Elzas

Trektocht Elzas

De heuvelachtige Elzas ligt tussen de Vogezen en de Rijn. Vanwege het aangename klimaat vind je hier veel wijnbouw. Tegen de hellingen vind je bossen met veel tamme kastanjes en beuk. In de onderrand van deze bossen liggen een verbazend groot aantal kastelen en kasteelruïnes. Lager op de hellingen kom je terecht in de uitgestrekte wijngaarden van de Elzas waartussen kleine compacte middeleeuwse dorpjes. Deze, vaak erg gave dorpjes hebben smalle straatjes waarin vakwerkhuizen staan met kleuren van roze tot groen en blauw, volgehangen met bloemen.

Tijdens het wandelen kom je door tal van aantrekkelijke dorpen zoals Niedermorschwihr, Kaysersberg met z’n kasteel, Riquewihr met een dubbele versterkte muur uit de 12e en 14e eeuw, Ribeauvillé en Andlau. Je klimt naar de top van de Steinkoepfel, Odiliënberg en de op 764 m gelegen bedevaartsplaats Mont Sainte Odile. Daarnaast zie je beroemde kastelen zoals Hagueneck, Hohlandsburg, de enorme Haut Koenigsburg en de Ortembourg.

Accommodatie

De prima hotels liggen in dorpjes van buitengewone schoonheid: smalle straatjes, veelkleurige vakwerkhuizen en heel veel bloemen. Zo ligt bijvoorbeeld het hotel in Türckheim vlakbij één van de oude middeleeuwse stadspoorten.

 • Kamers met eigen sanitair
 • Veel bloemen
 • Goede keuken
 • Prima wijnen
 • Frans gesproken
 • Hond toegestaan

Dagprogramma Elzas

Dag 1.
Aankomst Turckheim, een sfeervol dorpje met veel hele fraaie vakwerkhuizen, waar de drie stadspoorten nog bewaard zijn. Het hotel ligt vlakbij een van de poorten en ziet er idyllisch uit met alle begroeiing tegen de gevel. In en rond het dorp kun je veel ooievaars zien.

Dag 2.Trektocht in de Elzas: het hotel in Turckheim
Rondwandeling, 19 km, 750 m hoogteverschil.
Je loopt langs de kasteelruïne Hagueneck, en het kasteel Hohlandsburg dat te bezichtigen is. Je kunt onderweg kiezen of je het fraaie Eguisheim wilt bezoeken.

Dag 3.
Lijnwandeling van Turckheim naar Riquewihr, 16 km, 580 hm.
Wijngaarden en bos vormen vandaag en de komende dagen het decor van de wandelingen. Onderweg kom je door het fraaie Kayserberg, vol met vakwerk. Dat geldt ook voor je overnachtingsplek vandaag: Riquewihr. Een van de best bewaard gebleven middeleeuwse dorpen in de Elzas.

Dag 4.
Lijnwandeling van Riquewihr naar Thannenkirch, 11 km, 460 hm.
Wederom een wandeling afwisselend door de wijngaarden en de hellingbossen hoger tegen de berg.
Vandaag ligt het (luxe) hotel in een hoger dorp en niet in de wijngaarden. Als het vol is dan slaap je deze nacht in Chatenois en maakt je van daaruit morgen een rondwandeling.

de Haute Koenigsburg in de elzas Dag 5.
Lijnwandeling van Thannenkirch naar Châtenoi, 12,5 km, 260 hm.
In de loop van de ochtend kom je langs het meest indrukwekkende kasteel in de Elzas, de Haut-Koenigsburg. De ligging is fenomenaal, net zoals het uitzicht over het Rijndal. Je kunt het bezoeken. Dan daal je af naar Chatenois, met z’n aparte kerktoren. De oorsprong van het hotel waar je slaapt gaan al eeuwen terug.

Dag 6.
Wandeling van Châtenoi naar Andlau, 19,5 km, 620 hm.
Na ruim een uur wandelen kom je door het zeer fraaie Dambach-la-Ville. Het ligt in het centrum van het wijngebied en hier komen een groot aantal prima Elzasser wijnen vandaan.

Dag 7.
Wandeling van Andlau naar Obernai, 22 km, 940 hm.
In de loop van de dag bereik je boven in de heuvels het indrukwekkende en veelbezochte bedevaartsoord Mont-Ste-Odile. De drukte hier staat in schril contrast tot de rust van de wandeling! Vervolgens begin je aan de afdaling naar Obernai, voor je laatste overnachting. Het hotel ligt midden in het sfeervolle centrum, met ook weer prachtige vakwerkgebouwen. Het VVV ligt er ca 100 meter vandaan.

Dag 8.
Na het ontbijt vertrek. Je trektocht door de Elzas zit erop.

2019-12-17T14:42:04+00:00

5 reacties

 1. Andrea van Bodegom 30 juni 2019 om 13:22 - Antwoorden

  Frankrijk – Elzas Trektocht.

  Weer een hele mooie wandeling via Travellers. Na Engeland en Schotland is ook Frankrijk met Travellers erg goed bevallen.
  Eind juni gelopen met op het einde zeer hoge temperaturen. Gelukkig liepen we toen veel door het bos waardoor het goed te doen was. Het wandelen was erg afwisselend met beboste heuvels en glooiende wijngaarden, langs veel kastelen en ruïnes en veel schilderachtige dorpjes met prachtige vakwerkhuizen. Af en toe een pittige klim en natuurlijk wat meer hoogte meters dan op de Britse eilanden maar alle wandelingen waren goed te doen.
  Het kaartmateriaal is uitstekend. We zijn geen enkele keer verkeerd gelopen.
  De hotels zijn ook allemaal leuk. De een is wat luxer dan de ander maar allemaal zijn ze prima met heerlijke ontbijtjes. Ook de diner waren goed geregeld en gevarieerd. In overleg was er heel veel mogelijk en ook voor vegetariërs was er voldoende te kiezen. Onderweg konden we steeds ergens lunchen of bij de plaatselijke boulangier een lunch (Bretzels) inslaan en onderweg op een van de vele bankjes aan de route nuttigen.
  De auto hadden we op de heenreis al in Obernai geparkeerd waardoor we na het ontbijt makkelijk op huis aan konden.

  Ook deze tocht is dus een aanrader!

 2. Kees Elsinga 5 mei 2019 om 19:28 - Antwoorden

  Frankrijk – trektocht Elzas

  Een mooie afwisselende tocht. Af en toe een pittige klim heel goed te doen. Sommige etappes zijn aan de korte kant, maar dankzij het uitstekende kaartmateriaal kun je die goed verlengen.
  Wij hebben deze tocht in het voorjaar (eind april) gemaakt. De wijngaarden zijn dan nog behoorlijk kaal, maar verder is de natuur op zijn mooist.
  De accomodaties zijn over het algemeen prima al heeft men vaak geen idee hoe men met vegetarische wensen om moet gaan.

 3. Elfriede 8 augustus 2015 om 14:29 - Antwoorden

  Trektocht door de Elzas in Frankrijk. Ook deze wandeling via Travellers is weer supergoed bevallen.
  Zeer afwisselend wandelen over beboste heuvels , langs kastelen en ruïnes, door de wijngaarden en schilderachtige dorpjes met prachtige vakwerkhuizen. De wandelingen zijn niet te zwaar of te lang, uitstekend te doen in de zomer. Hoewel het vast ook erg mooi is om de Elzas in de herfst te bezoeken.
  Alle hotels waren prima met goede ontbijten en diners. Je kunt terecht in het Frans maar ook Engels en Duits is voor de bewoners geen probleem.
  Met andere woorden deze tocht is weer een aanrader!

 4. Frans van der Kolff 30 oktober 2014 om 12:37 - Antwoorden

  Bestemming/onderwerp: Elzas, oktober 2014

  Prachtige wandelingen door de wijngaarden van de Elzas die in oktober, na de druivenpluk, niet minder fraai zijn dan eerder in het jaar. Wel véél rustiger! 🙂

  De route gaat door kleine stille dorpjes met fraaie vakwerkhuizen die niet onderdoen voor de veel drukkere ‘toeristenvallen’ Riquewihr en Ribeauville.
  Prima accomodatie en service – waar spreekt een Fransman je in drie talen aan!? 🙂

  Een verassing: Lekker eten dankzij invloeden van het nabije Duitsland – ik ben geen fan van de franse keuken.

  De laatste wandeldag, meer door bos en over heuvels dan door wijngaarden, is wat zwaarder dan de andere, maar zeker niet te.

  Vanwege een treinstaking moesten we onze reis op zeer korte termijn verzetten – dat heeft Travellers buitengewoon goed voor ons in orde gemaakt, waarvoor nogmaals hartelijk dank!

 5. w greve 19 juli 2012 om 15:24 - Antwoorden

  Bestemming/onderwerp: Frankrijk – Elzas

  Leuke afwisselende wandelreis door wijngaarden & bos, stijgen naar oude kasteelruines & oud klooster en schattige Hans & Grietje dorpjes, prima hotels (2 x zwembad), goed kaartmateriaal en we hadden goed wandelweer!
  genoten!

Laat hier een reactie achter

STO Garant

Dit aanbod valt onder de garantie van STO Garant.
Je kunt de voorwaarden van deze garantieregeling vinden op de website van STO Garant (www.sto-garant.nl/downloads).