West Highland Way

Vroeg boeken voor zeer wenselijk. Nu ook al voor 2020!

West Highland Way Trektocht

De 154 kilometer lange West Highland Way is het oudste langeafstandspad van Schotland en begint in de Lowlands bij de kleine obelisk in het dorpje Milngavie. De trektocht eindigt zo’n 155 km verder in Fort William dat ligt aan de voet van de Ben Nevis – de hoogste berg van Groot-Brittannië – die zou je nog kunnen beklimmen.

Wandelen over de west-highland-way: River Falloch

River Falloch

De tocht voert je door een steeds indrukwekkender wordend landschap in noordelijke richting dwars door de Highlands. Je wandelt langs het grote Loch Lomond, onder de top van de Ben Lomond, langs de vaak bruingekleurde River Falloch, over de stille hoogvlakte van Rannoch Moor en je klimt over de beruchte Devil’s Staircase.

Je kunt kiezen uit een versie van 9, 10 of 11 dagen. Overigens kun je overal rustdagen inlassen. Als bagage draag je alleen een dagrugzak, je overige bagage wordt vervoerd. Op meerdere plaatsen langs de West Highland Way is de accommodatie erg beperkt. Zeer vroeg boeken – met name voor mei en juni – wordt steeds belangrijker!

Accommodatie

Je overnacht in goede B&B’s of hotels. De B&B accommodaties zijn veelal kleinschalig met slechts enkele kamers. Over het algemeen wordt de kwaliteit en gastvrijheid van de B&B’s geroemd.

In Drymen overnacht je misschien wel in de Knopogue B&B, waar je welkom wordt geheten door Chris & Jane. Uit eten kan altijd in de buurt van je B&B.

 • Kamers met eigen sanitair
 • Kleinschalig
 • Gastvrij
 • Contact met de eigenaren
 • Engels gesproken
 • Hond niet toegelaten
 • Vroeg boeken zeer wenselijk!

Wandelprogramma West Highland Way

Hieronder vind je het programma van de 10-daagse trektocht.
Je kunt ook kiezen voor een 9- of 11-daagse variant, die een iets andere dagindeling kennen. Het programma daarvan kun je vinden in de detailinformatie die je kunt downloaden via de knop “ontvang alle reisinfo” op deze pagina. Hierin vind je ook meer info over de prijzen.

Dag 1.
Aankomst Glasgow.
Een taxi haalt je op bij het vliegveld en brengt je naar je eerste B&B in Milngavie.

Dag 2.
Milngavie – Drymen, 19 km.
Al snel na vertrek ben je de stad kwijt en zie je in de verte de eerste bergtoppen van de Schotse Hooglanden opdoemen.

West Highland Way: River Orchy bij Rannoch Moor

Dag 3.
Drymen – Rowardennan, 22 km.
Vanaf de top van Conic Hill, heb je een fenomenaal uitzicht over het grote Loch Lomond.

Dag 4.
Rowardennan – Iverarnan, 22 km.
Een zeer boeiende, afwisselende en relatief bosrijke dag langs de oevers van Loch Lomond. Het is ook een van de zwaarste trajecten van de West Highland Way.

Dag 5.
Inverarnan – Crianlarich, 11 km.
Door het Glen Falloch en langs het vaak veenbruine water van River Falloch rivier wandel je naar Crianlarich.

Dag 6.
Crianlarich – Bridge of Orchy, 21 km.
Na Tyndrum wandel je onder langs een hele serie Munro’s (toppen hoger dan 3000 voet). Overnachting in Bridge of Orchy aan de rand van Rannoch Moor.

Dag 7.
Bridge of Orchy – Kings House Hotel, 19 km.
De West Highland Way voert je vandaag over de hoogvlakte van Rannoch Moor: stilte, bergen rondom, mooie luchten en weidse vergezichten en bij slecht weer geen enkele beschutting! In 2019 is het geheel vernieuwde Kingshouse Hotel weer boekbaar.

King's House Hotel op Rannoch Moor

King’s House Hotel

Dag 8.
Kings House Hotel – Kinlochleven, 19 km.
Al vrij snel na vertrek sta je aan de voet van de Devil’s Staircase. De beklimming is steil, maar minder dramatisch als de naam doet vermoeden. Een lange afdaling brengt je naar het dorpje Kinlochleven aan de rand van het Loch Leven.

Dag 9.
Kinlochleven – Fort William, 24 km.
’s Morgens na vertrek gaat het gelijk eerst even steil omhoog. Daarna wandel je door een prachtig Glen richting Fort William, waar de West Highland Way eindigt aan de voet van de hoogste top van Groot Brittannië: de 1344 meter hoge Ben Nevis.

Dag 10.
Na het ontbijt vertrek.
Afhankelijk van het tijdstip van vertrek van je retourvlucht vanuit Glasgow kun je met de bus rechtstreeks naar de luchthaven of zul je een extra nacht in Glasgow moeten boeken.
Wil je de Ben Nevis graag beklimmen, dan kun je uiteraard ook een extra nacht in Fort William boeken.
Let op! Extra nachten gelijk bij boeking aangeven.

Interessante links:

2019-07-22T13:37:57+00:0020 februari 2015|27 Reacties

27 reacties

 1. Wilbert Moorman 20 juli 2019 om 15:47 - Antwoorden

  Schotland – West Highland Way

  In juni samen met m’n dochter Marloes 6 dagen van de WHW gelopen. GE-WEL-DIG, wat een belevenis.
  De overweldigende natuur, dagelijks een gastvrije ontvangst in de B&B en een biertje drinken plus diner in de lokale pub in zo’n typisch, klein schots dorpje.
  En daarnaast de zorgzame, vriendelijke en accurate Eduard die alles tiptop voor ons heeft geregeld. Zelfs een telefoontje omdat we door omstandigheden drie dagen later vertrokken en Eduard even informeerde of de ontvangst bij de eerste B&B ’s avonds laat, goed was verlopen.
  Wat een service, top! Wij komen zeker terug Eduard!

 2. Sylvia van Ginkel 16 juni 2019 om 08:50 - Antwoorden

  Schotland – West Highland Way

  We zijn net een week terug van de prachtige West Highland Way. Was best af en toe pittig maar dat hebben we ook zeker als positief ervaren. Een beetje uitdaging mag er wel zijn.
  Elke dag was er weer een ander landschap.
  Verschillende weertypes gehad maar dat hoort erbij als je naar Schotland gaat..
  Alles prima geregeld en overnacht in goede B&B’s of hotelletjes.
  Complimenten aan Eduard!

 3. Hein, Yvon, Annet v.d. Voort 12 mei 2019 om 08:25 - Antwoorden

  Schotland – West Highland Way

  Van 25 april tot 4 mei 2019 met z’n drieën de WHW gelopen. GEWELDIG, wat een prachtige natuur.
  Een jaar tevoren geboekt en Eduard heeft enorm zijn best gedaan om ons de mogelijkheid te geven een derde persoon toe te voegen, onze zus/schoonzus uit USA. Voor ons een zeer speciale reis om met z’n drieën te maken, voor haar de eerste langeafstandswandeling en zij heeft genoten.
  De organisatie was super, heerlijke B&B’s, geen een uitgezonderd, Kingshouse geweldig gelegen, wat een uitzicht en zonsondergang. De kamer voor drie personen in Kingshouse vonden wij wat minder omdat de derde persoon op een slaapbank moest slapen met dun matras. Het uitzicht bij diner en ontbijt maakte dat weer goed.
  Bagagevervoer zoals altijd bij Travellers uitstekend geregeld, omschrijving van de wandelingen, hoe bij B&B’s te komen, extra tips. Super !!!
  Er zijn veel mensen die dit met rugzak met tent etc. lopen. Het extra geld om dit van te voren te laten regelen is het meer dan waard. Alle B&B’s zaten vol, je kan echt niet op moment zelf iets boeken, er zijn niet veel onderkomens. Voor ons een prachtige reis om jaren op terug te kijken.
  We gaan zeker de andere reizen in Schotland en Engeland ook bij Travellers boeken, dit smaakte naar meer

 4. Mark en Andrea 20 oktober 2018 om 09:49 - Antwoorden

  Schotland – West Highland Way

  Begin oktober met z’n tweeën de West Highland Way gelopen. Oktober in Schotland is qua weer natuurlijk altijd een gok(je) en we hebben dan ook alle weertypes voorbij zien komen. In totaal 8 dagen gewandeld waarvan een paar hele dagen in de zon, een paar hele dagen in de regen (geweldige droog-faciliteiten in de B&B’s) en een paar waarbij regen en zon werden afgewisseld.

  Het wandelen, het landschap en toch ook het afwisselende weer waren heerlijk. Mooie vergezichten maar toch ook klimmen en klauteren in de regen aan de oevers van Loch Lomond. Heerlijk om na een dag wandelen aan te komen in een van de mooie dorpjes in een gastvrij B&B waar je de natte spullen kan afgeven die door de gastvrouw/-heer in de ‘dry room’ worden gehangen (en soms zelfs schoongemaakt!), zodat alles de volgende dag weer knisperend droog was. Vervolgens voor een paar pints/voorzichtig glaasje whisky en een heerlijke maaltijd met vaak lokale producten uit de streek naar de plaatselijke Pub en op tijd onder de wol voor een heerlijke nachtrust van soms wel 9 tot 10! uur. Heerlijk geslapen!

  De geselecteerde B&B’s waren geweldig. Heerlijk ontbeten en op veel plaatsen was zelfs een vega Scottish breakfast aanwezig met vega worstjes! Voor de niet vega reisgenoot was er de blackpudding en/ of schotse zalm met scrambled eggs.

  De reis was geweldig geregeld, de aanwijzingen waren goed, de route was helder, de omgeving schitterend, de B&B’s leuk, gezellig en gewoon goed. Kortom het was wederom een geweldige ervaring die absoluut smaakt naar meer!

 5. Sanne Paul 24 september 2018 om 20:09 - Antwoorden

  Schotland – West Highland Way

  Afgelopen augustus heb ik de West Highland Way gelopen. Wat een geweldige wandeling is dat! Ik heb de route gelopen in 10 dagen. Op die manier zit er één korte dag tussen zodat je even kan bijkomen.

  De route is erg goed aangegeven, er staan regelmatig houten paaltjes die de richting aangeven. De route voert je door veel verschillende landschappen zodat je dagelijks een ander uitzicht hebt. Zo begint de route op een redelijk vlak gebied en loop je door de weilanden en door de bossen. Naarmate je noordelijker komt, gaat de weg vaker omhoog. Met op dag twee al de beklimming van Conic Hill. Deze bergtop is goed te doen en beloont je met een prachtig uitzicht. Dag drie brengt je langs de waterkant van Loch Lomond. Ondanks dat dit het pittigste stuk is van de route, levert dit wel een prachtig uitzicht op. De dagen die volgen brengen je steeds dieper de highlands in zodat je steeds meer moet klimmen. Vergeet vooral de laatste dagen geen muskietennetje mee te nemen (ik was eigenwijs en heb daar enorm spijt van).

  Ik kan een gigantisch verhaal schrijven over mijn ervaring, de goede accommodaties, het prettige contact met Travellers voorafgaand aan de reis en de heerlijke natuur tijdens de reis. Maar eigenlijk moet je dat zelf ervaren… boeken dus!

Laat hier een reactie achter