West Highland Way Trektocht

De 154 kilometer lange West Highland Way is het oudste langeafstandspad van Schotland en begint in de Lowlands bij de kleine obelisk in het dorpje Milngavie. De trektocht eindigt zo’n 155 km verder in Fort William dat ligt aan de voet van de Ben Nevis – de hoogste berg van Groot-Brittannië – die zou je nog kunnen beklimmen.

Wandelen over de west-highland-way: River Falloch

River Falloch

De tocht voert je door een steeds indrukwekkender wordend landschap in noordelijke richting dwars door de Highlands. Je wandelt langs het grote Loch Lomond, onder de top van de Ben Lomond, langs de vaak bruingekleurde River Falloch, over de stille hoogvlakte van Rannoch Moor en je klimt over de beruchte Devil’s Staircase.

Je kunt kiezen uit een versie van 9, 10 of 11 dagen. Overigens kun je overal rustdagen inlassen. Als bagage draag je alleen een dagrugzak, je overige bagage wordt vervoerd. Op meerdere plaatsen langs de West Highland Way is de accommodatie erg beperkt. Zeer vroeg boeken – met name voor mei en juni – wordt steeds belangrijker!

Accommodatie

Je overnacht in goede B&B’s of hotels. De B&B accommodaties zijn veelal kleinschalig met slechts enkele kamers. Over het algemeen wordt de kwaliteit en gastvrijheid van de B&B’s geroemd.

In Drymen overnacht je misschien wel in de Knopogue B&B, waar je welkom wordt geheten door Chris & Jane. Uit eten kan altijd in de buurt van je B&B.

  • Kamers met eigen sanitair
  • Kleinschalig
  • Gastvrij
  • Contact met de eigenaren
  • Engels gesproken
  • Hond niet toegelaten
  • Vroeg boeken zeer wenselijk!

Wandelprogramma West Highland Way

Hieronder vind je het programma van de 10-daagse trektocht.
Je kunt ook kiezen voor een 9- of 11-daagse variant, die een iets andere dagindeling kennen. Het programma daarvan kun je vinden in de detailinformatie die je kunt downloaden via de knop “ontvang alle reisinfo” op deze pagina. Hierin vind je ook meer info over de prijzen.

Dag 1.
Aankomst Glasgow.
Een taxi haalt je op bij het vliegveld en brengt je naar je eerste B&B in Milngavie.

Dag 2.
Milngavie – Drymen, 19 km.
Al snel na vertrek ben je de stad kwijt en zie je in de verte de eerste bergtoppen van de Schotse Hooglanden opdoemen.

West Highland Way: River Orchy bij Rannoch Moor

Dag 3.
Drymen – Rowardennan, 22 km.
Vanaf de top van Conic Hill, heb je een fenomenaal uitzicht over het grote Loch Lomond.

Dag 4.
Rowardennan – Iverarnan, 22 km.
Een zeer boeiende, afwisselende en relatief bosrijke dag langs de oevers van Loch Lomond. Het is ook een van de zwaarste trajecten van de West Highland Way.

Dag 5.
Inverarnan – Crianlarich, 11 km.
Door het Glen Falloch en langs het vaak veenbruine water van River Falloch rivier wandel je naar Crianlarich.

Dag 6.
Crianlarich – Bridge of Orchy, 21 km.
Na Tyndrum wandel je onder langs een hele serie Munro’s (toppen hoger dan 3000 voet). Overnachting in Bridge of Orchy aan de rand van Rannoch Moor.

Dag 7.
Bridge of Orchy – Kings House Hotel, 19 km.
De West Highland Way voert je vandaag over de hoogvlakte van Rannoch Moor: stilte, bergen rondom, mooie luchten en weidse vergezichten en bij slecht weer geen enkele beschutting! In 2019 het Kingshouse Hotel grotendeels vernieuwd / uitgebreid.

King's House Hotel op Rannoch Moor

King’s House Hotel

Dag 8.
Kings House Hotel – Kinlochleven, 19 km.
Al vrij snel na vertrek sta je aan de voet van de Devil’s Staircase. De beklimming is steil, maar minder dramatisch als de naam doet vermoeden. Een lange afdaling brengt je naar het dorpje Kinlochleven aan de rand van het Loch Leven.

Dag 9.
Kinlochleven – Fort William, 24 km.
‘s Morgens na vertrek gaat het gelijk eerst even steil omhoog. Daarna wandel je door een prachtig Glen richting Fort William, waar de West Highland Way eindigt aan de voet van de hoogste top van Groot Brittannië: de 1344 meter hoge Ben Nevis.

Dag 10.
Na het ontbijt vertrek.
Afhankelijk van het tijdstip van vertrek van je retourvlucht vanuit Glasgow kun je met de bus rechtstreeks naar de luchthaven of zul je een extra nacht in Glasgow moeten boeken.
Wil je de Ben Nevis graag beklimmen, dan kun je uiteraard ook een extra nacht in Fort William boeken.
Let op! Extra nachten gelijk bij boeking aangeven.

Interessante links: