotten. In de B&B’s was alles tiptop geregeld, waarbij iedere B&B zijn eigen maatregelen had genomen. Zo kregen we bij Stance Cottage en bij Allt na Leven de uitgebreide ontbijtjes keurig op de kamer geleverd. Ook bij de andere B&B’s en de hotels waren de ontbijtservices goed geregeld. Wat anders is dan normaals is dat je de avond voor je ontbijt al doorgeeft wat je wilt. Ook qua hygiëne was duidelijk te zien dat dit zeer serieus genomen wordt in Schotland. Dat hebben ze daar prima op orde, onze complimenten ook daarvoor.

  De WHW was ook idd rustiger dan normaal, maar we kwamen nog wel af en toe andere wandelaars tegen. Dit waren vooral mensen uit de UK zelf.

  Afgelopen zondag zijn we uiteindelijk gefinished in fort william. Achteraf gezien bleken we fitter te zijn dan gedacht, we hadden hem ook in 6 of 7 dagen kunnen lopen, maar dat heeft de reis er niet minder om gemaakt. Maandag hebben we het nog wel even goed afgesloten om de Ben Nevis ook te beklimmen, alvorens we op de trein stapten naar Glasgow.

  Wij zijn dus zeer tevreden met de reis, alles was tiptop geregeld, de bagage, de hotels, de b&b’s etc. Dank voor de goede zorgen en hopelijk zullen er nog een aantal mensen zijn uit Nederland die de tocht nog gaan maken dit seizoen of volgend jaar.

 2. Eric en Ingrid 18 september 2019 om 17:13 - Antwoorden

  Schotland – West Highland Way

  Maandag 22 juli kwamen we aan in Milngavie om de West Highland Way te gaan lopen, we hebben gekozen voor de langste uitvoering 10 dagen.
  Het was heel grappig om te zien dat er zo een prachtig officieel startpunt was. In de avond was het daar heel rustig maar het deed zo toeristisch aan dat we vol verwachting de volgende ochtend naar het beginpunt liepen.
  Gelukkig viel het qua toeristisch allemaal erg mee. Je komt wandelaars tegen helemaal prima en soms op een overnachtingslocatie dezelfde mensen ook leuk.
  Wij hebben genoten van begin tot eind! Prachtige wandelingen, mooie overnachtingsplekken. Vooral de B&B’s de persoonlijke benadering van al die mensen zo ontzettend gastvrij.
  Om te eindigen in Fort William met ook weer een officieel eindpunt.

  We hadden gerekend op alle dagen regen onder het mom van ‘dan kan het alleen maar meevallen’ maar we hebben 1 dag regen gehad en verder heerlijk wandel weer.

  Het is een prachtige wandeling met zeer diverse paden, van klimmen en klauteren langs het meer tot een ‘berg’ op wandelen en een redelijk pad. Ook de afstanden verschilden per keer van 12 km tot 28 km per dag.

  Deze wandeling kunnen wij iedereen aanraden, de natuur, de mensen, eigenlijk alles!
  Gewoon prachtig.

  Ook het contact overleg met Travellers is top, alles was uitstekend geregeld.

Laat hier een reactie achter

STO Garant

Dit aanbod valt onder de garantie van STO Garant.
Je kunt de voorwaarden van deze garantieregeling vinden op de website van STO Garant (www.sto-garant.nl/downloads).