Trektocht Elzas

De heuvelachtige Elzas ligt tussen de Vogezen en de Rijn. Vanwege het aangename klimaat vind je hier veel wijnbouw. Tegen de hellingen vind je bossen met veel tamme kastanjes en beuk. In de onderrand van deze bossen liggen een verbazend groot aantal kastelen en kasteelruïnes. Lager op de hellingen kom je terecht in de uitgestrekte wijngaarden van de Elzas waartussen kleine compacte middeleeuwse dorpjes. Deze, vaak erg gave dorpjes hebben smalle straatjes waarin vakwerkhuizen staan met kleuren van roze tot groen en blauw, volgehangen met bloemen.

Tijdens het wandelen kom je door tal van aantrekkelijke dorpen zoals Niedermorschwihr, Kaysersberg met z’n kasteel, Riquewihr met een dubbele versterkte muur uit de 12e en 14e eeuw, Ribeauvillé en Andlau. Je klimt naar de top van de Steinkoepfel, Odiliënberg en de op 764 m gelegen bedevaartsplaats Mont Sainte Odile. Daarnaast zie je beroemde kastelen zoals Hagueneck, Hohlandsburg, de enorme Haut Koenigsburg en de Ortembourg.

Accommodatie

De prima hotels liggen in dorpjes van buitengewone schoonheid: smalle straatjes, veelkleurige vakwerkhuizen en heel veel bloemen. Zo ligt bijvoorbeeld het hotel in Türckheim vlakbij één van de oude middeleeuwse stadspoorten.

  • Kamers met eigen sanitair
  • Veel bloemen
  • Goede keuken
  • Prima wijnen
  • Frans gesproken
  • Hond toegestaan

Dagprogramma Elzas

Dag 1.
Aankomst Turckheim, een sfeervol dorpje met veel hele fraaie vakwerkhuizen, waar de drie stadspoorten nog bewaard zijn. Het hotel ligt vlakbij een van de poorten en ziet er idyllisch uit met alle begroeiing tegen de gevel. In en rond het dorp kun je veel ooievaars zien.

Dag 2.Trektocht in de Elzas: het hotel in Turckheim
Rondwandeling, 19 km, 750 m hoogteverschil.
Je loopt langs de kasteelruïne Hagueneck, en het kasteel Hohlandsburg dat te bezichtigen is. Je kunt onderweg kiezen of je het fraaie Eguisheim wilt bezoeken.

Dag 3.
Lijnwandeling van Turckheim naar Riquewihr, 16 km, 580 hm.
Wijngaarden en bos vormen vandaag en de komende dagen het decor van de wandelingen. Onderweg kom je door het fraaie Kayserberg, vol met vakwerk. Dat geldt ook voor je overnachtingsplek vandaag: Riquewihr. Een van de best bewaard gebleven middeleeuwse dorpen in de Elzas.

Dag 4.
Lijnwandeling van Riquewihr naar Thannenkirch, 11 km, 460 hm.
Wederom een wandeling afwisselend door de wijngaarden en de hellingbossen hoger tegen de berg.
Vandaag ligt het (luxe) hotel in een hoger dorp en niet in de wijngaarden. Als het vol is dan slaap je deze nacht in Chatenois en maakt je van daaruit morgen een rondwandeling.

de Haute Koenigsburg in de elzas Dag 5.
Lijnwandeling van Thannenkirch naar Châtenoi, 12,5 km, 260 hm.
In de loop van de ochtend kom je langs het meest indrukwekkende kasteel in de Elzas, de Haut-Koenigsburg. De ligging is fenomenaal, net zoals het uitzicht over het Rijndal. Je kunt het bezoeken. Dan daal je af naar Chatenois, met z’n aparte kerktoren. De oorsprong van het hotel waar je slaapt gaan al eeuwen terug.

Dag 6.
Wandeling van Châtenoi naar Andlau, 19,5 km, 620 hm.
Na ruim een uur wandelen kom je door het zeer fraaie Dambach-la-Ville. Het ligt in het centrum van het wijngebied en hier komen een groot aantal prima Elzasser wijnen vandaan.

Dag 7.
Wandeling van Andlau naar Obernai, 22 km, 940 hm.
In de loop van de dag bereik je boven in de heuvels het indrukwekkende en veelbezochte bedevaartsoord Mont-Ste-Odile. De drukte hier staat in schril contrast tot de rust van de wandeling! Vervolgens begin je aan de afdaling naar Obernai, voor je laatste overnachting. Het hotel ligt midden in het sfeervolle centrum, met ook weer prachtige vakwerkgebouwen. Het VVV ligt er ca 100 meter vandaan.

Dag 8.
Na het ontbijt vertrek. Je trektocht door de Elzas zit erop.