Wandelen in de Achterhoek langs ‘kastelen’

De twaalf “kastelen”. Het thema van dit arrangement zijn de vele ‘kastelen’ en landgoederen waar de Achterhoek rond Vorden en Lochem rijk aan is. Loop je alle wandelingen van het arrangement helemaal dan zul je er maar liefst twaalf zien! De afwisseling is groot: bos, kleinschalig agrarisch gebied, statige landgoederen, prachtige bomenlanen, alleenstaande bomen en karakteristieke boerderijen.Wandelen in de Achterhoek: kasteel Hackfort Dit deel van de Achterhoek is rijk aan wild, de kans dat je bijvoorbeeld reeën zult zien is groot. Wandelen is een genot op de vele zandwegen en bospaden. Een paar dagen genieten in één van de mooiste wandelgebieden van Nederland.

Op één na vertrekken de wandelingen vanaf de accommodatie. De lengtes variëren tussen de 6 en 24 km waarbij de meeste wandelingen meerdere afstanden kennen. Het arrangement is mogelijk met openbaar vervoer; per trein naar station Vorden waar je dan wordt opgehaald. Bij de accommodatie kun je een fiets huren als je ook de wandeling wilt maken die wat verder weg begint.

Accommodatie

Je logeert op een voormalige boerderij, waarbij nog wel vleesvee aanwezig is. Er zijn 8 ruime en comfortabele tweepersoonskamers gebouwd, alle met eigen sanitair. Het restaurant is buitengewoon sfeervol en heeft een open haard. Uit de keuken komen prima maaltijden, waarbij o.a. vlees van eigen boerderij wordt geserveerd. Buiten in de tuin is een groot terras. De accommodatie ligt aan de rand van het natuurgebied Het Groote Veld.

Kastelen in de Achterhoek: kasteel de Wiersse

  • Riante kamers met eigen sanitair
  • Zeer gastvrij
  • Prima keuken (op dinsdag gesloten)
  • Ligging aan de rand van het natuurgebied Het Groote Veld
  • Nederlands gesproken
  • Hond welkom, maar niet op de slaapkamers (kan overnachten in ruime paardenstal)

Dagprogramma kastelen in de Achterhoek

Wandeling 1.
Inloopwandeling Kasteel Wildenborch; 6 km.
Vlakbij de accommodatie ligt Kasteel De Wildenborch. Deze korte wandeling voert je o.a. door het parkbos met waterpartijen rond het kasteel.

Wandeling 2.
Rondwandeling huize ‘t Medler, de Wiersse en Onstein, 12 /17 / 21 km.
Een dag bijna uitsluitend over zandwegen langs een aantal mooi gelegen ‘kastelen’. Het laatste deel loop je terug door het natuurgebied het Grote Veld.Kastelen in de Achterhoek; Huize de Kieftskamp

Wandeling 3.
Rondwandeling kasteel Hackfort, 8 / 16 / 21 km.
Een tocht door het prachtige coulisselandschap van Hackfort, dat eigendom is van Natuurmonumenten. De wandeling start in Vorden.

Wandeling 4.
Rondwandeling het Groote Veld, 14 / 21 / 24 km.
Het Enzerinck, Den Bramel, het Waliën en de Velhorst vormen het thema vandaag. Maar ook de Berkelvallei, het romantische koepeltje van Staring, stille bossen, heidevelden en natuurontwikkleing.

Wandeling 5.
Rondwandeling Het Veen, 24 km.
Kasteel de Wildenborch lag vroeger midden in een gigantisch groot en  zompig veengebied. Een stevige maar zeer afwisselende wandeling voert je voor een groot deel om dit voormalige veengebied heen.

Interessante links.