Wandelen in het Teutoburger Woud

Op slechts drie kwartier rijden ten oosten van Hengelo vind je het begin van het het Teutoburgerwoud. Hier liggen schilderachtige vakwerkdorpen zoals het hoog gelegen Tecklenburg met z’n kasteelruïne en het charmante Lienen. De Hermannsweg is een bekende lange afstandsroute die je onderweg geregeld tegen zult komen.

De wandelingen voeren je door uitgestrekte loofbossen die afgewisseld worden door intieme dalletjes met vaak verrassende uitzichten. Je wandelt echter ook door rustig akker- en weidelandschap met fraaie boerderijen.

Het gezellige oude centrum van Tecklenburg, met mooie vakwerkhuizen, nodigt uit om een keer te pauzeren met een lekker stuk Kuchen. In het Kurpark van Bad Iburg kun je je voeten verwennen in het ijskoude water van een wassertretbecken. Eén van de wandelingen voert je langs en over de zandstenen rotsformaties van o.a. “das Hockende Weib”.

Accommodatie

Teutoburgerwoud: Vakwerkhuis in Tecklenburg

Je kunt bij dit arrangement kiezen om te logeren in een pension of hotel.

Hotel
Op een paar kilometer buiten Tecklenburg ligt in het buitengebied het sfeervolle en comfortabele hotel met een prima keuken. Vanaf het terras heb je zicht op de heuvels in het noorden.

 • Kamers met eigen sanitair
 • Sfeervolle inrichting met veel kunst.
 • Ook ruime 1-persoons kamers te boeken.
 • Prima ‘Slowfood’-keuken
 • Duits gesproken
 • Hond is welkom

Pension
Het pension ligt in Brochterbeck, een van de kleine dorpen onderaan de heuvels aan de rand van het Teutoburger Woud. Het is een voormalige boerderij met 9 gastenkamers. Beneden is een ruime zitkamer met open haard en een aparte tv-kamer.

 • Ruime kamers eigen sanitair
 • Grote tuin
 • Zonder avondmaaltijden
 • Aan de rand van dorp
 • Duits gesproken
 • Hond welkom

Dagprogramma Teutoburgerwoud

Wandeling 1.
Rondwandeling Tecklenburg, 17 of 20 km.
Via een stuk Hermannsweg en de Tecklenburg Rundwanderweg kom je uit Tecklenburg: een prachtig hooggelegen vakwerkstadje. Bij de oude poort heb je een mooi uitzicht over het Teutoburgerwoud.

Wandeling 2.
Rondwandeling Bad Iburg, 15,5 of 22,5 km.
Eerst rijd je naar Lienen, waar de wandeling begint. Hier loop je weer een stukje over de Hermannsweg. Daarna wandel je verder naar Bad Iburg, waar je, net zoals bij Tecklenburg, een fraai Kurpark hebt, ook met een wassertretbecken. Boven Iburg ligt het imposante Slot Iburg.

Teutoburgerwoud: Wassertretbecken, heerlijk voor de voeten

Wandeling 3.
Rondwandeling Wasserburg, 19 of 15 km.
Je loopt door een golvende graanlandschap, later langs de bosrand onderaan de heuvelrug van het Teutoburgerwoud. Via een lus door een vlak gedeelte kom je uit bij het oude en fraaie Wasserschloss Haus Marck.

Wandeling 4.
Rondwandeling Lienen, 18 km.
Met de auto ga je eerst weer naar Lienen. Vanuit het centrum van Lienen, met z’n vele vakwerkhuizen, loop je eerst een stuk tegen de heuvelrug omhoog door het beukenbos. Later loop je door vlakker gebied met een mooi zicht op de heuvelrug.

Wandeling 5.
Rondwandeling Dörenther Klippen, 14,5 of 19 km.
Een vlak begin maar verrassend afwisselend, via kleine weggetjes en bovenal heerlijk rustig. In de verte heb je zicht op de heuvels van het Teutoburgerwoud. Later klim je de heuvels in en kom je uit bij de grillig gevormde rotsformaties van de Dörenther Klippen.

Interessante links

Detailinfo
Boek Reis