Trektocht Dales Way

De 135 km lange Dales Way voert je door 2 Nationale Parken: de Yorkshire Moors en het Lake District. De eerste helft van de trektocht wandel je door het Wharfdale stroomopwaarts, het riviertje de Wharfe volgend. In tegenstelling tot veel andere routes vallen de hoogteverschillen dan ook mee.

Bij Ribblehead bereik je de waterscheiding en via verschillende rivierdalen volg je de Dales Way langzaam verder stroomafwaarts tot aan het grote Lake Windermere in het Lake District.

Hèt kenmerk van de Dales zijn de eindeloze kilometers los gestapelde stenen muurtjes samen met natuurlijk de duizenden schapen die overal het landschap ‘stofferen’. De Dales zijn wereldberoemd geworden door de tv-serie over de veearts James Herriot.

Tijdens het wandelen loop je alleen met een dagrugzak met daarin de spullen die je onderweg nodig hebt. Een lunchpakket koop je onderweg in een dorpje of kun je ‘s morgens in je B&B bestellen. De wandelingen variëren van 15 tot 24 km.

Accommodatie

Je overnacht in sfeervolle en gastvrije B&B’s. De accommodaties zijn meestal kleinschalig met slechts enkele kamers. De accommodatie kan modern zijn of juist een sfeervol oud huis. Over het algemeen wordt de kwaliteit en gastvrijheid van de B&B’s geroemd. Ook de ligging is soms heel bijzonder.Dales Way: dorpje Burnsall onderweg

Zo kun je bijvoorbeeld terecht komen in Low Raisgill Cottage in Buckden. Dit is een verbouwde boerderij uit de 16e eeuw en gelegen op een unieke landelijke plek. Uit eten kan meestal in de buurt; als dat niet mogelijk is boeken we de maaltijd in je accommodatie.

  • Kamers in principe met eigen sanitair
  • Kleinschalig
  • Ligging vaak bijzonder
  • Contact met de eigenaren
  • Engels gesproken
  • Hond niet toegelaten

Dagprogramma Dales Way

Dag 1.
Aankomst Ilkley.

Dag 2.
Lijnwandeling van Ilkley naar Burnsall, 19 km.
Door het Warfedale met onderweg Bolton Abbey en de Strid. Langzaam loop je stroomopwaarts langs het riviertje de Wharfe.

Dag 3.
Lijnwandeling van Burnsall naar Upper Wharfdale, 24 km.
Langs sfeervolle en typische Dales dorpjes als Grassington en Kettlewell. Stenen muurtjes en schapen, stenen muurtjes en schapen, …… Je volgt nog steeds het Warfedale met z’n ruige kalksteen formaties.

Dag 4.
Lijnwandeling van Upper Wharfdale naar Dentsdale, 27 km.
Je bereikt het eind van het Warfedale en daarmee de waterscheiding tussen oost- en west Engeland. Het landschap gaat hier over in het ruigere deel van de Pennines, voordat je begint aan de afdaling in het Dentdale.engeland vingerhoedskruid op de dales-way

Dag 5.
Lijnwandeling van Dentdale naar Sedbergh, 15 km.
Verder door het Dentdale langzaam naar beneden. Na het plaatsje Dent en langs de River Dee bereik je Sedbergh.

Dag 6.
Lijnwandeling van Sedbergh naar Grayrigg, 19 km.
Het landschap wordt vriendelijker in de overgang van de Dales naar het Lake District. Vandaag loop je onder Howgill Fells en langs de rivier de Lune in de richting van het Lake District.

Dag 7.
Lijnwandeling van Grayrigg naar Bowness, 21 km.
Een laatste mooie etappe van de Dales Way brengt je naar het eind van de trektocht aan het grote Lake Windermere, met rondom nu de bergen van het Lake District.

Dag 8.
Na het ontbijt vertrek.