Wandelen in de Vulkaaneifel

In een paar uur rijden ben je al in de Vulkaaneifel, een zeer afwisselend gebied voor een korte wandelvakantie. Het gebied ontleent de naam aan de vaak cirkelronde Maaren (vulkaankraters) in het gebied. Daarnaast vind je er ook lavagroeves en zelfs een regelmatig spuitende koude ‘geyser’.

Uiteraard wandel je langs een aantal van deze fraaie Maaren, maar er is ook een wandeling die je door het idyllische dal van de Lieser voert, met z ’n steile hellingen, waarbij je uitkomt bij de imposante kasteelruïnes van Manderscheid. Een andere korte wandeling voert door de prachtige en ruige Wolfsschlucht. Wil je een keer een dag niet wandelen, dan ben je met 70 kilometer in de oude Romeinse stad Trier.

De beschreven wandelingen variëren van 9 tot 24 km; sommige kun je samenvoegen of verkorten.

 • kronkelende beekjes en de snelstromende Lieser
 • cirkelvormige Maaren
 • de kasteelruïnes van Manderscheid
 • met loofhout begroeide hellingbossen
 • Wolfsschlucht

Accommodatie

Accommodatie in de Vulkaaneifel

De accommodatie is een ruim pension dat ligt in het dal van het riviertje de Lieser een paar kilometer van het dorp Üdersdorf. Er zijn 8 ruime en sfeervolle kamers. Beneden is de eetruimte waar de maaltijden worden geserveerd en waar ook informatie over de omgeving beschikbaar is. In een aparte zitruime kun je zelf je drankjes pakken.

 • Ruime kamers met eigen sanitair en tv
 • Fraai uitzicht over het dal
 • Buitenterras
 • Duits gesproken
 • Wifi
 • Hond alleen in 3-pk (met harde vloer)
 • Vanwege personeelsprobleem wordt er momenteel geen diner geserveerd. U kunt eten bestellen of uit eten gaan. Ook kunt u gebruik maken van de ruime faciliteiten van de accommodatie, zoals een gezellige ruimte om te eten en zelf drankjes te pakken. De kosten voor de diners zijn niet verrekend in het arrangement.

Dagprogramma Vulkaaneifel

Wandeling 1.
Rondwandeling Tettscheid & Trittscheid, 9 km.
Aankomst Üdersdorf. Meestal is er tijd genoeg voor een korte inlooptocht ter kennismaking; eerst door het dal van de Lieser, en dan door de bossen omhoog naar Trittscheid.

Wandeling 2.
Rondwandeling Maarenwandeling, 19 km.
Het kenmerk van de Vulkaaneifel zijn de vele, vaak cirkelvormige Maaren. Het eerste Maar dat je tegenkomt is het Gemündenermaar. Langs de zijkant ervan klim je omhoog en al snel heb je dan zicht op het fraaie Totenmaar. Het Schalkenmehrenermaar is is het laatste en tevens grootste Maar waar je omheen loopt vandaag.

Wandeling 3.
Lijnwandeling van Üdersdorf naar Manderscheid, 14 km.
De Lieserweg is een langs-afstandswandeling, waarvan je vandaag een heel erg mooi deel loopt door het steeds smaller wordende rivierdal. Je eindigt bij de kasteelruïnes van Manderscheid. Terug met openbaar vervoer.

Wandeling 4.
Lijnwandeling van Manderscheid naar Üdersdorf, 17 km.
Je begint waar je gisteren bent geëindigd en je wandelt terug naar de accommodatie. Daarbij kom je langs het Meerfelder Maar en door het dal van het riviertje de Kyll. Wandeling is te verlengen tot 23 km.

Vulkaaneifel: het dorpje Schalkenmehren

Schalkenmehren

Wandeling 5.
Rondwandeling Wallenborn, 14, 19 of 25 km.
In Wallendorn ontsnapt iedere 35 minuten gas uit de buik van de aarde; een soort ‘koud-water geiser’.
Je kunt vanuit de accommodatie vertrekken, dan is het een stevige wandeling. Je kunt echter ook een stukje met de auto waardoor de wandeling korter wordt.

Wandeling 6.
Rondwandeling Wolfsschlucht, 9 km.
Vanaf het sfeervol gelegen hotel Heidsmühle, vlakbij Manderscheid, wandel je langs de snelstromende Kleine Kyll stroomafwaarts. Het riviertje slingert door het nauwe dal tussen de rotsen door, weer een heel ander beeld van de Vulkaaneifel. Over bospaden en door weilanden loop je later naar de top van de Mosenberg en de Windsborn Krater. Na afloop kun je bij Heidsmühle op het terras nagenieten van zelfgemaakt gebak en koffie.