Waarom vroeg boeken en hoe vroeg is vroeg??

In periodes dat veel wandelaars op vakantie willen zijn accommodaties snel volgeboekt, vooral op plaatsen waar accommodatie beperkt beschikbaar is. Dat heeft altijd al gegolden voor periodes als bijvoorbeeld:

  • De zomer vakantie
  • Pasen
  • Pinksteren
  • Kerst
  • In Engeland, de Bankholidays

Boek je bijtijds, dan is er meestal nog voldoende accommodatie vrij is en is er vaak nog keuze. Een boeking, ook voor een trektocht, is dan relatief snel akkoord te krijgen.
Boek je laat, dan kan de keuze inmiddels erg beperkt zijn, kunnen accommodaties vol zijn of zijn er alleen nog duurdere accommodaties over.

Welke trektochten?

De laatste jaren zien we bij een aantal populaire trektochten dat ze steeds eerder volgeboekt raken. Dan moet je met name denken aan:

  1. West Highland Way in Schotland
  2. De Great Glen Way in Schotland
  3. Hadrian’s Wall Path in Engeland
  4. Coast to Coast Path in Engeland

Als je in mei, juni of begin september bijvoorbeeld de West Highland Way wilt wandelen, dan zul je de reis al minimaal 5 – 6 maanden van te voren moeten boeken!
Soms worden er al boekingen gemaakt meer dan een jaar van te voren.
Bijvoorbeeld: in januari van dit jaar is de trektocht in mei al helemaal niet meer te boeken!
De WHW is een trektocht waar dit al een paar jaar sterk speelt, in iets mindere mate geldt het ook voor de andere trektochten.

Het wil niet zeggen dat als je de reis op een later tijdstip boekt niet meer mogelijk is,  maar de kans is dan erg groot dat al veel accommodaties niet meer beschikbaar zijn, waardoor er soms veel accommodaties moeten worden benaderd om een vrije te vinden. Mijn collega in Schotland heeft in Fort William wel eens 12 accommodaties moeten benaderen voordat ze een vrije kamer vond!
Dat vraagt erg veel tijd en energie, ook al  omdat veel kleinschalige accommodaties overdag niet of maar beperkt bereikbaar zijn.

En op veel plaatsen in Engeland en Schotland is accommodatie maar heel beperkt aanwezig, soms is er in een dorpje maar één hotel of misschien 2 B&B’s.

Bij hotels als Bridge of Orchy en Kingshouse Hotel, zijn de ‘normale’ kamers al snel volgeboekt en dan blijven alleen dure kamers over. Dan moet je denken aan tarieven van meer dan £ 200 voor een kamer!
Dan kan de prijs van je reis zomaar tientallen euro’s duurder worden.

Bij sommige trektochten kan een boeking soms alleen maar doorgang vinden als je 2 of soms zelfs 3 keer in een accommodatie overnacht met transfers heen en weer. Ook dat kan je reis duurder maken en haalt een deel van de charme van een trektocht weg: iedere dag een andere overnachting.

Het probleem speelt met name bij bekende / beroemde trektochten als de WHW en CTC. Dat zijn toch de tochten die veel wandelaars heel graag eens in hun wandelleven willen lopen.

Als iedereen steeds vroeger boekt, maken we daar het ‘probleem’ natuurlijk alleen maar groter mee. Wie een goede oplossing weet mag het zeggen :-)

Hopelijk begrijp je nu wat beter waarom vroeg boeken voor sommige reizen belangrijk is en dat dat niet voor niets bij sommige reizen genoemd staat.